mnogość opinii i ogromny wybór klocków hamulcowych sprawia że po prostu nie jestem w stanie się zdecydować co do firmy ( tak, tak osiołkowi w żłobie dano... ). KS'y, Zeity, BBB itp.
I tutaj moja prośba, jeżeli ktoś może jakąś firmę polecić/odradzić to bardzo proszę ( oczywiście z uzasadnieniem ). Będzie wtedy łatwiej.
Generalnie zależy mi na zwiększeniu siły hamowania względem fabrycznych i na wyeliminowaniu wycia przy mokrej tarczy ( klocki do Aurigi/m525 ).
A ja tam polecam Kool Stop czerwone:) Założyłem i od razu sieka... Żadnego docierania itp. Momentalnie siła hamowania się zwiększyła i to o wiele(co prawda miałem organiczne, ale..)
Nie jeździłem na EBC, ale KoolStopy są dobre w każdych warunkach, jak sie zamoczą nie tracą mocy jedynie piskną przez 2-3 hamowania i dalej cisza. No i ogólnie lubią sobie czasem popiszczeć. Nie wiem jak to zlikwidować, sporo osób tak ma, ale nie jest to głośne i uciążliwe. Taki delikatny pisk. Co do mocy żadnych zastrzeżeń Juicy 5, 203mm na przodzie te klocki i na siedząco na asfalcie stawia w pion.
Czerwone EBC potrafią się zjechać po 3-4 dniach ostrej jazdy ale za to siła chamowania jest większa. Ja bym wziął EBC Goldy albo Clarks'y. Ew. Zeity, podobno dobre, Szwed na nich jeździ i masa innych więc mogą być dobra a cena też nie odstrasza.
Mialem kilka par Kool Stopow - czerwonych tyeraz wsadzilem EBC,
Niestety nastepnym razem bneda Kool Stopy znowu - bez porownania,
tak ze polecam czerwone koolstopy.
w sumie to teraz juz zalezy od ciebie - nikt ci nie powie te sa duzo lepsze kup te,
musisz sie zdecydowac na jedne i przetestowac samemu,
A tak powaznie - obojetne ktore kupisz czy KS czy EBC Goldy, oba beda dzialaly i sila hamowania jest bardzo dobra, wiec wybierz firme ktora ci sie bardziej podoba i kupuj smialo, duzej roznicy nie bedzie.
Napiszę tutaj, bo nie chcę nowego tematu zakładać, a pytanie podobne.
Miał ktoś klocki firmy Accent, chodzi dokładniej o klocki do hamulca Avid Juicy 5? Jak się sprawują? Są dosyć tanie, ale czy w ogóle warto się w nie pakować?
Z góry dzięki.
Pozdro
hmm tak jak widzisz powyzej,
ja bym bral teraz Kool Stopy - EBC juz mi sie prawie skonczyly
co do accenta to nie wiem bo nie jezdzilem - ale jak by byly jakies spoko to pewnie o uszy by mi sie obilo,
zreszta jak niedrogie to mozesz przetestowac - najwyzej ich wiecej nie kupisz
Mam accenty w juicy 7, i jedyną ich zaletą jest to że naprawde na długo starczają, jednak mają to do siebie że dobrze hamują dopiero jak sie rozgrzeją, dopóki są zimne nie hamują prawie wcale. Wg mnie lepiej dołożyć do czegoś lepszego
Pozdrawiam
Witam od siebie polecam klocki a2z , firma mało znana lecz rozwijajaca się , sponsorują Jode i Cedrica Gracia .Kolcki mam zamontowane w formule oro bianko, jest zdecydowanie mocniejszy w porównaniu do oryginalnych klocków.
JA kupiłem CLARK'S model VX do mojego Juicy 3 i jest nieżle. Co prawda jeżdziłem mało na nich ale : siła znacznie wzrosła , jak wsadziłem te klocki znacznie zmniejszył sie skok klamki co oczywiście dla mnie jest na plus . Mój kolega ma je w Juicy 7 juz dośc długo(6-7 mies) i są dalej jak nowe starte może w 10% a jeżdzi dośc dużo .