5th element gavity Air jak to ustawić ??

<smok>
Kontakt:

5th element gavity Air jak to ustawić ??

Post autor: <smok> »

Witam właśnie dostałem SC Nomada z 5th elementem, czytałem instrukcję, i przeszukałem neta, ale nic nie znalazłem ( nie po polsku, a po angielskiemu nie wszystko czaję )

wiec może ktoś miał do czynienia jak to prawidłowo napompować ?? wiem tyle, że jest to niełatwe.

ważę 71kg
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

skoro masz instrukcje po angielsku to juz bardzo dobrze! teraz otwiersz tajemnicza strone o nazwie www.google.pl jest to dziwna strona ale nie ma wirusow, wpisujesz tam; translator wybierasz translator google i wklejasz tekst instrukcji

wyjda cie bzdury ale zawsze na tyle przetlumaczy zeby wszystko na chlopski rozum zrozumiec
Karpiel i Duncon to moje zycie
<smok>
Kontakt:

Post autor: <smok> »

taki głupi i leniwy to ja nie jestem !!
Chodzi o to, że załadowałem ciśnienia tak jak mówi instrukcja na stronie SC, ale damper chodzi masakrycznie !! albo ma sag 50% i działa normalnie ( ale dobija za szybko ), albo ma sag 25% ( tak jak ja chcę ) i w ogóle nie jest czuły.

jest to mój pierwszy powietrzniak, więc się pytam.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

sam mam powietrzniaka o nazwie fox dhx 3.0 air i powiem ci ze jezeli nie mamy botomouta to masz przesrane, nie kieruj sie cisnieniem jakie podaje producent, jedynie tym ile ma byc max a ile minimum! to musisz zapamietac bo rozwalisz damper, i w tym momencie gdy juz to wiadome jest ustawiasz sobie cisnienie pod sibie, np u mnie jest gumeczka do badania sagu, sam mam ok 20% i jak dla dx jest to w miare spoko bo nie dobijam czesto a gdybym zmniejszyl bedzie dobijal okropnie a tego jak wiadomo powietrzniaki nie lubia, tak wiece, po pierwsze komora glowna pod siebie musi byc napompowana a po 2 to negatywna zalezy jak lubisz im wiecej tym twardszy na poczatku im mniej tym lepiej na pocatku tylko znowu tutaj musi byc tak samo ze nie moze byc mniej niz to producent zaleca i na odwrot!
Karpiel i Duncon to moje zycie
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

war23 gdzie w dhx 3.0 air masz komore negatywną? no właśnie... to jest jak już komora platwormy, pro pedala czy jak to sie tam zwie

ustawiasz tak:
pompujesz obie komory na ciśnienie zawierające się w środku widełek tego co podaje producent, idzesz sie przejechać i teraz tak:
1 jeśli damper jest za miękki i dobija to upuszczasz troszeczke z platwormy a dopompowujesz główną komore
2 jeśli jest twardy to upuszczasz z głównej a dopompowujesz platworme

miałem doczynienia z paroma powietrzniakami i w zasadzie regulujesz to metodą prób i błędów pilnując maksymalnego i minimalnego cisnienia, żeby nie zniszczyć dampera ;)
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
ODPOWIEDZ