Książeczka wojskowa, rezerwa
Książeczka wojskowa, rezerwa
Jako, że dostałem cynk iż można się przenieść do rezerwy na 'stałe' poszedłem do WKU i poprosiłem o rezerwę trwało to jakieś 5 minut góra. Teraz mam wpis w książeczce st. woj. szeregowy. Tutaj mam pytanie może ktoś juz tak robił i mi powie czy już wszystko jest załatwione i jestem FREE czy jednak będę musiał sie jeszcze męczyć.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Blady214 znajomy kolegi który jest komendantem (nie wiem czy mówię dobrze ale szefuje) w WKU mówi, że będą chcieli wprowadzić ustawę znów o wojsku bo jest za mało ludzi i żeby teraz wbijać sobię te rezerwy. I dlatego też pytam czy dobrze mi wbili gdyż żeby mi się nie okazało, że wciągu roku studiów nagle dostane pismo, że do woja :O.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
-
- Kontakt:
Jozan masz adnotację o przeniesieniu do rezerwy czy tylko to co napisałeś?
Nie ma tylu zawodowych ilu miało być, a państwo musi posiadać daną liczbę żołnierzy... jakoś teraz wychodzi ostatni pobór zasadniczej i liczebność armii spadnie, jeśli nikt się tym nie zajmię to ok...
ale
Osobiście wydaję mi się że rząd jest za bardzo pochłonięty brakiem pieniędzy i łataniem dziury by teraz myślec o wojsku, jeśli się sytuacja nie poprawi to w końcu coś z tym zrobią i może to wyglądać nawet w ten sposób, że osoby przeniesione do rezerwy bez odbycia służby będą nadal podlegać powszechnemu obowiązkowi obrony itp itd, macie to w konstytucji
a wyroki kaczki są nieznane.
Ps: Obecnie są tak zajęci w sejmie że nawet nie możliwości dostania się do wojska jeśli nie było się w zasadniczej, do tego dostanie się graniczy z cudem, raczej tylko znajomości.
Darmowe wyżywienie czyli 3-4 posiłki dziennie.
Dodatek mundurowy i 13 to prawie dwie pensję, a i jeszcze innych plusów dużo, najwięcej wolnego w roku, dzień wolny za każdy dzień służby, dwa dni wolnego za służbę w weekend, emerytura po 15 latach itd.
I jeszcze tak jest.
Wiem wiem o tym zaświadczeniu ale chodzi o to, że bez tego zaświadczenia można było dostać rezerwę wystarczy iść do WKU
Nie ma tylu zawodowych ilu miało być, a państwo musi posiadać daną liczbę żołnierzy... jakoś teraz wychodzi ostatni pobór zasadniczej i liczebność armii spadnie, jeśli nikt się tym nie zajmię to ok...
ale
Osobiście wydaję mi się że rząd jest za bardzo pochłonięty brakiem pieniędzy i łataniem dziury by teraz myślec o wojsku, jeśli się sytuacja nie poprawi to w końcu coś z tym zrobią i może to wyglądać nawet w ten sposób, że osoby przeniesione do rezerwy bez odbycia służby będą nadal podlegać powszechnemu obowiązkowi obrony itp itd, macie to w konstytucji

Ps: Obecnie są tak zajęci w sejmie że nawet nie możliwości dostania się do wojska jeśli nie było się w zasadniczej, do tego dostanie się graniczy z cudem, raczej tylko znajomości.
Dodatek mundurowy i 13 to prawie dwie pensję, a i jeszcze innych plusów dużo, najwięcej wolnego w roku, dzień wolny za każdy dzień służby, dwa dni wolnego za służbę w weekend, emerytura po 15 latach itd.
- Załączniki
-
- your_choice.jpg (41.06 KiB) Przejrzano 1682 razy
-
- Kontakt:
easy_rider kałachy już dawno wyszły z "mody" a skoro ktoś chce być żołnierzem to raczej nie może traktować misji jak minusa, jedno z drugim się wyklucza, dlatego nie jest to praca w cywilu. Oczywiście są osoby które po tym jak podpisują kontrakt przysyłają L4, tak samo w terminie badań przed misją czy też poligonu... a tu warto dodać do plusów że chorobowe jest 100% hehe.
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" kto co lubi.
Ps: Kontrakt żołnierz może rozwiązać w każdej chwili np. z powodu obawy o życie na misji
_______
Jozan dziwnie, nie wiem jak powinien wyglądać ten wpis na tych nowych zasadach ale na logikę jeśli szklanka jest pusta to nie jest pełna... musiał byś dowiedzieć się, internet jest pełny numerów tel. i informacji z pierwszej ręki, wystarczy poszukać.
Jeszcze jedno, niektórym trafia się służyć np na kładach lub MX
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" kto co lubi.
Ps: Kontrakt żołnierz może rozwiązać w każdej chwili np. z powodu obawy o życie na misji

_______
Jozan dziwnie, nie wiem jak powinien wyglądać ten wpis na tych nowych zasadach ale na logikę jeśli szklanka jest pusta to nie jest pełna... musiał byś dowiedzieć się, internet jest pełny numerów tel. i informacji z pierwszej ręki, wystarczy poszukać.
Jeszcze jedno, niektórym trafia się służyć np na kładach lub MX

[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
na siłe nikt Cie na misje nie wyśleeasy_rider pisze:jeden minus: rozkaz wyjazdu na misję, pakujesz szczoteczkę, kałacha i do Afganistanu

nawet nie zdajecie sobie sprawy że czasem nawet trzeba mieć znajomości, żeby na misje pojechać

czyli moim zdaniem należy jak najszybciej rozpi***ić cała tą służbę wojskową i wprowadzić coś na wzór Gwardii narodowej.Dxx pisze:Obecnie wynagrodzenie to ładnie ponad 2000 tys na rękę, nie pamiętam teraz czy 2200 czy już 2500.
Nie ma mieszkania tylko zakwaterowanie (za darmo) o mieszkanie można się starać.
Misje zagraniczne... walka z terroryzmem... jadą i mordują obywateli suwerennego państwa w imię jakiś dyrdymałów (czytaj amerykańskiej ropy)... polskie AK to też byli terroryści bo walczyli po oficjalnej kapitulacji władz?? Czym sie różni talib, Irańczyk od partyzanta AK ?? - niczym... mam nadzieję że historia nas kiedyś nie rozliczy za to...
Coraz więcej państw rezygnuje z dużej Armi zawodowej lub ją znacznie ogranicza... patrz wszyscy nasi Europejscy partnerzy w NATO!!
Niemcy ograniczyli kadry zawodowe o prawie 30 % w ciągu ostatnich lat... postawili wyłącznie na wyspecjalizowane i doskonale wyszkolone jednostki bojowe... nasi dzielni Polscy wojacy to tylko "mięso armatnie" i nic więcej.
Dużo łatwych celów...
Jak wygląda zawodowa służba wojskowa można zobaczyć w Bielsku... średnia waga 100 - 110 kg z przewagą na przednia cześć ciała - tzw oponka piwna.
Kolesie z Poznania po 1 km wolnego biegu maja zadyszkę... ale jak się nie ma co robić i z nudów pali się 3-4 paczki fajek dziennie...
Kabaret a nie wojsko Polskie... Piłsudski się w grobie przewraca
Zresztą się długo nic nie zmieni... czemu ?? bo takie wałki jakie lecą w wojsku to chyba nigdzie nie występują... korupcja to codzieność!!
snizy ale na misje juz te miski po 100kg nie jezdza. Ropa to w iraku. W afganistanie to jedynie jakby ameryka chciala troche opium zalatwic
Przesadzasz jak zwykle. A talib od partyzanta ak rózni sie tym, ze partyzanci ak nie mówili "zrób cos ze swoja zona bo ubiera sie jak dziwka i kiedy my podbijemy twój kraj bedzie juz za pozno " (prawdziwe zdanie).

byś się zdziwił... bardzo, byłem na pożegnaniu kumpli przed misja dwa razy... fakt, że po misji żołnierze wracali chudsi o 10 - 20 kg... bo była odpowiednia dieta (a nie golonko i piffko) i kazali im biegać (kolega opowiadał jaki wstyd był jak kompania biegała z Amerykanami)Spaced pisze:ale na misje juz te miski po 100kg nie jezdza.
Oczywiście nie twierdzę że większość jest gruba... ale nie wyobrażam sobie by jakikolwiek żołnierz w wojsku miał sporą nadwagę a u Nas to norma!
Po co Afganistan... patrz punkt pierwszy... mamy ropę trzeba utrzymać wysoki kurs (a najlepiej podnoszą go działania zbrojne).
co to ma do sprawy?? podbili Hiszpanie, USA ?? bez jajSpaced pisze:A talib od partyzanta ak rózni sie tym, ze partyzanci ak nie mówili "zrób cos ze swoja zona bo ubiera sie jak dziwka i kiedy my podbijemy twój kraj bedzie juz za pozno "
zamachy były odpowiedzią na wtrącanie się mocarstw w ich wewnętrzne sprawy... zresztą cholera wie jak było z tymi zamachami... czasami mi trudno uwierzyć, że kolesie się nauczyli latać na symulatorach a trafienie samolotem w wieże jest raczej sporym wyczynem (wieża nie ma systemów naprowadzania jak lotnisko)