Support - dziwne odglosy

KilofeQ
Kontakt:

Support - dziwne odglosy

Post autor: KilofeQ »

Witam!!!
Zamontowalem dzisiaj support Giga Pipe Team DH, niestety po montazu uslyszalem dziwny odglos. I tu moje pytanie brzmi, czy korba krecac sie luzno powinna chodzic bezszelestnie?? Jesli chodzi o ten dzwiek to jest to jakby takie "chrupanie", a dokladniej cos takiego jak klejacy smar miedzy palcami jak rozszezamy je :D Nie jest to glosne lub tez jednoznaczny odglos np. piasku itp. Czy jest mozliwe ze podczas montazu dostal mi sie jakis kurz pod miske, ta co nachodzi na lozyska?? Jesli tak to czy moga mi od tego pasc lozyska?
Sory za jezyk jakim to wytlumaczylem, jednak nie potrafie tego dokladnie wyjasnic :D
Z gory dziekuje ;]
Wino
Kontakt:

Post autor: Wino »

Możliwe ze gdzieś dostała się jakaś odrobinka piasku lub możliwe ze smar jeszcze dobrze nie rozsmarował się po mechanizmie i dlatego lekko chrupie.
Innego pomysłu nie mam. A łożyska Ci raczej od tego nie powinny paść, choć lepiej niech wypowie się ktoś kto zna się w tym temacie bo nie chce Cie okłamać.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Pewnie to smar :P Ale jak chcesz mieć pewność to złóż to jeszcze raz.
KilofeQ
Kontakt:

Dzieki wielkie za odpowiedzi ;) Uspokoiliscie mnie :D PozdR
Utus
Kontakt:

Post autor: Utus »

Też kupiłem niedawno suport Giga Pipe Team DH i po kilku tygodniach jazdy nie wiem dlaczego ale mi się poluzował i było to samo na początku chrupanie a potem szczelało...
Ale okazało się że jest nie dokręcony poluzował się :twisted:
Jednak że się niczym nie przejmuje iż stanie się coś z nim odsyłam na gwarancie i przysyłają mi nowy :twisted:
http://www.pinkbike.com/u/kompany/
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Z suportami czesto jest jak z ramionami korb- luzuja sie po pierwszych jazdach, dokrecamy i jest ok.
Co do odglosow:
- zle wyczysciles mufe suportu i dostal sie brud
- lekki nadmiar smaru w suporcie, ktory musi sie rozejsc, powinno przejsc po kilku jazdach
- odglosy dochodza z innego miejsca

Oczywiscie suport jest nowy? Jak uzywany to nie rozumiem tematu :roll:
http://www.endura.pl
KilofeQ
Kontakt:

Tak, tak oczywiscie ze nowy :) Pojezdze troche na nim wtedy zobacze co i jak ;> Dzieki za odp. PozdR
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Utus przeczytaj Swój post i napisz normalnie.

Nadmiar smaru w łożyskach, jest tam lepki gesty smar, łożyska układają się. Wadą giga pipe'ów jest to że lubią od tak strzelać (Mi nie zdarzyło się, ale że jest to popularny suport na mieście od razu było słychać gdzie streetowcy okupują miejscówkę :D ) i jak mówi ACextreme jak porządnie nie został skręcony to trzeba pilnować misek, luz na 4 łożyskach nie może pojawić się tak szybko. I jeszcze jedna sprawa, Gigi mają słabe uszczelnienia, więc uważaj na wodę/błoto, ale to już rada na przyszłość.
jeżykBDG
Kontakt:

Post autor: jeżykBDG »

Odświeże temat. Mam suport dartmoor hard bar, i co jakiś czas (najczęściej gdy mocniej depne wpedał) coś mi strzela... myśałem na początku że to łańcuch przeskakuje ale wymieniłem kaseta i łańcuch i dalej tak jest. Z pedałami i korbami jest wszystko ok więc to raczej winna suportu. Czy to normalne w tym suporcie? Jeśli nie to co mam zrobić żeby to nie strzelało bo troche to denerwujace jest.

SIEMA MELON!
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

jeżykBDG wymień suport, poważnie one są do D***, każda chyba sztuka poszła na gwarę, u Mnie w mieście sprzedali 3 szt. i była jedna z szt. którą kumpel dostał w ramach gwary (Ja i 2 kumpli) i te 4 szt. wróciły do sklepu po (jeśli pamiętam) Kumpeł (2szt) po 2/3 tyg. Ja 3 max miesiące i drugi kumpel też coś ok 3 miechów. Reszcie skutecznie odradziliśmy ten chłam, a sami wróciliśmy do starych dobrych Giga Pipe'ów... Więc staraj się o gwarę i więcej w to bagno nie pchaj się.
ODPOWIEDZ