Opony dh/fr - problem z zakładaniem i wyborem

Mervis
Kontakt:

Opony dh/fr - problem z zakładaniem i wyborem

Post autor: Mervis »

mam problem, bo często przebijam opony, a mam, oponę kendy 2,3, i tu problem bo przy zakładaniu, muszą być przynajmniej 2 osoby bo tak ciężko wchodzi opona
A kumpel te ma kende tylko 2,5 ale po zdjęciu z koła jest bardzo szeroka, i spokojnie palcami może ją założyć, jaką oponę możecie mi polecić, do dh/fr bo szkoda mi obręczy na to, cena tak do 130 za komplet
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

ja polece miniony od maxxisa a do zdejmowania opony uzyj lyzki do opon ja mam pedrosy i sprawa zdejmowania i zakladania opony stala sie bezinwazyjna dla obreczy ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Mervis po pierwsze musisz sie nauczyc odpinac opone z obreczy. !!

jak chcesz zdjac opone to rekami sciskasz ja po calym obwodzie tak aby wyskoczyla z rantu. Jak juz to zrobisz to 99% opon zdejmiesz jedna lyzka. Gdy zakladasz opone na obrecz robisz tak samo,odpinasz ja ( jesli sama wskoczy) z rantu i wchodzi wlasciwie palcami...czesto zakladam opony palcami.

sa wyjatki ale to wyjatki..
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Mervis zakladałem/zdejmowalem dziesiątki opon na obrecz i wiesz z czym mialem problem ? z wciśnięciem opony 1.25 authora na obręcz mavic 221. To byla jedyna opona której nie dalo sie zalożyć bez pomocy łyżki. Każda szersza opona wchodzi/schodzi bez problemu.Trochę wprawy i dasz rade ;)
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Mervis
Kontakt:

podajcie mi może jaki sposób, :) bo ja zakładam tak że zakładam za rant, po kolei, i na końcu zostaje tako mocno napięty kawałek, opony że ... :P muszę przez to do mechanika jeździć :P
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

[quote="Schodek"]jak chcesz zdjac opone to rekami sciskasz ja po calym obwodzie tak aby wyskoczyla z rantu.[/quote]

tak samo gdy zakładasz, musisz ja ukladac...
pozdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Mervis
Kontakt:

układam, ale strasznie mocno siedzi w tej obręczy, ale praktyka czyni mistrza, al co do ty opon możecie mi jakieś polecić ?
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Nie no:| Tego jeszcze nie bylo... Zeby zmieniac opony, bo nie umie sie ich zmieniac;/ Proznosc ludzka nie zna granic... Doinwestuj w lyzki- 2sztuki pedrosa kosztuja 13zl i juz po problemie;)
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
Mervis
Kontakt:

tak, oczywiście, wiadomo, ale ja się pytam jak założyć bez łyżek, to nie jest takie proste jak sie wydaje, załóż kende 2.3 kingstone, na double tracka, haha zobaczymy czy sam założysz :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Schodek pisze:Jak juz to zrobisz to 99% opon zdejmiesz jedna lyzka. Gdy
ja zdejmuje samymi rekoma ;) wystarczy troche wprawy (napisze w punktach)

1. wkladasz detke w opone
2. zakladasz 1 rant na obrecz
3. wkladasz wentyl
4. zakladasz rekoma opone (sciskajac ja)
5. pod koniec bedzie ciezko, wiec trzeba wziasc stope miedzy szprychy i pchac, a rekoma sciskac opone po calym obwodzie
6. po powyzszej operacji opona powinna wejsc gladko, jezeli nie to powtorz powyzsza czynnosc :P
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Radzę zapoznać się z literaturą
https://ssl.allegro.pl/item664179029_zi ... o_dcb.html

Dla zaczynających "kombinowac" przy rowerze :wink:
CompHaker
Kontakt:

Post autor: CompHaker »

Mervis mam MTX 39 i zakładałem nawet kendy 2.1 rękami :P Teraz mam miniony i prawie same wskakują jak się ma odpowiednią technikę w palcach :P
ODPOWIEDZ