Przegrzewający się hamulec - Avid Juicy 5
Przegrzewający się hamulec - Avid Juicy 5
Witam,
Mam pewien problem z hamulcem i biorąc pod uwagę to, że nie znalazłem żadnych informacji o tym, zakładam nowy temat.
Chodzi o to, że strasznie przegrzewa mi się tylny hamulec Avid Juicy 5. Używam go z oryginalną tarczą G2 o średnicy 203 mm. Po przegrzaniu hamulca klamka zaczyna mi się zapadać do samej kierownicy i uniemożliwia to hamowanie.
Czym to może być spowodowane? Klocki posiadam również oryginalne Avida i jest ich jeszcze dosyć dużo.
Dodam, że wcześniej używałem na tyle hamulca mechanicznego Hayesa z tarczą 160 mm i nie miałem takich problemów.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i będzie mi w stanie pomóc. Z góry dzięki.
Pozdro
Mam pewien problem z hamulcem i biorąc pod uwagę to, że nie znalazłem żadnych informacji o tym, zakładam nowy temat.
Chodzi o to, że strasznie przegrzewa mi się tylny hamulec Avid Juicy 5. Używam go z oryginalną tarczą G2 o średnicy 203 mm. Po przegrzaniu hamulca klamka zaczyna mi się zapadać do samej kierownicy i uniemożliwia to hamowanie.
Czym to może być spowodowane? Klocki posiadam również oryginalne Avida i jest ich jeszcze dosyć dużo.
Dodam, że wcześniej używałem na tyle hamulca mechanicznego Hayesa z tarczą 160 mm i nie miałem takich problemów.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i będzie mi w stanie pomóc. Z góry dzięki.
Pozdro
-
- Kontakt:
Mi to bardziej wyglada na przepuszczajacy tloczek. Nie jest czasem tak ze zawsze przy dluzszym hamowaniu albo nawet trzymaniu hebla na postoju klamka sie z czasem zapada a po odpuszczeniu i ponownym wcisnieciu wszystko wraca do normy ? Jesli tak to albo sie do tego przyzwyczaj albo szukaj zestawu naprawczego do klamki.
muras Jest tak jak piszesz, tzn. przynajmniej podczas jazdy sprawdzane, że jak już klamka się zapadnie to trzeba nią kilka razy powciskać i wszystko wraca do normy. A z tłoczkiem w klamce miałem już kiedyś problemy w postaci powolnego odbijania, ale po rozkręceniu, wyczyszczeniu i zalaniu na nowo hamulec zaczął poprawnie działać. Pewnie coś się uszkodziło wtedy w tłoczku, albo na uszczelce.
Dzięki wielkie, o taką informację mi chodziło.
Dzięki wielkie, o taką informację mi chodziło.
-
- Kontakt:
Wiecie , że DOT 5.1 jest stosowany w Polskich Rosomakach...
Pozwoliłem sobie na taką Ciekawostkę
Ja bym nie radzil stosować tego DOT'a 5.1
Wyczyść przewód i Dot 4 Wystarczy.
Dot 5.1 jest baaardzo silnie żrącą substancją więc może Ci uszczelki "zjeść" a w najgorszym przypadku może ci napuchnąć przewód.

Dot 5.1 jest baaardzo silnie żrącą substancją więc może Ci uszczelki "zjeść" a w najgorszym przypadku może ci napuchnąć przewód.
Mam Cody zalane Dotem 5,1 i nic się nie dzieje, nawet na zbiorniku jest napisane;
Dot 5.1 lub Dot 4.0
Tak żeby nowego tematu nie zakładać;
Na słońcu hamulec twardnieje jak cholera, hampel się zaciska tak, że koło się blokuje i muszę się wtedy wspomagać pokrętłem regulacji przy klamce.
Tylko z tylnym się tak dzieje, próbowałem już wszystkiego, zalewałem go różnymi Dotami, odpowietrzałem i nic nie pomaga. Mój ziomek w Codzie na tyle ma identycznie.
Co może być tego przyczyną?
Dot 5.1 lub Dot 4.0
Tak żeby nowego tematu nie zakładać;
Na słońcu hamulec twardnieje jak cholera, hampel się zaciska tak, że koło się blokuje i muszę się wtedy wspomagać pokrętłem regulacji przy klamce.
Tylko z tylnym się tak dzieje, próbowałem już wszystkiego, zalewałem go różnymi Dotami, odpowietrzałem i nic nie pomaga. Mój ziomek w Codzie na tyle ma identycznie.
Co może być tego przyczyną?
Pomylilo ci sie z dotem 5, Dot 5.1 jest kompatybilny z dotem 4 i mozna go stosowac w tych samych układach.wojtasu pisze:Wiecie , że DOT 5.1 jest stosowany w Polskich Rosomakach...