Jaka Vista na taki komputer
Jaka Vista na taki komputer
Chciałem zmienic Xp na viste. Kiedys juz Viste mialem i bylo ok, ale juz zapomnialem jaka mialem.
Moj komputer:
Procek Pentium D 2,80 ghz
Ram 1GB
Dysk 250GB
Karta Graficzna GeForce 7600gt 256mb bodajze.,
Moj komputer:
Procek Pentium D 2,80 ghz
Ram 1GB
Dysk 250GB
Karta Graficzna GeForce 7600gt 256mb bodajze.,
-
- Kontakt:
Vista i XP to syf roku i tyle. Chociaz XP juz mniej, ale i tak dalej to syf. Sprobuj linuksa to dowiesz sie o czym mowie. Kazda vista ma takie same wymagania, tylko sa jakies smieszne home, ultimaty i w ogole 20 wersji tego samego systemu. Smiech na sali. Vista to najwieksza wtopa mikroszitu. Ciagle BSODami nawala, 4gb ramu dla tego systemu to i tak za malo, o procku nie mowie, E5200@4GHz nie wystarczal. System marzenie normalnie, szkoda ze nie dla przecietnego komputera.
Vista nie jest złym systemem, pod warunkiem, że o niego się dba. Miałem ją długi czas, ale przerzuciłem się na W7, bo po prostu jest lepszy, ma przyjaźniejszy interfejs i jest bardziej zoptymalizowana (zacząłem od bety, teraz RC). Gdyby nie kilka niedociągnięć i kłopoty z niektórymi aplikacjami byłoby po prostu idealnie.
Uwaga! Wszystko puszczałem na 4GB ram-u, Core 2 Duo e8400 i GF 8800GTS... nie wiem jak na słabszych kompach, chociaż kumpel na 1,5gb ramu, starym dual core 2.4 i x1550 spokojnie sobie radził z Vistą (możliwe że przez brak dostępu do neta... nie wiem).
pozdro
Uwaga! Wszystko puszczałem na 4GB ram-u, Core 2 Duo e8400 i GF 8800GTS... nie wiem jak na słabszych kompach, chociaż kumpel na 1,5gb ramu, starym dual core 2.4 i x1550 spokojnie sobie radził z Vistą (możliwe że przez brak dostępu do neta... nie wiem).
pozdro
SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

blackdemon odpalisz pod linuxem wszystkie programy? Ableton, Cubase, Solid Edge, Photoshop, Illustrator, Inkscape czy pare innych wykorzystywanych przez uzytkowników tego forum. Nie wiem ile z nich dziala ale dam sobie głowe uciac, ze spora czesc nie chodzi (przynajmniej bez wiekszego zachodu pod linuxem).
A co do visty to odpusc sobie z takim kompem. Ja ze slabsza karta co prawda (ale tutaj az takiego wplywu to nie ma) ale z 0.5gb ramu wiecej mam na viscie jaja jak odpale wiecej okien w operze kiedy z 1gb na pc moge sobie odpalic 50% wiecej zanim zaczna sie dziac jaja. Na viste trzeba sporo ramu.
Morris spoko, fajny sprzet ale i tak ci wiecej ramu zjada i bardziej system obciaza. Do tego niektórzy wola na lapku siedziec ( i parzyc sie w uda :P) i tutaj taki wypas kosztuje juz sporo.
A co do visty to odpusc sobie z takim kompem. Ja ze slabsza karta co prawda (ale tutaj az takiego wplywu to nie ma) ale z 0.5gb ramu wiecej mam na viscie jaja jak odpale wiecej okien w operze kiedy z 1gb na pc moge sobie odpalic 50% wiecej zanim zaczna sie dziac jaja. Na viste trzeba sporo ramu.
Morris spoko, fajny sprzet ale i tak ci wiecej ramu zjada i bardziej system obciaza. Do tego niektórzy wola na lapku siedziec ( i parzyc sie w uda :P) i tutaj taki wypas kosztuje juz sporo.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
U mnie photoshop ruszal na starym kompie, a demonem szybkosci nie byl (chociaz w porownaniu do tego, ktorego mam obecnie to tak..). Linux jest w stanie dzialac plynnie na procku 600mhz, jedynie co wiecej potrzebuje niz windows to ram - 1gb to takie minimum, oczywiscie mniej tez sie da, ale linux inaczej zarzadza pamieciaSpaced pisze:blackdemon winehq to jakies emulatory wina? Jak ze zjadaniem zasobów i płynnoscia pracy bo nie chce mi sie wierzyc, ze duzy zasobożerny program spokojnie z czegos takiego ruszy. A co do systemów i kultury pracy to wiesz - Solaris czy co tam teraz sun produkuje

Pablo666 Nie widzę sensu inwestowania w Vistę na rok przed wejściem 7. Zakup 1gb ramu i ściągnij betę siódemki, a po roku zmień na oficjala. Siódemka jest bardzo dobra pod względem wykorzystywania procesora (zużywa go bardzo mało) ale potrzebuje za to więcej ramu niż wista. 2gb powinno w 100% wystarczyć na miłą i przyjemną pracę.
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
Poczekaj jeszcze troche i ,,kup" windows 7, jest szybszy wydajniejszy i zabiera mniej zasobów systemowych. Vista to dobry system ale TYLKO dla Bardzo Dobrych komputerów. ,,Pomęcz się" jeszcze z XP a potem na 7, co do wersji beta i RC to nie są za bardzo stabilne więc nie polecam, lepiej zaopatrzyć się w ,,orginalnego pirata" 7 po premierze 

Używałem większości windowsów. Obecnie jadę od ponad pół roku na win7. Raczej już nie zejdę niżej. 7 śmiga aż miło. A męczę ją niemiłosiernie.
Pablo666
1. Zostań przy XP-ku. Dobry solidny system, na którym działa sporo programów.
2. Dokup 2gb ramu i zainstaluj win7 32 bity. Będziesz bardziej zadowolony niż przy Viscie.
Testowałem XP-ka, Visty 32 i 64 oraz z sp1 Business oraz Enterprise, win7 na sprzęcie bardzo zbliżonym do twojego:
czyli na Pentium D820(2,8 ghz), 2 gb ramu, dysk 320 gb , jakaś płyta gigabyte na p965, grafika żaden wypas: gf 8500...
wedle moich odczuć:
jak grasz: to tylko XP
jak nie:
1. Windows 7
2. Xp
3. Viste, wolniejszy od wyżej wymienionych, lubi się zwieszać, po pewnym czasie robi się jeszcze bardziej ociężały.
Win 7 64 bit RC. Może raz go zwiesiłem.
Oczywiście jest niedopracowany jeszcze ale spokojnie do użytkowania wystarczy.
Tak na marginesie zdarzyło mi się otrzymać komunikat że mam za mało pamięci do wykonana danej czynności przy 6 gb ramu;)
Pablo666
1. Zostań przy XP-ku. Dobry solidny system, na którym działa sporo programów.
2. Dokup 2gb ramu i zainstaluj win7 32 bity. Będziesz bardziej zadowolony niż przy Viscie.
Testowałem XP-ka, Visty 32 i 64 oraz z sp1 Business oraz Enterprise, win7 na sprzęcie bardzo zbliżonym do twojego:
czyli na Pentium D820(2,8 ghz), 2 gb ramu, dysk 320 gb , jakaś płyta gigabyte na p965, grafika żaden wypas: gf 8500...
wedle moich odczuć:
jak grasz: to tylko XP
jak nie:
1. Windows 7
2. Xp
3. Viste, wolniejszy od wyżej wymienionych, lubi się zwieszać, po pewnym czasie robi się jeszcze bardziej ociężały.
Win 7 64 bit RC. Może raz go zwiesiłem.
Oczywiście jest niedopracowany jeszcze ale spokojnie do użytkowania wystarczy.
Tak na marginesie zdarzyło mi się otrzymać komunikat że mam za mało pamięci do wykonana danej czynności przy 6 gb ramu;)
blackdemon photoshop 5.0 ci tak dzialal?
Bo sa procesy, które w nim niezle potrafia kompa spowolnic, a ja jako dziecko XXI wieku lubie multitasking i to + 30-100 okien w operze (lub innych przegladarkach nie dorastajacych jej do piet kiedy za duzo okien otworze i boje sie startowac :P) powoduje, ze mój komp łapie bardzo kontemplacyjny nastrój.

-
- Kontakt:
Spaced, dużo kart nie o wszystkim świadczy:) obecnie na p3 550mhz i 128ram mam często pootwierane po 30 kart i pełno syfu a i tak działa. Z tego co jestem pewny to 7 i 9 photoshop działa bez problemu, reszty nie wiem bo nie używam. Na starym kompie spokojnie 60 kart na iceweaselu, kompilacja, beryl itd. Jak już mówiłem linux miażdży kultura pracy, dostępnością pakietów. No ale nie ma nic za darmo - trzeba dbać o system
blackdemon jeśli dbasz o system, to nawet win będzie dobrze śmigał( poza Vistą). Nie raz miałem bardzo zasobożerne programy pootwierane i Win7 śmigał aż miło.
Bardzo często mam otwarte po kilka programów Cadowskich, do tego Office, PS, czasem jeszcze Corel(wiem wiem, lenistwo i mi się ich nie chce zamykać), winamp, komunikator + opera;) system działa bez różnicy. Więc dużo zależy od podejścia użytkownika.
ps. nie mam jakiegoś super wypasionego kompa. nawet bym powiedział ze lowend klasa.
Bardzo często mam otwarte po kilka programów Cadowskich, do tego Office, PS, czasem jeszcze Corel(wiem wiem, lenistwo i mi się ich nie chce zamykać), winamp, komunikator + opera;) system działa bez różnicy. Więc dużo zależy od podejścia użytkownika.
ps. nie mam jakiegoś super wypasionego kompa. nawet bym powiedział ze lowend klasa.
jak ktos mowi ze vista mu smiga az milo, to mi sie zbiera na smiech
mam
Turiona x2 2.0GHz
Radka 3470 256mb wlasnej pamieci
4gb ramu
vista chodzi jak najwiekszy badziew, laduje sie pol dnia( mowie o czystym systemie, jedynei sterowniki wrzucone) wlacza sie wszystko strasznie wolno, zzera mi polowa pamieci na wstepie.
mam tez w7 RC, zawalony na maxa, wlacza sie 10x szybciej, nie ma problemow z aplikacjami, nie zamula, zjada przy wlaczonym gadu,operze,radio i avastem 970mb pamieci...
ogolnie wista zdazyla mnie wku**ic zanim sie zainstalowala... a w7 jest lepszy od xp, juz nie umiem sie odnalezc bez funkcji ktore daje mi w7...
mam
Turiona x2 2.0GHz
Radka 3470 256mb wlasnej pamieci
4gb ramu
vista chodzi jak najwiekszy badziew, laduje sie pol dnia( mowie o czystym systemie, jedynei sterowniki wrzucone) wlacza sie wszystko strasznie wolno, zzera mi polowa pamieci na wstepie.
mam tez w7 RC, zawalony na maxa, wlacza sie 10x szybciej, nie ma problemow z aplikacjami, nie zamula, zjada przy wlaczonym gadu,operze,radio i avastem 970mb pamieci...
ogolnie wista zdazyla mnie wku**ic zanim sie zainstalowala... a w7 jest lepszy od xp, juz nie umiem sie odnalezc bez funkcji ktore daje mi w7...
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)