Projekt piasty - Wasze sugestie/opinie
Projekt piasty - Wasze sugestie/opinie
Witam, wziąłem się ostro za projekt dobrych piast. Mam nadzieję, że jakościowo będą to piasty z wyższej półki.
Mam dylemat na temat mechanizmu zapadkowego. Mam w planach mechanizm, który zazębia się w 108 miejscach na obrót (Projekt praktycznie jest już gotowy). Jednak biorąc pod uwagę to, iż coś takiego waży o wiele więcej niż mechanizm, który zazębia się powiedzmy w 36 miejscach, a do tego stawia o wiele większy opór mam mały mętlik w głowie.
Prosiłbym o jakieś konstruktywne opinie.
Piasta z mechanizmem zazębiającym się w 108 miejscach i bębenkiem aluminiowm będzie ważyła około 350g (mowa o 150x12mm).
Prosiłbym o wyrażanie opinii i pomysłów w tym temacie.
Mam dylemat na temat mechanizmu zapadkowego. Mam w planach mechanizm, który zazębia się w 108 miejscach na obrót (Projekt praktycznie jest już gotowy). Jednak biorąc pod uwagę to, iż coś takiego waży o wiele więcej niż mechanizm, który zazębia się powiedzmy w 36 miejscach, a do tego stawia o wiele większy opór mam mały mętlik w głowie.
Prosiłbym o jakieś konstruktywne opinie.
Piasta z mechanizmem zazębiającym się w 108 miejscach i bębenkiem aluminiowm będzie ważyła około 350g (mowa o 150x12mm).
Prosiłbym o wyrażanie opinii i pomysłów w tym temacie.
-
- Kontakt:
mozartt zdaje sobie sprawe ale nikt na kiepskie toczenie sie np. piast headley'a nie narzeka wiec chyba w praktyce te opory sa pomijalne. No chyba, ze to zalezy od jakosci wykonania w duzym stopniu i nie masz mozliwosci wykonania w takiej jakosci. Tak długo jak róznica bedzie widoczna tylko na papierze to nie ma problemu 

mozartt to tez zalezy od ceny. Moim zdaniem na piastę się patrzy w ten sposób:
po 1 przedział cenowy
po 2 waga
po 3 marka
jezeli zrobisz piastę w cenie 700zl o wadze 350gr to mysle ze większosc wybieze hope nawet jezeli zrobisz super 108 zapadek, ale jezeli zrobisz juz piastę w przedziale 450-500zl o takiej wadze to myślę ze twoj produkt ma szanse na lokalny sukces. Moim zdaniem jest akurat nisza w tym przedziale cenowo-wagowym bo mozna kupic novateca itp. o wadze 500gr za 250zl a potem dopiero za 450 zl jest sunringle (ktory tez nie jest lekki) i dopiero potem jest Hope za 700zl/300gr, juz nie wspominam o takich zeczach jak DT, CK. Dlatego musisz atakowac w przedział 400-500zl z taką wagą. Nie wspominam juz o wytrzymałosci bo to logiczne, jak komus nie zalezy na wadze a chce jezdzic to bieże Novateca, ale jezeli juz ktos chce cos lzejszego a nie stac go na Hope to wybieze marke " mozartt" :]]
Zastanow sie jaka jest róznica w jezdzie pomiędzy 36 a 108 zapadek. czy ona w ogóle jest odczuwalna podczas jazdy (oprócz cykania :P).
ps. to jest moja opinia :P
po 1 przedział cenowy
po 2 waga
po 3 marka
jezeli zrobisz piastę w cenie 700zl o wadze 350gr to mysle ze większosc wybieze hope nawet jezeli zrobisz super 108 zapadek, ale jezeli zrobisz juz piastę w przedziale 450-500zl o takiej wadze to myślę ze twoj produkt ma szanse na lokalny sukces. Moim zdaniem jest akurat nisza w tym przedziale cenowo-wagowym bo mozna kupic novateca itp. o wadze 500gr za 250zl a potem dopiero za 450 zl jest sunringle (ktory tez nie jest lekki) i dopiero potem jest Hope za 700zl/300gr, juz nie wspominam o takich zeczach jak DT, CK. Dlatego musisz atakowac w przedział 400-500zl z taką wagą. Nie wspominam juz o wytrzymałosci bo to logiczne, jak komus nie zalezy na wadze a chce jezdzic to bieże Novateca, ale jezeli juz ktos chce cos lzejszego a nie stac go na Hope to wybieze marke " mozartt" :]]
Zastanow sie jaka jest róznica w jezdzie pomiędzy 36 a 108 zapadek. czy ona w ogóle jest odczuwalna podczas jazdy (oprócz cykania :P).
ps. to jest moja opinia :P
po co te 108 zapadek , komu to potrzebne. znajac zycie gotowy produkt bedzie ciezszy i zawodny. od projektu do udanej konstrukcji jeszcze dluga droga . powodzenia zyczemozartt pisze:Mam dylemat na temat mechanizmu zapadkowego. Mam w planach mechanizm, który zazębia się w 108 miejscach na obrót (Projekt praktycznie jest już gotowy).
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
mozartt nie napisałeś ile łożysk chcesz w piaście (domyślam się, że 4?) oraz z jakich materiałów chcesz ją wykonać, może tu ktoś będzie miał jakieś pomysły jak zejść z wagi / zyskać na wytrzymałości.
Troszkę offtopu:
Tioga suzue dh też ma sprzęgło, ale niestety podejrzewam, że osoby z tego forum które widziały / słyszały tą piastę na oczy da się policzyć na jednej ręce. Jeśli ktoś chce oryginalna piastę w swoim rowerze to tioga jest jak najbardziej godna polecenia, hope przy niej tylko cicho cyka
Troszkę offtopu:
Tioga suzue dh też ma sprzęgło, ale niestety podejrzewam, że osoby z tego forum które widziały / słyszały tą piastę na oczy da się policzyć na jednej ręce. Jeśli ktoś chce oryginalna piastę w swoim rowerze to tioga jest jak najbardziej godna polecenia, hope przy niej tylko cicho cyka

Driver mam taki zamiar;)
tomac3 miało to być oparte na parze zapadek z dodatkowymi zębami.
Myślałem też o sprzęgle jak w CK / DT. Niestety jest to chronione patentem, ale możliwe że uda się to obejść. Widzialem, że nasz rodak stosuje taki patent w swoich piastach.
http://www.soul-kozak.com/images2008/R5 ... 20news.jpg
Co do materiałów, to body planuję wykonać z alu 7075 lub 2024.
Bębenek i oś z 7075. System zapadkowy z hatorwanej stali.
tomac3 miało to być oparte na parze zapadek z dodatkowymi zębami.
Myślałem też o sprzęgle jak w CK / DT. Niestety jest to chronione patentem, ale możliwe że uda się to obejść. Widzialem, że nasz rodak stosuje taki patent w swoich piastach.
http://www.soul-kozak.com/images2008/R5 ... 20news.jpg
Co do materiałów, to body planuję wykonać z alu 7075 lub 2024.
Bębenek i oś z 7075. System zapadkowy z hatorwanej stali.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
mozartt zwykły śmiertelnik nie odróżni,czy to 36,czy 108 punktów zaczepienia (to jest bajer chyba jedynie dla maniaków,którzy szukają każdego sposobu ,aby zaoszczędzić 0.1s). Tylko musisz mieć mocno konkurencyjną cena,aby to poszło,bo Hope'a można kupić za dużo mniej niż napisał mlynooo (nikt normalny tej piasty nie kupuje w kraju
)

https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

nopainnogame nie wiem czy jezdziles na piascie z wieksza iloscia pkt. zaczepienia ale to jednak czuc jak nie ma tyle "luzu" gdy zaczynasz pedałowac. Hope z tego co pamietam miał całkiem mało.
wojteqpiotrowski a cala reszta sie z tego wymogu smieje. To piasta 150tka wiec raczej do bika dh gdzie w lesie kazdy ma w dupie cykanie.
wojteqpiotrowski a cala reszta sie z tego wymogu smieje. To piasta 150tka wiec raczej do bika dh gdzie w lesie kazdy ma w dupie cykanie.
-
- Kontakt:
http://www.industrynine.net/DH_:_FR
120. Ma ktoś porównanie z jakimiś Hope'ami, Mavicami, DT, itp?
A bardziej do tematu - wolałbym więcej zapadek, lubię takie smaczki
120. Ma ktoś porównanie z jakimiś Hope'ami, Mavicami, DT, itp?
A bardziej do tematu - wolałbym więcej zapadek, lubię takie smaczki