Rock Shox Totem Solo Air vs Marzocchi 66 RC2x 2007
Rock Shox Totem Solo Air vs Marzocchi 66 RC2x 2007
Siema. Moglibyście mi doradzić który z amortyzatorów lepiej sprawdzi się w FR i DH? Który ma lepszą prace i jest wytrzymalszy? Wiem, że Totema trzeba często serwisować, a 66 dużo rzadziej, raczej na to nie będe zważał. Zależy mi na lepszej pracy i wytrzymałości. 

-
- Kontakt:
Totem- only DH, w swojej dziedzinie są wyśmienite, ale do ciężkiego katowania nie polecam, był już niejeden przypadek kiedy to ludzie brali Totema do FR i później był płacz i zgrzytanie zębów, praca liniowa.
66 rc2x- bardziej FR, ale w DH też daje radę
, bardziej wytrzymalsze, wytrzymuję największe katowania rowerzystów i wybacza niejeden błąd ^^, praca bardziej progresywna, ale amorek ma tyle możliwości regulacji, że DH na pewno na radę.
pozdrower
66 rc2x- bardziej FR, ale w DH też daje radę

pozdrower

gg: 5838449
-
- Kontakt:
ja tez bylbym za rc2x. co do progresywnosci sa dosc miekkie ale nie dobijaja. a po ustawieniu kompresji staja sie progresywne. Wytrzymaloscia tez przewyzszaja totema no i praca napewno. Niestety powietrzne amory nie sa tak czule i nie pracuja tak dobrze jak sprezynowce. i to wiadomo nie od dzisiaj. No i totem napewno czesciej potrzebuje serwisu niz 66. a koszty eksploatacji to tez wazny argument wedlug mnie.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
XXX Sorry gościu ale same pierdoły piszesz....
66 rc2x przewyższają wytrzymałością totema
dobre sobie, owszem są wytrzymałe ale Totem w żadnym stopniu im nie ustępuje 40mm lagi robią swoje, no i tego Totem jest znacznie sztywniejszy niż 66
Co do pracy to nie będe sie tutaj kłócił bo posiadam Totema Coila ale śmiało moge powiedzieć że miażdży suty w porównaniu do 66rc2x - przynajmniej na tych na których jeździłem
Co do kosztów eksploatacji Totema to wynoszą około 200zł rocznie - wliczam w to wymiane uszczelek, co 3 miesięczny kompletny serwis i co miesieczną zmiane kąpieli, to w zupełności wystarcza ( w moim przypadku nieco pokombinowałem i przez rok zamknąłem sie w kwocie 120zł z uszczelkami, olejem i brunoxem )
Totem kosztuje średnio 1500-2000zł więc jak dla kogoś serwis jest kosztowny no to sorry bardzo niech sobie kupi duro i zmienia je co miesiąc
66 rc2x przewyższają wytrzymałością totema

Co do pracy to nie będe sie tutaj kłócił bo posiadam Totema Coila ale śmiało moge powiedzieć że miażdży suty w porównaniu do 66rc2x - przynajmniej na tych na których jeździłem

Co do kosztów eksploatacji Totema to wynoszą około 200zł rocznie - wliczam w to wymiane uszczelek, co 3 miesięczny kompletny serwis i co miesieczną zmiane kąpieli, to w zupełności wystarcza ( w moim przypadku nieco pokombinowałem i przez rok zamknąłem sie w kwocie 120zł z uszczelkami, olejem i brunoxem )
Totem kosztuje średnio 1500-2000zł więc jak dla kogoś serwis jest kosztowny no to sorry bardzo niech sobie kupi duro i zmienia je co miesiąc

Sell: Rower - Intense M9
jak sie brunoxem utrzymuje czystosc uszcelek w totemie to naprawde odwdziecza sie duzo lepsza praca od 66. mowie teraz o coilu bo sam na takim jezde i nie wiem czemu ale totem solo air po prostu ssie, z tym sie zgodze, ale coil dobrze chodzi a i chyba nawet lzejszy od 66 i serwis tez caly z wymiana uszczelek mozna samemu zrobic i nie zostaja zadne srobki na warsztacie, wszystko proste i przyjemne. raz na 3 mies zmiana kapieli w pare minut i ogien na trase
AlanCK wiem ze masz totema i bedziesz szedl w zaparte zeby go bronic ale takie sa fakty niestety. to ze ma lagi 40mm nie znaczy ze jest pancerne. jest lzejszy od 66 wiec musi byc slabszy nie ma innej opcji. cos za cos. RS robi dosc lekkie amorki przez co nie sa one pionierami wytrzymalosci. Porownaj sobie chocby FOXa 40 i 888. nie ma watpliwosci ze FOX to amor racingowy a 888 do FR i 888 bedzie wytrzymalsze, a przeciez FOX ma golenie 40mm. Zreszta to nie tylko moje zdanie na temat totema, patrz posty nade mna.
kazdy ma swoja opinie na kazdy temat.
a co do pracy to nie wiem czy kazdy totem tak ma ale znajomy ma totema i jest dosc twardy w porownaniu do 66/888. waze jakies 75kg i totema nie moglem wiecej niz 75% ugiac. a swoje 888 bez problemu o te 90% uginam bo pozniej kompresja konca skoku na to nie pozwala...
a co do pracy to nie wiem czy kazdy totem tak ma ale znajomy ma totema i jest dosc twardy w porownaniu do 66/888. waze jakies 75kg i totema nie moglem wiecej niz 75% ugiac. a swoje 888 bez problemu o te 90% uginam bo pozniej kompresja konca skoku na to nie pozwala...
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: