Blotniki

blackdemon
Kontakt:

Blotniki

Post autor: blackdemon »

Witam, widzial ktos moze kiedys blotniki do widla manitou sherman slider (2 polka), to samo do speca bh 04? Juz mam dosc brudnych spodni i nie tylko od tego syfu co teraz lezy w lesie i nie tylko..
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Do bh formę mam tylko brak chęci :mrgreen:
Do amortyzatorów manitou błotniki produkował SKS
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ja w ostatnim numerze MBR obczaiłem błotniki Peat'a
Obrazek
Obrazek
tanie są:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=39951
Obrazek
i montaż genialny w swojej prostocie :)

ewentulanie mogę polecić
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=24478
tak wklejona taśma zatrzymuje prawie całość błota lecącego na przód. A neopren wygląda lepiej i jest wielorazowy :D

A co do tyłu to trzeba by dać coś naprawdę długiego żeby coś dawało, a fullu biędzie cieżko bo takie błotniki najczęściej montowane są do rury podsiodłowej
blackdemon
Kontakt:

Taki neopren nie wypali. Wiekszosc leci mi juz za busterem, a pozatym manitou ma odwrotny :P Nie wiem jak z tym patentem Peata
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

blackdemon uwierz, całe błoto na twarz przy szybszej jeździe leci właśnie tędy, stąd "srebrna" taśma jest mocno w cenie na błotnych zawodach. Słyszałem że kolega kiedyś na zawodach zrobił sobie takie coś z opakowania po salami, też dawało radę hehe

A błotniki Crud są po prostu ładne i cena naprawdę niezła. A jak ma być coś z Polski to polecałbym sks
liseQ
Kontakt:

Post autor: liseQ »

a ja mam samorube z dętki na zipy może pięknie nie wygląda ale spełnia swoje zadanie a koszt zerowy :D

rozetnij dentke na pól i ja przyczep zipami do polki i korony jak nie będzie ci to odpowiadało to łatwo mozesz zerwac i do smieci :)
NAKLEJKI NA ROWER !! gg3095008 [S]
kolo tył kiera mostek
blackdemon
Kontakt:

A co z tylem? Istnieja jakies do big hita 04?
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

blackdemon pogadaj z easy_riderem....on ma speca i taki błotnik(zacnie wygląda)
koleś sam go zrobil...
Radix
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

A co z tylem? Istnieja jakies do big hita 04?
Zestaw naprawczy do samochodów (włókno szklane,żywica,utwardzacz) i do dzieła. Zrobiłem błotnik do Zumbi:
http://picasaweb.google.com/cesiu01/Zum ... 7830987666

a dwa dni temu do Norco:
http://www.pinkbike.com/photo/4207545/

Jest może troszkę roboty, ale za to robisz kształt jaki chcesz, malujesz jak chcesz i satysfakcja , że zrobiłeś coś samemu od początku do końca ;)

Pozdro
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tak jak w nocro kiedyś zrobiłem w swoim big hicie, tyle, że z opakowania po szamponie przeciętym na pół :D Kształt akurat odpowiedni, długość też da rade, damper przynajmniej miałem czysty.
blackdemon
Kontakt:

Cesiu, w jakiej cenie taki zestawik? I gdzie go dostane?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

www.allegro.pl za 15 zł są lub w jakimś sklepie z częściami samochodowymi

o proszę
http://www.allegro.pl/item793426631_zes ... _mata.html
Cesiu
Kontakt:

Leroy Merlin na dziale z farbami i lakierami, chyba 16zł taki jednorazowego uzytku, albo można osobno kupić żywicę, włókno albo tkaninę i utwardzacz, starcza na wiecej prób ale drożej wychodzi.
Gavron
Kontakt:

Post autor: Gavron »

Cesiu fajnie wyszło - mogę wiedzieć z czego zrobiłeś rusztowanie dla konstrukcji? tzn żeby ten kształt uzyskać?
Cesiu
Kontakt:

Gavron pisze:mogę wiedzieć z czego zrobiłeś rusztowanie dla konstrukcji? tzn żeby ten kształt uzyskać?
To napiszę po kolei jak to robiłem.

Bierzemy karton, i wycinamy pożądany kształt, przy Zumbi było więcej roboty bo musiałem błotnik "załamać" żeby mieścił się przy pełnym ugięciu, przy Norco błotnik jest prosty i było mniej roboty. Wycinamy włókno albo tkaninę szklaną na kształt błotnika. Owijamy błotnik taśmą klejącą , żeby trzymał kształt. Owijamy teraz formę folią spożywczą, żeby zastygły laminat odszedł od formy. Przytwierdzamy włókno do formy, ja to robię takimi pinezkami do tablic korkowych i malujemy żywicą z utwardzaczem, tak żeby było dobrze nasączone i z wierzchu ładna warstwa. Czekamy koło godziny aż zastygnie, kontrolując, czy przypadkiem, gdzieś nie odstaje od formy. Zdejmujemy z formy, docinamy i szlifujemy jakieś małe niedoróbki, zagłębienia (o ile powstały) wypełniamy szpachlą modelarską i po wyschnięciu szlifujemy. teraz tylko malowanie i wywiercenie otworów na ZIPy do montażu.

Pozdro

EDIT:
Nie wiem czy jest to fachowy sposób obchodzenia się z tym materiałem, u mnie wszystko gra i wyszło nie najgorzej ;)
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

easy_rider a teraz opowiedz. JAKŻEŚ TO K***A ZROBIŁ?! normalnie cud, miód i orzeszki!
gg: 5838449
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...napisałem że zacny :twisted: ubolewam nad faktem że nie pasi do uzzi...ale kustomizer
easy_rider coś wyspawa...
p.s panowie...jest dopracowany!!!
Radix
ODPOWIEDZ