Tłumik Fox RC2 - problem
-
- Kontakt:
Tłumik Fox RC2 - problem
witam posiadam foxa rocznik 2006, mam wielki problem z tłumikiem mianowicie strasznie mi stuka jest to dzwiek jakby coś było rozkręcone i chciało sie rozerwać. zalewałem go i odpowietrzałem wedle instrukcji foxa. trace juz głowe bo robiłem to juz tyle razy ze mam dość i nie skutkuje . Po zalaniu amor pracuje przez jakiś czas normalnie a po ty znowu zaczyna stukać, odczuwalne jest to kiedy wbijam amora i on wraca i wtedy jakby w jednym miejscu w tłumiku nie było oleju tzn szarpie do góry, Czy może to być spowodowane nie szczelnością? tylko że nie zaobserwowałem zadnego wycieku w tłumiku. dodaje zdjęcie, czy ta sprężyna widoczna na zdjeciu ma być minimalnie luzna bo mi sie rusza w dół i w górę. Pytam ludzi którzy moga mi coś powiedzieć na ten temat prosze nie piszczie a moze żle zalałęś i odpowietrzyłeś. Moze ktoś z was miał już tak kiedyś..... HELP
http://www.pinkbike.com/photo/4256431/
http://www.pinkbike.com/photo/4256431/
-
- Kontakt:
Objaw masz taki jak by się zapowietrzał tłumik. Sam z siebie. Może masz uszczelkę walniętą? Rocznik 2006 to może masz fabryczne uszczelki jeszcze? Jeżeli tak to już na pewno kwalifikuje je do wymiany 
Stukanie przy powrocie = zapowietrzenie tłumika. Przynajmniej tak miałem w damperze.
(Tylko teoretyzuje. Nigdy nie miałem foxa.)

Stukanie przy powrocie = zapowietrzenie tłumika. Przynajmniej tak miałem w damperze.
(Tylko teoretyzuje. Nigdy nie miałem foxa.)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jeszcze takie pytanie. FOX ma ten tłumik pół zamknięty czy otwarty?
Jak otwarty to wina tej na korku. Tamtędy tłumik zasysa powietrze i się zapowietrza. Jak pół zamknięty to wina tej na 'rurkach'. Ugina się, powietrze ucieka przez walniętą uszczelkę na korku. Podczas rozprężania amortyzatora w goleni robi się podciśnienie. I tłumik zasysa powietrze z goleni.
Jakby nie teoretyzować musisz wymienić uszczelkę na korku.
Ze zdjęć na pinku wnioskuję, że jest to pół zamknięty. Ale nie jestem pewien.
Jak otwarty to wina tej na korku. Tamtędy tłumik zasysa powietrze i się zapowietrza. Jak pół zamknięty to wina tej na 'rurkach'. Ugina się, powietrze ucieka przez walniętą uszczelkę na korku. Podczas rozprężania amortyzatora w goleni robi się podciśnienie. I tłumik zasysa powietrze z goleni.
Jakby nie teoretyzować musisz wymienić uszczelkę na korku.
Ze zdjęć na pinku wnioskuję, że jest to pół zamknięty. Ale nie jestem pewien.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mi zdarzyło sie ze tłumik sie rozkręcił przez co zapowietrzyłł. Mozliwe ze tak dzieje sie u Ciebie, bo za słabo go skrecasz po odpowietrzaniu. Jak znow go bedziesz odpowietrzać zwróc uwagę ile siły potrzeba aby rozkręcić góre. Daj znać jak poszło. Powodzenia
Rockets Crew! [url]http://www.facebook.com/rockets.crw[/url]
-
- Kontakt:
górnego korka nigdy nie odkręcałem ale jestem prawie na 100 procent pewien że to przez niego sie zapowietrza bo słychać tam powietrze przy kazdym wbiciu, problem w tym że nie wiem jak go odkręcic, pokrętło sie odkręca potem jest to zabezpieczenie- zawleczka (okragła) i co dalej ? zostaje igła od pokretła....
a co do zakręcania to mysle ze odpada jest mocno skrecane...
żadnych więcej pomysłów??
a co do zakręcania to mysle ze odpada jest mocno skrecane...
żadnych więcej pomysłów??