Nadajnik GPS, pluskwa
Nadajnik GPS, pluskwa
Gdzieś na tym forum wyczytałem o możliwość wrzucenia jakiegoś nadajnika GPS do roweru który będzie podawał swoją lokalizacje i po kradzieży będziemy mogli namierzyć swój rower. Poszukałem chwile na google i faktycznie montuje się takie coś np w samochodach gdzie ten nadajnik korzysta z zasilania samochodowego. W jakim więc razie mogę użyć takiego czegoś w rowerze? Są jakieś tego typu nadajniki nie potrzebujące prądu? Czy trzeba wymieniać baterie?
-
- Kontakt:
jesli są te na baterie to napewno w momencie, kiedy bedzie potrzebna taka pluskwa to sie rozladuje:D ale tak serio mowiac to musi byc cos takiego bo przeciez jak ,,tajni agenci" śledzą innych? chodzi mi o to ze podzucają nadajniki no i na gps'ie widac gdzie ten ktos jest ( dosyc filmowy przyklad):D
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mówisz masz .. tylko cena około 500 $
http://www.brickhousesecurity.com/small ... acker.html
Można zamontować pod siodło
http://www.brickhousesecurity.com/small ... acker.html
Można zamontować pod siodło

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Zakładam Magic Zdzich , że telefon jaki posiadasz jest to telefon stacjonarny , skoro ładowanie jest dla Ciebie problememMagic Zdzich pisze:Do tego potem ladowanie i inne pierdoly

Kolega Cza.Ha pytał się o urządzenie namierzające i mu je podałem więc powinien się liczyć z kosztami ... nie jest to tanie.
-
- Kontakt:
Gdybyś kolego B.Z pomyślał udzielając odpowiedzi, ja zrobił bym gdybym zadał nastepne pytanie. "Przeczytaj sobie mój post jeszcze raz, jak nie pomoże to jeszcze raz i jeszcze." Pytam dlatgo że zdzwiło mnie, jak na tym forum ludzie to proponują do roweru, wiem że "wszystko" jest na prąd i dlatego o to pytam. Myśle że łatwo to sobie wydedukować z mojego postu. Nie pytam gdzie to kupić, ile to kosztuje chociaż fajnie było by wiedzieć, tylko pytam JAK TO DZIAŁA?B.Z. pisze:Pomyśl przez moment zanim gdzieśjeszcze raz zadasz takie pytanie..
wojtasu faktycznie z takim pudełeczkiem to nie za bardzo, bardziej wyobrażałem sobie takie coś w rozmiarach tych migających nalepek na telefon komórkowy. 500zł to nie tak dużo patrząc na wartość dobrej zjazdówki czy samochodu. Tak czy siak nie wyobrażam sobie wymieniać w takim czymś bateri co 4dni, a wygląda na to że tak to działa.
Akurat pluskwy są zrobione w ten sposób, że zanim się ją podrzuci trzeba dobrać odpowiednią. Każda pluskwa ma odpowiedni czas działania(godzina,dwie, dzień, tydzień itp) na swojej ,,baterii" po tym czasie ulega całkowitemu rozpadowi w ten sposób że nie pozostaje po niej śladuszustaczek pisze:ale tak serio mowiac to musi byc cos takiego bo przeciez jak ,,tajni agenci" śledzą innych?

Wracając do zastosowania czegoś podobnego w rowerze. Można takie cos oczywiście kupić. Sam układ pobiera bardzo śladowe ilości prądu. Niektórych nie trzeba w ogóle ładować (działają czasem nawet kilka lat) inne trzeba wymieniać co jakiś czas. Można też skorzystać z opcji z ładowaniem, ale to jak ktoś chce ładować co kilkanaście tygodni to nawet wygodne rozwiązanie.
Zależnie od ceny, sprzęt taki ma różne parametry i gabaryty. Zaczynając od maleńkich naklejek kończąc na pudełeczkach wielkości pudełka z zapałek.
W skrócie: nie jest to tani sprzęt, ale jeśli mamy na prawdę drogą zjazdówkę i często jesteśmy potencjalnie narażeni na kradzież roweru to warto się zastanowić nad takim rozwiązaniem

EDIT: Nadajnik jest cały czas wyłączony, aby wysłał sygnał musimy go włączyć (robimy to zdalnie przez odbiornik) co robimy dopiero po kradzieży, dlatego zużywa tak mało energii.
http://stops.pinkbike.com/
jan.mikael taki skromy skrót MOD
hahahahah, a tak mimo wszystko w elektronice wszystko idzie ku miniaturyzacji coraz większej ilości gratów które będą bardzo wydajne i mało prądu pobierały albo iż korzystały z warunków atmosferycznych i sie same ładowały
( niestety wpajane w szkole mam to na co dzień prawie ;/ ) no ale mimo wszystko zrobili już dawno diode która jest zasilana mała bateryjka wielkości pestki od jabłka i świecić może przez ok 68 lat bez przerwy(daje w miarę dobre światło lecz tylko jako wskaźnik nie nadaje się do oświetleń ale dążą do poprawy tego,trochę gorzej jest z nadajnikami ponieważ one muszą mieć większy pobór prądu by wydawać fale które je lokalizują
nie mówiąc już o tych nadajnikach co bezpośrednio do satelity wysyłają swoje dane położenia i z satelity bezpośrednio trafiaja do twojego odbiornika
( ale to już inna bajka )
Reasumując trzeba jeszcze troszke poczekać:) żeby to stało się tanie no i dzieci NEO MNIEJ FILMÓW PRODUKCJI ZAGRANICZNYCH TO BEDZIE OK
( poczytajcie w sieci zanim coś napiszecie )

Reasumując trzeba jeszcze troszke poczekać:) żeby to stało się tanie no i dzieci NEO MNIEJ FILMÓW PRODUKCJI ZAGRANICZNYCH TO BEDZIE OK

Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
http://gps.wroclaw.pl/historia.html Proszę poczytać:)
no i zapomniałem dodać że sa mikro nadajniki ale maja marny zasieg bo do 1000 m i mega wypasione do ok 1,8 km ( ale cena kosmos ) mimo wszystko mała bateria 3v ( tak jak w zegarku ) daje możliwość pracy na ok 27 h sa inne większe co dają możliwość do 109 h ale zasięg mizerny bo 1000 m
no i zapomniałem dodać że sa mikro nadajniki ale maja marny zasieg bo do 1000 m i mega wypasione do ok 1,8 km ( ale cena kosmos ) mimo wszystko mała bateria 3v ( tak jak w zegarku ) daje możliwość pracy na ok 27 h sa inne większe co dają możliwość do 109 h ale zasięg mizerny bo 1000 m
KefirQn inaczej: słyszałeś o patencie nokii bodajrze? Skonstruowała telefon którego nie trzeba ładować!! Telefon ładuje się sam poprzez fale radiowe, szczegółów już nie pamiętam, w każdym bądź razie telefon potrzebuje dużo więcej energii niż nadajnik który dodatkowo może być w stanie spoczynku przez cały okres, a jak już pisałem zostanie włączony zdalnie dopiero po kradzieży. Nie chce Cię martwić ale choćby ten patent z samoładowaniem przez różnego rodzaju fale jest dość stary, także proponuje Ci zaktualizować troche swoje wiadomości 

http://stops.pinkbike.com/
maso dalej nie rozumiesz żeby nadajnik nadawał na większe odległości to potrzebuje dużo więcej szpejów w sobie !! i energii.Stary jak by to było tak proste jak ty to sobie napisałeś to by już to dawno było misiu kolorowy ( takie wypowiedzi jak twoje najbardziej lubię,zagłąb się trochę w elektrykę,elektronikę to zrozumiesz parę spraw ) tak jak pisze wszystko jest do zrobienia, ale nam chodzi o miniaturyzacje !! ( owszem sa różne sposoby ładowania ale to nadal wiąże sie z wielkością !!) nam tu chodzi o coś małego i praktycznie nie do zlokalizowania przez złodzieja !
sory ziom ale proponuje tobie to samo co ty mi pozdro
sory ziom ale proponuje tobie to samo co ty mi pozdro
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Gościu, napisałeś co napisałeś, nie leży w zakresie moich obowiązków dedukować co artysta miał na myśli. I nie zamierzam czytać twoich wypocin wielokrotnie, bo do Mickiewicza "trochę" ci brakuje i nie widzę w tym żadnego celu, a z tego co wcześniej w żaden prosty sposób nie wynika,że chcesz się dowiedzieć jak to działa. Skoro wiesz, że wszystko jest na prąd to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, po co w takim razie w ogóle załozyłeś ten wątek? Logiczne, że musi mieć jakąś baterię, ktora wystarcza na określony czas, jak kupujesz samochód to też zakładasz wątek z pytaniem gdzie się wlewa paliwo?Cza.Ha pisze:Gdybyś kolego B.Z pomyślał udzielając odpowiedzi, ja zrobił bym gdybym zadał nastepne pytanie. "Przeczytaj sobie mój post jeszcze raz, jak nie pomoże to jeszcze raz i jeszcze." Pytam dlatgo że zdzwiło mnie, jak na tym forum ludzie to proponują do roweru, wiem że "wszystko" jest na prąd i dlatego o to pytam. Myśle że łatwo to sobie wydedukować z mojego postu. Nie pytam gdzie to kupić, ile to kosztuje chociaż fajnie było by wiedzieć, tylko pytam JAK TO DZIAŁA?