Mondraker summ team

Kamil89

Mondraker summ team

Post autor: Kamil89 »

witam chciałem spytać co sądzicie o tym rowerku :)
http://www.hadronsport.com/index.php?ma ... ts_id=2686

Propozycja wydaje się ciekawa a w sumie sama rama też dość pozytywnie osprzęt ok myśle na zakupem. co możecie powiedzieć o tym rowerze no i co sądzicie ?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Kamil89 mysle, ze to jest jeden z bardziej zajebistych rowerów obecnie na rynku.
Kompletny build wazy koło 16kg, dasz lepsze opony (bezdetkowe maxxisy) to pewnie 16.2-16.4kg. Na rame Mondraker dawał bodajze dozywotnia gwarancje, a kąt głowki regulowany w zakresie 4 stopni!!! (od 61 do 65 stopni) i do tego masz jeszcze regulacje długosci widełek tylnych. Jakbym nie brał Banshee to bylby to pierwszy bike o jakim bym myslal. Kupuj i jaraj sie. W najgorszym razie troche sprzetu zmien w gotowcu jak ci cos nie lezy.
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

co jak co, ale jak Spaced taką rekomendacje walnął to coś w tym musi być na rzeczy :P
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

A miałem juz zakładać temat... :wink:
Mocno zastanawiam sie nad ta ramką, tylko jednego nie moge wyczaić, na jakiej wysokości jest umieszczony suport? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. ;/
Przy moim wzroście (191cm) raczej padnie na L'ke. Interesowałoby mnie takie ustawienie ramki:
tylnie widełki 435mm
kąt główki 64
baza kół około 1180mm
i wyskosć suportu ?? jesli wypada poniżej 360mm to ta ramka jest stworzona dla mnie :D

A i gwara jest jest jednak dożywotnia !!! jest sie czym jarać ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Spaced
moderator
Kontakt:

Damian04 moze piekną polszczyzna nie pisalem tego ale lookaj ;)

http://biotopracing.com/news/show/id/32
Damian04
Kontakt:

Czytałem juz kiedys ten artykuł ;) Ale nie wiem może troche tłok jestem ale nie czaje tego za bardzo :P "pomiędzy 3 a 30mm (dla leniwych podam, ze 16mm wzniosu to ok. 360mm różnicy poziomu miedzy ziemia, a suportem)."
Czyli przy jakim kącie główki wypada suport na wysokości 360mm ??
Maksymalnie ile można go obniżyć ?
Spaced
moderator
Kontakt:

Damian04 gdzies w połowie pewnie ;) Mozna to obliczyc ale nie czuje potrzeby liczenia tego ;) Podejzewam, ze wychodzi ci tyle koło 63 ale jak czujesz potrzebe zapytania to na ridemonkey konto ma Cesar Rojo (teamowy zawodnik i jesli dobrze mysle projektant ramy) to pisz do niego ;).
Zreszta to np. zalezy od opon. Jedni podaja dla 25mm wzniosu support na wysokosci 14.2 cala, a inni 14.

BTW. Jak przezyjesz 6mm wiecej na wachaczu to jeszcze wlasnie banshee masz ;) Bez regulacji ale 63.7 na głowce i 13.7'' na supporcie ;) Bankowo rama tansza bedzie.
Damian04
Kontakt:

W takim razie ten suport w summum średnio mi pasuje ;/
Spaced gdzie ja Ci legend w tej cenie znajdę ;) i tylne widły w legend mają 443mm w takim razie te 8mm do tyłu ciężko byłoby mi przeżyć ;)
Ogólnie to szukam ramki o poniższych parametrach :

tylni trójkąt 435mm - 440
suport od 360mm w dół :D
długosć górnej rury 595mm - 620mm
kąt główki 63-65
skok ramki 200mm - 215mm
nisko umieszczony damper
rozstaw kół - i mniejszy tym lepiej (przy uwzględnieniu powyższych parametrów)

Myślałem nad m6, wszystko fajnie, ale skoku ma troche jednak za duzo :P mieszkam na równinie i częsciej jeżdżę na traskach gdzie trzeba duzo pedałować :P
kolejna ramka to transition tr450 - odpada za długi tylni trójkąt
morewood makulu to samo co tr450
intense 951 zapowiadał sie super wynalazek, ale po głębszej lekturze na temat tej ramki niczym mnie nie zachwyca, no może poza wyglądem :P i co z tego ze ma G3 :P gdybym chciał usatwić nisko suport czyli 13,75" to tylni trójkąt mam o długości 17,75" czyli 450mm i odwrotnie... nie podoba mi sie to :P
yeti 303 rdh ta ramka zasługuje na moja uwagę, choć tez ma pewne niedociągnięcia. Krótki tylni trójkąt 17,25", suport na 13,85" kąt główki 64, - fajnie tylko jakby miała damper umiejscowiony jak w legendzie :D i mogłaby byc trochę lżejsza... no ale już nie przesadzając, ramka jest bliska mojemu ideału :D tylko że cena troche odstrasza :P
Antidote lifeline - aaah lifeline :D xD, moze kiedyś ;)
demo 2010 - suport git, kąt główki git, rura górna git a tylniego trujkąta nie skrócili, czyli bee :P
IH sunday - ma wszystko co lubię w ramce dh (jesli miałbym sie juz czegoś czepić to może kąt glówki 64 bardziej by mi pasował :D) i wychodzi najtaniej z tych wszystkich ramek powyżej :D moze trafi sie w dobrej cenie model z 2009r ;D pozyjemy zobaczymy... ;)
Podsumowując, jak zawsze pewnie o wszystkim zadecyduje kasa ;) co będzie w lepszej cenie to sie zgarnie :D

Jeśli macie jakieś inne ciekawe ramki które spełniają moje kryteria powyżej, to dajcie znać ;) Mi już nic o tej poże nie przychodzi na myśl :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Damian04 za wysoko? To jezdzij w ustawieniu 63 stopnie i bedzie nizej ;)

A co do legenda to gdzie ty wyzsza cene widzisz? Summum sama rama w okolicach 2tysi funtów(2199 euro) kiedy banshee blizej 1600.

Swoja drogą trudno ci bedzie znalesc tak krótkie tylne widełki? Demo 2010(po co ci krótszy tylny trójkat? ten rower bylby mega nerwowy jakby mial jeszcze krótszy - zobacz ze tam jest <17 cali)

Jeszcze opcja moze byc dla ciebie Appalache jak ma Eddie i Canfield ale wez pod uwage, ze krótsze widełki na dupce w tych ramach wynikaja z mocnego sie ich wydłuzania przy ugieciu dampera. Ew. Poczekaj az. Superco Silencer wyjdzie bo tez miał miec krótki tyłek tyle, ze to w nim podobno wymuszało niski amor na przodzie i dziwnie sie to na bardziej płaskim prowadziło (z recki dirta).
Damian04
Kontakt:

Spaced nom trochę za wysoko pomimo wszystko ;) ustawie 63 i będzie niżej, ustawie 62 i będzie jeszcze niżej... ale baza kół za każdym razem powiększa sie ;) a czołgiem nie chce jeździć :D

summum w pl 7800zł a banshee to tyle kosztowało ale rok temu jak zamawiałeś ;) teraz sobie cenią 1999funciaków

http://www.freeborn.co.uk/shop/frames/f ... -mk2-frame

co do demo na stronie speca piszą ze tylni trójkąt ma 422mm ale przecież jest to nie możliwe ! ;p na dh-zone przeczytałem, że w przeprojektowanym demo tylni trójkąt jednak pozostał taki sam :P

Appalache i canfield za bardzo mi nie pasują pod względem wizualnym i suporty mogły by mieć deczko niżej :D
No i jeszcze evil revolt jest całkiem całkiem :D, ale ciężko bedzie go dorwać a nówki w sklepch drogie są :P
Spaced
moderator
Kontakt:

Damian04 co jest niezmoliwe? 16.6 cala tyle podaja wszystkie strony wszedzie. Spec na krótka dupke.

A co do Appalache to geo na stronie jest stare, pytaj jak jest na prawde Eddiego. A canfielda zobaczylbys na zywo to bys zdanie zmienił :P

A co do ceny Banshee to ciekawi mnie czy to wynika z czegos poza faktem, ze zbliza sie produkcja.
Damian04
Kontakt:

Miałem demo 06 i dupke to ona miała długą, ale zgrabną :D Może każdy bezmyślnie sciąga te dane ze strony speca i stąd ta gigantyczna pomyłka hihi :P Albo oni to jakoś inaczej mierzą. No nic, dowiem sie jeszcze jak to jest naprawdę, pare tych nowszych demówek jeździ w PL to sie popytam co i jak :P
JohNyyy
Kontakt:

Post autor: JohNyyy »

Summum w akcji: http://vimeo.com/6232028
Kamil89

strasznie sie zajrałem tym rowerem myśle że jest lespszy od nowej glory no i zawsze coś nowego. mam zamiar zamienić foxa na boxxera wc i ogólnie go troche odchudzić na pinkbike widziałem ten rower po paru zmianach ważacy troche ponad 14 kg z foxem z przodu. a wiem ze można zejśc pozatym zawieszenie jest naprawde ciekawe no i wygląd też niczego sobie chociaż to najmniej ważne . ogólnie wydaje się mega.
Spaced
moderator
Kontakt:

Kamil89 14kg rower do dh to moim zdaniem durny pomysł. Tutaj juz sa czesci dla kogos kto nie meczy bika za mocno (XTR, opony kendy delikatniejsze). Rower od nowej glorki moim zdaniem duzo fajniejszy ale pomysły na 14kg niech zostawia sobie ludzie co jezdza po bułki rowerem albo maja dobrego sponsora ;)
Kamil89

no tak :) ale lekką reką bez jakiegoś specjalnych strat na wytrzymałość cześci można zejść 1kg . nie jestem jakimś wago maniakiem ale lubie kiedy mam pod soba lekką maszynke chyba tak jak większość z nas :) że tak powiem ja uprawiam ten sport dla siebie i nie katuje sprzetu jakoś nie wiadomo jak dlatego też uważam że boxxer da rade i nie bedzie dużo mniej wytrzymały czy gorszy od foxa a deemaxy też ni powinny być potrzebna...
Spaced
moderator
Kontakt:

Kamil89 1kg??? NA oponach musisz 400g-500g dorzucic bo kendy to 1ply bodajze! Tak czy siak delikatne opony. Zalozmy ze 100g na ti śrubach zrzucisz, 150g na sprezynie ti, do zbicia jest jeszcze koło 100g na kierze jakbys poszedł w carbonowego syntance 740/780 (bo zaden inny carbonowy drazek nie ma dobrej szerokosci i nie jest niski) i + 100g na siodle morgaw.

A co do wagi to boxxer przeciez lzejszy od foxa jest znacznie, a deemaxy ultimate waza 1950g za komplet kół. Nie zlozysz kompletnych kół tak lekko poza ZTR FLOW + AC na tyle i DT na przodzie.
Damian04
Kontakt:

Spaced może dałoby radę zejść do tych 14kg a na sprężynie ti wydaje mi sie że odrobinę wiecej by zaoszczędził ;) Ale musiałbyś Kamil89 wymienić prawie wszytko w tym rowerze i kuuupę kasy dołożyć. Zastanów sie jeszcze czy jest sens dokładać tyle kasiory do bike żeby zejść do tych 14kg:P Moim zdaniem śmiganie na takim rowerze to jak jeżdżenie na bombie zegarowej, w każdej chwili może Ci sie coś zniszczyć :P Jesli dość dużo ważysz to taki zabieg mija sie z celem ;P Chyba ze masz duzo kasiory i stać Cię na wymianę poszczególnych częsci co jakiś czas :D

Na forum czytałem że Pan Artur szykuje jakąś mega machine na nowy sezon :D Poniżej 14kg ma mu ważyć cały bike jak dobrze pamiętam :shock: :D Ciekawe na jakiej ramce sklada rower... domyślam sie ze może to być LL :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Damian04 tam chyba nie jest damper 9.5, a do tego jak on lekki jest to ta róznica na prawde jest mniejsza niz sie wydaje. A co do 14 kg to rozkminialem rozne buildy za fure hajsu i zaden przy tej wadze nie byl "rozsadny". Nawet jak komus nie wadzi, ze po sezonie czesci musi wymieniac to ten sezon bike powinien wyrobic i patrzac na buildy to moim zdaniem 15.5-16kg to granica rozsadku. Mozna skladac rowery na czesciach stricte XC ale to lepiej zlozyc sobie rower "mini-dh" i latwiej bedzie lekko. Ja wole kiedy nie martwie sie, ze mi cos peknie i jakos nie czuje potrzeby ponizej 17.5-18kg zbijac wagi.

BTW. Jak ktos ma hajs to Alutech korby od Claviculi do DH sprzedaje z Carbonu (tak korby DH - carbon ;) ) >> 550g ale cena zaporowa.
ODPOWIEDZ