Jakie opony na Błoto ??

jestem12314
Kontakt:

Jakie opony na Błoto ??

Post autor: jestem12314 »

Witam, chce kupić jakieś opony na błoto i niewiem jakie :? . przednia 26x2.35-2.5 tylnia 26x2.5

pozdro
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Nie stosuje się szerokich opon na błoto. Musisz szukać czegoś w rozmiarze +/- 2,20. Ja mogę polecić błotniaki od Intensa i Michelina. Spisują się rewelacyjnie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

KaKTuSSS pisze:Nie stosuje się szerokich opon na błoto.

KaKTuSSS gadasz tak czy wiesz to na bank ??

co do opon to możesz wybierać między Michelina,Intensa i Maxxisa

1. Miśki mają renomę ale słabiej się czyszczą niż Maxxis, ich cena powala każdego !!
2. Intensy są agresywne ale mają słabe opinie ze względu na częste rozrywanie się opony przy obręczach,mieszanka 50a jest uniwersalna ale nie doskonała.ich masa też jest ograniczeniem
3. Maxxisy kompletne i zawodowe opony na błoto, cena,jakość,trakcja idealna !! 2.5 w twardości 42a jest idealna

4. Schwalbe - ma super model oponki na błoto ale nie miałem okazji jeszcze jej pomacać rowerem w lesie, ale słyszałem dobre opinie zawodników.

Jedyny słuszny i nadający się do czegoś rozmiar to 2.5 42a, opony 2.2 mają mniejsze klocki które się wyginają na boki gdy tniesz trawersy...tylko 2.5 !! Jeśli mowa o Maxxisach !! Opona na błoto musi być miękka, śliskie korzenie i kamienie nie wybaczają zbyt wiele...na polanach każda twarda opona daje radę, jaja zaczynają się w lesie...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Ja od siebie polece na mega błoto: WeatScream w mieszance 40a , 2ply , 2.2 i na lekkie błotko/przejsciowe swapthing 40a 2ply 2.2.

Jeżdził ktos na tych Kendach Knarly :?:
PeeJey
Kontakt:

Post autor: PeeJey »

wojtasu Ja miałem epizod z Kendami i nikomu ich nie polecę mają niesamowicie twarde klocki a do tego bardzo cienkie ścianki. Nie dość, że nie trzymają się podłoża to jeszcze łatwo o sneak'a. Nadają się, według mnie, jedynie na "płynące" błoto.
Chociaż nie ulega wątpliwości, że jest to bardzo dobra alternatywa dla kogoś kto nie może przeznaczyć 220 zł na opony.
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

wojtasu pisze:Jeżdził ktos na tych Kendach Knarly
W Wiśle na PP całkiem fajnie się trzymały :D
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

wlasnie sam sie nad nimi zastanawiem, i tez bym chcial uslyszec wiecej opinie o knarly
Schodek
Kontakt:

Kenda odpada !!

opona musi mieć grube ścianki by na niskim ciśnieniu dało radę kozaczyć !! jak jesteś w stanie wbić w oponę od 0.8 do 1.4 bara i nie snejczysz to luzik...jak bijesz więcej niż 2 atmosfery albo nawet 3-4 to zmień oponę albo naucz się jezdzić w błocie na niskim ciśnieniu :mrgreen:
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

1. Michelin DH MUD3 - zdecydowanie najlepsze opony DH na bloto, porzadne bloto i 2.2" wystarcza w zupelnosci, miekka guma lepi sie do wszystkiego, a opona jest sztywna (i ciezka, ale cos za cos).

2. Maxxis Wet Scream - Super opona w wersji 2.5" 42a, gdyz wersja 2.2" jest za waska- wyraznie wezsza niz powyzszy michelin. Tak samo z mieszanka... jedynie najmieksze, poniewaz zwykle 60 nie mozna nazwac opona na bloto tak na prawde :-/, chyba ze dla amatorow

3. Maxxis Swampthing... i to moim zdaniem jest geniealna opona na bloto w naszym kraju. Rozmiar do wyboru 2.35 lub 2.5, przy czym 2.35 sa lekko zanizone i musza byc w mieszance 40a lub 42a. Czyszcza sie lepiej z blota niz powyzsze opony i dopoki nie ma glebokiego bagna na polowie trasy to ogarniaja wszystko.

Minus typowych opon na bloto (mis i wet) jest taki, ze obie slabo oczyszczaja sie z blota... niby. Poniewaz slabo sie oczyszczaja przy niskich predkosciach, a gdy ktos jedzie szybciej to bloto z nich ucieka natychmiast. Problem w tym, ze niewielu z nas potrafi szybko jezdzic po blocie :-/, lecz to nie problem opon lecz umiejetnosci.

Poza tym na MUDach nie da sie dojezdzac na miejscowki, a na swampthingach bez problemu sie da (jesli komus nie szkoda na miekkiej gumy). No i nasze warunki- z tego co objezdzalem trasy (wiekszosc popularnych w PL) niewiele jest takich, gdzie na polowie trasy jest mega bloto.

Tak wiec ja polecam Swampthingi w miekkiej mieszance. Swego czasu mialem opon nawet za duzo (2xmiś dh24 / 2xmiś MUD / 1xmiś dh16/ 2xswampthing) i okazywalo sie ze mimo iz najczesciej smigalem w blocie, to najrzadziej uzywalem MUDow, a zamiast nich swampow- taka uwaga.
http://www.endura.pl
Schodek
Kontakt:

Opony na błoto doskonale spisują się na suchych, stromych trasach i w dzikich lasach :)

jak chcesz to je lekko przycinasz na środku i opory toczenia spadają a własciwości i trzymanie w trawersach zostają...

opony to szeroki temat :)
Papas
Kontakt:

Post autor: Papas »

Mieszanki 40 , 42(maxxis) to praktycznie to samo a z wetscreamow tylko 2.5 ,nie chodzi o szerokosc opony a o jej wysokosci
Schodek
Kontakt:

ACextreme swampy w błocie mają zdecydowanie gorszą trakcje i hamowanie niż Wety !! Robiliśmy z Qjem w Bieszczadach takie testy i widać było jak się tnie linie w lesie na swapach i na wetach...bez dyskusji Wet Scream lepiej się trzyma w mokrym,błotnym terenie, jego klocki pozwalają śmigać zdecydowanie bardziej agresywnie...sam lubię Swampy ale jako opony FR, do lasu na dziko, po liściach,po strumykach,na trawersy w sypkim igliwiu....ale jako opony na błoto to tylko WETY

miękko i szeroko
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Schodek jak nie przytniesz klocków to ci sie beda składać w typowych mudach. To nie chodzi tylko o opory toczenia. Przyznaje, ze wetscream na miekkiej ziemi trzyma lepiej niz cokolwiek w dowolnych warunkach ale musi byc w miare miekka ziemia, trafisz na cos bardziej twardego i ubitego i opona nie trzyma juz tak dobrze.

Ogólnie wety 2.5'' 42a sprawdzone i dobre. O Schwable tez sporo dobrego slyszalem, pomacalem ale nie jezdzilem.

jestem12314 wezsza na przód? W samochodzie tez wolalbyś miec podsterowny poślizg? ;) (chociaz tam rzeczywiscie z oponami jest inaczej ale poslizg tez lepiej zeby podsterowny nie łapał ;) )
Schodek
Kontakt:

...nie ma uniwersalnej opony na trasę i pogodę, do każdej trasy i na pogodę można dobrać oponę, czy z katalogu czy modyfikowaną to istotne jest to jakie ma preferencje użytkownik opony !! Jeden lubi takie a inny takie a jeszcze inny nie wie jakie lubi bo śmiga na tych jakie ma...

Spaced boczne klocki też można skracać lub kompletnie wycinać...jak Waści lubi i potrzebuje :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Schodek lepsza jest węższa opona która w błocie łatwiej i głębiej się w nie wgryza.
Schodek
Kontakt:

KaKTuSSS liczy się jaki ma bieżnik i jak on się zachowuje w błocie, wolisz cienką ale słabą czy szeroką ale dobrą ??
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

te schwalbe? http://www.pinkbike.com/product/schwalbe/Dirty-Dan/ wyglądają całkiem dobrze, jeździł ktos?
GG 381005
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

KaKTuSSS 2.5'' wet jest minimalnie szerszy od 2.2'' Bankowo nie o .3'' Za to 2.5 ma duzo grubsze klocki co zapewnia stabilniejsze zachowanie sie opony.

casperosensei popytaj na ridemonkey i mtbr bo tam pare osób dostało w swoje rece juz nowsze modele schwabli. U nas tylko na jakis Arama widzialem ale czy dirty dany to nie wiem.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Schodek jasne że bieżnik się liczy, to podstawa w każdej oponie (nie licząc gołych slicków ;) ). Ja osobiście preferuję wąskie opony. Rzadko spotyka się szerokie błotniaki, przynajmniej w moim przypadku :) ... chyba że to 2,5 to faktycznie jest takie wąskie w rzeczywistość, to zwracam honor.

Spaced no szerokość opony jest dość umowna w sumie bo zależy i od producenta i od obręczy.
ODPOWIEDZ