Kondycja - obowiązek czy bonus?

Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Dziwne macie pytania. Czy kondycja jest potrzebna? Oczywiście. Do każdego sportu gdzie wskazana jest aktywność fizyczna potrzebna jest kondycja. Czy będzie ona bonusem np jazdy na rowerze? Z pewnością wiele można zyskać szczególnie w kolarstwie grawitacyjnym gdzie prócz nóg rozwijają się mięśnie rąk, karku etc...

Czy winno się robić rozgrzewkę przed zjazdem? Zależy od tego gdzie mieszkasz i od tego jak do sportu podchodzisz. Jeżeli musisz przejechać pół miasta by dotrzeć na miejscówkę a później jeszcze wspiąć się na wzniesienie to spokojnie zastąpi Ci to rozgrzewkę. Natomiast jeżeli lubisz przez miasto przejechać szybko skacząc z tego z czego się da to lepiej trochę rozciągnąć mięśnie. Zawsze jest ryzyko wywrotki i nadciągnięcia mięśni.

Ja osobiście mam do miejscówki 6km przez miasto, a mimo to parę skłonów i innych ćwiczeń przed wyjściem z domu jest obowiązkowe. 5minut rozgrzewki a ile mniej potencjalnych zagrożeń. Zazwyczaj przed samym zjazdem też trochę się rozgrzewam nie tylko by być elastycznym ale także dlatego że podnosi to ciśnienie krwi, koncentrację i refleks. Nie wiem jak Wy ale ja czasami gdy dotrę na górę i spoglądam na miasto z wysokości 150m czasami się relaksuję, zamyślam (a to akurat nie jest wskazane przy późniejszych 40-50km/h między drzewami)

Prócz roweru chodzę na basen i to polecam każdemu gdyż rozwija wszystkie partie mięśni. 2 razy 45 minut tygodniowo i kondycji nie stracicie. Zimą gdy rower wyciąga się sporadycznie chodzę na taniec towarzyski. Zapewniam że szybki taniec Jive po 20 minutach da każdemu tak popalić że aż się zdziwi ;)

Ostatnio wymieniłem ramę. Rower przytył z 15kg HT do 18.2kg Fulla. To czuć, muszę podciągnąć się kondycyjnie pod rower. Zaczynam intensywniej ćwiczyć. Nie chcę by rower zapanował nade mną podczas zjazdu.

Pozdrawiam i życzę rozsądku.
PlanetX
Kontakt:

Post autor: PlanetX »

Nie no po co ci kondycja ? Jaraj szlugi i jedz kebaby, a jak kupisz downhillowke to sama za ciebie pojedzie ;)
http://www.pinkbike.com/photo/5067199/?s5 - 2010 season
Rasty
Kontakt:

Post autor: Rasty »

PlanetX, no przecież chyba nie do mnie są koła przykręcone nie? :D

Szymon_331, no i wkońcu ktoś konkretny :D
;]
JohNyyy
Kontakt:

Post autor: JohNyyy »

Pewnie wielu z was widziało film 300 Spartan, proponuje zobaczyć ten filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=G0ETHPvJ ... ature=fvwp

Trening wymaga takich żeczy jak sztanga, drążek oraz ciężarek.
Do tego basen, troche biegów...
Efekt gwarantowany!
ODPOWIEDZ