Suport Howitzer - Problem
Cześć.
No wiec mam problem ze suportem howitzera. Jak składam wszystko i jak przekręcam korbę to na całej długości obrotu czuje opór a dokładniej chodzi mi o to ze korba ciężko się kreci. Wiecie jak można sprawić żeby mi się lekko kręciła? Czy to już tak zostanie??
Pozdro
No wiec mam problem ze suportem howitzera. Jak składam wszystko i jak przekręcam korbę to na całej długości obrotu czuje opór a dokładniej chodzi mi o to ze korba ciężko się kreci. Wiecie jak można sprawić żeby mi się lekko kręciła? Czy to już tak zostanie??
Pozdro
jeśli to jest nówka to normalka
bo musi sie wszystko dobrze rozsmarować w łożyskach i bedziesz miał przez jakiś czas tak ze zakręcisz korba i ona nie bedzie sie kręcić jak szalona tylko będzie sie zatrzymywać.
a jesli to jest używka to padnięte łożyska

a jesli to jest używka to padnięte łożyska

Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
-
- Kontakt:
Chyba że dokręcałeś to kluczem "żabka" i jak zbyt mocno docisnołeś to mogłeś zgiąć lekko miske i przy tym łożysko i teraz tak się kręci . Ja tak właśnie zrobiłem tyle że zapomniałem na dodatek że w misce nie ma łożyska i miska zgnieciona , na szczęście łożysko wpasowałem na prasie hydraulicznej , ale chodzi cięzko bardzo .
maxxis właśnie ja dokręcałem kluczem "żabka" ale łożyska miałem w środku tylko ze jak mocno dokręcę korbę to tak mam bo jak mam sam suport i osia kręcę to tak sie ciężko nie kreci. A dało by to coś jak bym nałożył na łożyska troszkę smaru tam nie za dużo nie za mało?
Rumak może rozstaw misek nie pasuje do twojej ramy,Howitezer ma w środku plastikową oś która zapobiega za mocnemu dociśnięciu łożyska.Jeśli wszystko nie jest spasowane to tak się będzie działo.
2.odkręć korbe i sprawdź jak samo łozysko się kręci -bez tego mozemy tylko "strzelać" co z tym jest nie tak.
Pozdro
2.odkręć korbe i sprawdź jak samo łozysko się kręci -bez tego mozemy tylko "strzelać" co z tym jest nie tak.
Pozdro

-
- Kontakt:
Rozkręcić, wyczyścić i wkręcić z powrotem? Ostatecznie zdejmujesz te plastikowo-gumowe uszczelnienia i dajesz smaru trochę.
Rumak14 duży ten opór? Jak po prostu gorzej się kręci po wkręceniu to ja miałem to samo. Zbyt mocne dokręcenie misek/brak podkładek. Na maksa dokręcasz tylko prawą miskę jak masz napinacz, lewa może być lżej. Do tego kup sobie klucz na howitzera, bo tak to się zaje*****. Prawidłowe ułożenie podkładek masz na stronie SRAM'a/instrukcji. Pamiętam, że przy mufie 68mm z napinaczem miała być 1 podkładka po prawej(najlepiej za napinaczem, czyli rama->napinacz->podkładka->miska) i 2 po lewej.
Rumak14 duży ten opór? Jak po prostu gorzej się kręci po wkręceniu to ja miałem to samo. Zbyt mocne dokręcenie misek/brak podkładek. Na maksa dokręcasz tylko prawą miskę jak masz napinacz, lewa może być lżej. Do tego kup sobie klucz na howitzera, bo tak to się zaje*****. Prawidłowe ułożenie podkładek masz na stronie SRAM'a/instrukcji. Pamiętam, że przy mufie 68mm z napinaczem miała być 1 podkładka po prawej(najlepiej za napinaczem, czyli rama->napinacz->podkładka->miska) i 2 po lewej.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Rumak14 Masz Signa czyli mufa 68 + napinacz czyli jedna podkładka po prawej i jedna po lewe j. Było już wałkowane. Jak już będziesz ściągał suport to warto smar wymienić. Jak na szybko i bez wybijania łożysk, ściągasz, zdejmujesz uszczelnienia, wrzucasz miskę z łożyskiem do rozpuszczalnika/benzyny ekstrakcyjnej. Czyścisz szczoteczką, żeby stary brudny smar wypłukało. Czekasz aż wyschnie i aplikujesz np. strzykawką smar do łożysk tocznych. Kręcisz trochę żeby się ułożyło, zakładasz uszczelnienie. Dajesz trochę smaru na gwint, wkładasz odpowiednio podkładki i wkręcasz w mufę pamiętając o tym, że suport z lewej strony wkręca się zgodnie ze wskazówkami zegara a z prawej strony w stronę przeciwną do wskazówek zegara.