Suport Howitzer - Problem

Rumak14
Kontakt:

Post autor: Rumak14 »

Cześć.
No wiec mam problem ze suportem howitzera. Jak składam wszystko i jak przekręcam korbę to na całej długości obrotu czuje opór a dokładniej chodzi mi o to ze korba ciężko się kreci. Wiecie jak można sprawić żeby mi się lekko kręciła? Czy to już tak zostanie??

Pozdro
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

jeśli to jest nówka to normalka :) bo musi sie wszystko dobrze rozsmarować w łożyskach i bedziesz miał przez jakiś czas tak ze zakręcisz korba i ona nie bedzie sie kręcić jak szalona tylko będzie sie zatrzymywać.

a jesli to jest używka to padnięte łożyska :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Może za mocno miski dokręciłeś?A druga sprawa to może dlatego że jest nowy i dopiero się łożyska muszą dotrzeć;d
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

To znak, że lożyska się rozpadają.
Rumak14
Kontakt:

Suport to kupilem malo urzywany. A mozna dokupic takie lozyska? Miski jak wkrecalem to dokrecilem na maxa bo niechcialbym zeby sie odkrecily ;)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Rumak14 a dałeś odpowiednią ilość podkładek? bo jak nie to mogło wypchnąć Ci łożyska i tu może być wina.
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

szymon102 co ma siła dokręcenia misek do tego czy korba się ciężko czy lekko kręci, skoro łożyska nie są wewnątrz mufy, a na zewnątrz? Nie widziałeś na oczy tego suportu to sie nie odzywaj...
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Chyba że dokręcałeś to kluczem "żabka" i jak zbyt mocno docisnołeś to mogłeś zgiąć lekko miske i przy tym łożysko i teraz tak się kręci . Ja tak właśnie zrobiłem tyle że zapomniałem na dodatek że w misce nie ma łożyska i miska zgnieciona , na szczęście łożysko wpasowałem na prasie hydraulicznej , ale chodzi cięzko bardzo .
Rumak14
Kontakt:

maxxis właśnie ja dokręcałem kluczem "żabka" ale łożyska miałem w środku tylko ze jak mocno dokręcę korbę to tak mam bo jak mam sam suport i osia kręcę to tak sie ciężko nie kreci. A dało by to coś jak bym nałożył na łożyska troszkę smaru tam nie za dużo nie za mało?
maxxis
Kontakt:

Zobacz czy miska mi idealny kształt bo jeśli ją zgniotłeś to łożysko będzie się słabo kręcić , ale podczas jazdy tego nie czuć . Spróbować przesmarować nie zaszkodzi a smaru w granicach rozsądku .
Rumak14
Kontakt:

wiadomo ze w granicach rozsadku:D
hmm a masz jakis sprawdzony sposob na to by sprawdzic xD czy ma idealny ksztalt
??
Mazur93
Kontakt:

Post autor: Mazur93 »

Rumak może rozstaw misek nie pasuje do twojej ramy,Howitezer ma w środku plastikową oś która zapobiega za mocnemu dociśnięciu łożyska.Jeśli wszystko nie jest spasowane to tak się będzie działo.
2.odkręć korbe i sprawdź jak samo łozysko się kręci -bez tego mozemy tylko "strzelać" co z tym jest nie tak.
Pozdro :)
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

Wybaczcie że się wtrącę ale syfu robić niechce :)
Jak przeserwisować Howitzera Team :D??
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

Rozkręcić, wyczyścić i wkręcić z powrotem? Ostatecznie zdejmujesz te plastikowo-gumowe uszczelnienia i dajesz smaru trochę.

Rumak14 duży ten opór? Jak po prostu gorzej się kręci po wkręceniu to ja miałem to samo. Zbyt mocne dokręcenie misek/brak podkładek. Na maksa dokręcasz tylko prawą miskę jak masz napinacz, lewa może być lżej. Do tego kup sobie klucz na howitzera, bo tak to się zaje*****. Prawidłowe ułożenie podkładek masz na stronie SRAM'a/instrukcji. Pamiętam, że przy mufie 68mm z napinaczem miała być 1 podkładka po prawej(najlepiej za napinaczem, czyli rama->napinacz->podkładka->miska) i 2 po lewej.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Rumak14
Kontakt:

A ja to mam zrobione tak ze po lewej stronie mam 1 podkładkę a po drogiej mam 2 podkładki + napinacz może to ustawienie jest przyczyna mojego problemu. Cały pakiet jeździ w Signie. Jak będę miał dzisiaj dostęp do klucza to wszystko to rozkręcę i przełożę ta jedna podkładkę z prawej strony na lewa
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Rumak14 Masz Signa czyli mufa 68 + napinacz czyli jedna podkładka po prawej i jedna po lewe j. Było już wałkowane. Jak już będziesz ściągał suport to warto smar wymienić. Jak na szybko i bez wybijania łożysk, ściągasz, zdejmujesz uszczelnienia, wrzucasz miskę z łożyskiem do rozpuszczalnika/benzyny ekstrakcyjnej. Czyścisz szczoteczką, żeby stary brudny smar wypłukało. Czekasz aż wyschnie i aplikujesz np. strzykawką smar do łożysk tocznych. Kręcisz trochę żeby się ułożyło, zakładasz uszczelnienie. Dajesz trochę smaru na gwint, wkładasz odpowiednio podkładki i wkręcasz w mufę pamiętając o tym, że suport z lewej strony wkręca się zgodnie ze wskazówkami zegara a z prawej strony w stronę przeciwną do wskazówek zegara.
Rumak14
Kontakt:

aha ok zastosuje sie do rad :D
Dzieki wielkie za pomoc chlopaki Pozdrowka :D
Rumak14
Kontakt:

A dało by się jakoś kulki w łożyskach wymienić bo jak czyściłem w benzynie ekstrakcyjnej to nie które kulki powypadały i ogólnie mi się sama miska odkręciła nie musiałem mieć klucza... jak się da wymienić kulki ewentualnie łożyska to proszę o dokładniejsze informacje
maxxis
Kontakt:

Kup nowe łożysko bo to nie jest duża kasa weż zmierz suwmiarką i do sklepu z łożyskami etc.
ODPOWIEDZ