Iron Horse Yakuza Kumicho - opinie

AlanCK
Kontakt:

Iron Horse Yakuza Kumicho - opinie

Post autor: AlanCK »

Witam.
Zastanawiam sie nad zakupem ramki IH Yakuza Kumicho.

Ramka będzie uzytkowana w DH z przodu najprawdopodobniej będzie Boxxer WC 08/09

Macie jakieś opinie o tych ramkach?
Dobrze pracują ??
Pękały w jakiś charakterystycznych miejscach ?
Łatwo łapią luzy ?
Kopią bardzo po korbach ?
Mają jakieś inne wady ?

No i przede wszystkim - Jak z geometrią bo będzie użytkowana w DH!! także suport nie powinien być wysoko i kąt główki żeby nie był bardzo freeride'owy.

Pozdro :D
Sell: Rower - Intense M9
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

AlanCK z tego co pamietam to tam te kąty nie były jakies mega agresywne ale w normie (bodajze 66 na głowce i niski support) ale masz w tym biku głowke 1.5'' wiec jakby ci kąty nie spasowały to mozesz dokupic redukcje pod kątem zeby ci sie troche bike rozjechał/obnizył. K9 takie robi i chyba jeszcze jakies ziomki w stanach ale mysle, ze dogadałbys sie z kims w pl na ten temat.
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

Miałem tą ramę przez 2 sezony, rozmiar M.
Mam 178 cm wzrostu i była dobra, chociaż czasami odczuwalna była jej długość, jak ktoś lubi długie rowery to spoko. Siedziałem na tej ramie w rozmiarze S i to była masakra - nie potrafiłbym na tym jeździc, takie małe.

Co do zawieszenia to typowy jednozawias z wszystkimi plusami i minusami tego systemu.
Bardzo miłym zaskoczeniem było prowadzenie się roweru w zakrętach, dzięki niskiemu suportowi ramka dawała rade.

Jeżeli chodzi o pęknięcia, to zbadaj dobrze wahacz. Ja swój wymieniałem, ale należy dodać, że kupiłem ostro skatowany, a miał być w stanie idealnym (sprzedawca poleciał w ****). Od tego czasu, nic nigdy nie działo sie z ramą.

Co do luzów, to musiałem od czasu do czasu skręcać wahacz.

Nie mam pojęcia jaka będzie geo z boxxerem. Wiem, że są osoby, które jeżdżą na takim secie.

Mój rower wyglądał tak:
http://www.pinkbike.com/photo/1873662/

Ogólnie dobrze wspominam tą ramę, ale nie wiem czy polecić ją do DH.
dydi
Kontakt:

Post autor: dydi »

Moim zdaniem jest to niezła rama do dh dla kogoś kto nie chce/nie ma możliwości sprawienia sobie czegoś droższego. Jeździłem dwa sezony, i nie żałuję, a jedyne co z nią musiałem zrobić to wymienić łożyska wachacza- kosztowało mnie to 30 zł a nowe są zdecydowanie lepsze od fabrycznych.
Geometria? Masz zawsze jakąś możliwość regulacji przez łapanie półkami goleni. Osobiście miałem dość wysoko ustawione, i geometria zrobiła się agresywniejsza.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Mialem pkazje sie na tym bujac w kalwari i w krk :D Ogolnie fajna, boxxa mozesz wzadzic ale cos wyzszego nie polecam :D Niska, najlepiej totema wsadzic albo cos w tym stylu :D
Karpiel i Duncon to moje zycie
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

war23 pisze:najlepiej totema wsadzic albo cos w tym stylu
Ile dostajesz od Sram corp. za reklamowanie Totema :mrgreen:
war23
Kontakt:

war23 napisał:
najlepiej totema wsadzic albo cos w tym stylu

Ile dostajesz od Sram corp. za reklamowanie Totema Mr. Green
nawet nie wiesz ile :D Jak bys chcial totka to pisz PW:))

A to nie byla reklama ale naprawde, geo fajne mial polok przy foxie 36 to i totem niski tez pewno da rade :D
dydi
Kontakt:

war23 zważ też na fakt, że przy takim samym skoku jednopółki są "wyższe", tj. większa jest odległość między osią a samą górą korony, od amortyzatorów dwupółkowych.
war23
Kontakt:

wiem wiem:))) ale fox niski jest tak samo totem tez ogolnie mimo duze skoku jest niski ::Dd
AlanCK
Kontakt:

Myśle chłopaki że róznica wysokości Boxxa i Totema będzie niewielka a rower ma być stricte DH także wole Boxxera

polok03 jak wrażenia po przesiadce z Yakuzy na Sundaya ?

Bo i tak na sezon 2010 będe wybierał miedzy Sundayem a Glory DH a Yakuza ma być tak przejściowo bo i tak to bedzie mój pierwszy full.

A może lepiej poczekać i odrazu kupić coś pod racing? jak myślicie ?
war23
Kontakt:

Lepije kupic mniejszego full nauczyc sie panowac a potem zmieniac na cos wiekszego :D

Chociaz IH nie jest zly na poczatek ::DD twoj wybor
dydi
Kontakt:

Uważam, że Yakuza jako rama przejsciowa w oczekiwaniu na Sundaya to chyba najlepszy pomysł- będziesz już wiedział jak "to" wszystko wygląda, po czym sunday Cię miło zaskoczy.
SuchyIHK
Kontakt:

Post autor: SuchyIHK »

wsadzaj Boxxera ja mam w yakuzie boxxera i jak dla mnie geometria jest genialna ! .
Wady tej ramy to takie że nie jest dość sztywna i często robią się luzy na tulejach nei wiem od czego to zależy rama jest bardzo płynna mimo tego że to jedno zawias . Dwa razy widziałem pęknięta tą ramę w tym jednego typa z polski ale to musiała być wada produkcyjna lub zrobił whipa o 90' i tak wylądował ... gdyby nie to że nie pasuje mi ta nie sztywność ramy kumicho jeździłbym na niej do końca raczej !
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9799706 !!
SuchyIHK
Kontakt:

Post autor: SuchyIHK »

jak na pierwszego fulla good wybór;) tylko wsadź foxa do tyłu bo z manitou straszny mół
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9799706 !!
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Nie miałem Yakuzy, ale paręnaście razy na niej jeździłem (mojego kolegi, z którym często śmigam). W głowie utkwiło, że naprawdę dobrze to skręca, mało się usztywnia jak na 1 zawias. Co do tulejek to on miał od nowości wywalone... Po dorobieniu nowych problem ten zniknął.
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

AlanCK sory, że długo nie odpisywałem, ale miałem przerwę od forum.

Powiem Ci tylko tyle, że po przesiadce na Sundaya bylem bardzo, bardzo, bardzo miło zaskoczony :)
Co nie zmienia faktu, że yakuza ograniała i nawet dużego gapa w Kasinie latała, wiec wytrzymała swoje :) Polecam na początek przygody z dh.
Liquid2
Kontakt:

Post autor: Liquid2 »

a co lepsze yakuza , bh czy faith ? bo cenowo prawie to samo
AlanCK
Kontakt:

Niestety nie udało mi sie kupić yakuzy, ktoś mnie przelicytował...

No i pozostaje mi kupno ramy typowo pod racing w okolicach 3 tyś.

Glory DH, Sunday, Gambler , V10, wilson - zobaczymy co sie uda wyrwać w przyzwoitych pieniądzach :wink:

Pozdro.
kodzia
Kontakt:

Post autor: kodzia »

lekko odnowie temat i zadam to samo pytanie co Liquid2.Ktora lepsza yakuza , bh czy faith??
ODPOWIEDZ