Spis tras w od najlżejszej do najcięższej
-
- Kontakt:
Spis tras w od najlżejszej do najcięższej
Witam,
W przyszłym sezonie będę chciał zacząć jeździć na trasach w Polsce (wcześniej tu nie jeździłem). Żaden ze mnie zawodnik, raczej cienki jestem (no może nie najgorszy), chciałbym więc poprosić o stworzenie czegoś w rodzaju listy tras w Polsce (koniecznie ze sprawnie działającym transportem typu wyciąg etc.), od tych lekkich, poprzez te bardziej wymagające aż do tych gdzie najwyższe umiejętności (i jaja) są potrzebne.
Można założyć, że mam zerową znajomość tras w Polsce. Najlepiej więc będzie coś łopatologiczniej prostej dyskusji, tak, żebym wiedział na co gdzie uważać.
Dzięki za pomoc.
W przyszłym sezonie będę chciał zacząć jeździć na trasach w Polsce (wcześniej tu nie jeździłem). Żaden ze mnie zawodnik, raczej cienki jestem (no może nie najgorszy), chciałbym więc poprosić o stworzenie czegoś w rodzaju listy tras w Polsce (koniecznie ze sprawnie działającym transportem typu wyciąg etc.), od tych lekkich, poprzez te bardziej wymagające aż do tych gdzie najwyższe umiejętności (i jaja) są potrzebne.
Można założyć, że mam zerową znajomość tras w Polsce. Najlepiej więc będzie coś łopatologiczniej prostej dyskusji, tak, żebym wiedział na co gdzie uważać.
Dzięki za pomoc.
Międzybrodzie Żywieckie, Góra żar - 2 trasy:
- Contestówka, trasa łatwa http://www.pinkbike.com/video/24394/ - helmet cam z trasy
- tzw. Trasa Karpia - trasa trudniejsza, dająca więcej frajdy.
www.pkl.pl
Kluszkowce, góra Wdżar, 2 trasy:
- Trasa z tego roku, bardzo prosta, można powiedzieć, że pod enduro
- Trasa starsza - Krótsza, bardziej wymagającą.
Szczyrk, góra Skrzyczne, ogrom tras. Moim zdaniem miejscówka z największa ilością tras w pl.
- Contestówka, trasa łatwa http://www.pinkbike.com/video/24394/ - helmet cam z trasy
- tzw. Trasa Karpia - trasa trudniejsza, dająca więcej frajdy.
www.pkl.pl
Kluszkowce, góra Wdżar, 2 trasy:
- Trasa z tego roku, bardzo prosta, można powiedzieć, że pod enduro

- Trasa starsza - Krótsza, bardziej wymagającą.
Szczyrk, góra Skrzyczne, ogrom tras. Moim zdaniem miejscówka z największa ilością tras w pl.
http://krissys.pinkbike.com
To dopisze co kojaze bo z tym co wyzej sie zgadzam.
Czarna Góra 2 trasy (a własciwie 3 ale ostatnia nie jezdzilem)
1. Nowa pucharowa - chyba najtrudniejsza trasa w PL, sprzet jak i siebie łatwo uszkodzic ale warto tam pojezdzic
2. Stara trasa/FRka Bardzo przyjemna trasa chociaz lajtowo mega tez nie jest.
Zakopiec (2-3?Wiecej?)
Trasa/Trasy na szymoszkowej - duzo lini, Nsy o róznej trudnosci w tym trudniejsze, trasa czasem stroma i trudna ale spoko do ogarniecia jak nie latasz wszystkiego nawet z mega niskimi umiejetnosciami
Harenda - łatwa ale przyjemna i krótka trasa z duza iloscia band
Myslenice - sporo tras, wszystkie raczej proste. Contestowa daje fun jak sypko jest
Puławy - 2 trasy, latwe ale przyjemne
Kamiensk - 2+ Trasy bardzo łatwe (wyciag zadko działa)
Dzikowiec - Trudna trasa, dosc stroma na pierwszym odcinku. Pewnie wiecej jak cos nowego porobili.
Kasina - srednio trudna trasa, do przejechania przez kazdego ale bardzo płynna i fajna.
Do tego ogarnałbym trasy blisko granicy ala Wielka Racza, Szpindel, Rokitnice ew. Jasna czy Donovaly.
Czarna Góra 2 trasy (a własciwie 3 ale ostatnia nie jezdzilem)
1. Nowa pucharowa - chyba najtrudniejsza trasa w PL, sprzet jak i siebie łatwo uszkodzic ale warto tam pojezdzic
2. Stara trasa/FRka Bardzo przyjemna trasa chociaz lajtowo mega tez nie jest.
Zakopiec (2-3?Wiecej?)
Trasa/Trasy na szymoszkowej - duzo lini, Nsy o róznej trudnosci w tym trudniejsze, trasa czasem stroma i trudna ale spoko do ogarniecia jak nie latasz wszystkiego nawet z mega niskimi umiejetnosciami
Harenda - łatwa ale przyjemna i krótka trasa z duza iloscia band
Myslenice - sporo tras, wszystkie raczej proste. Contestowa daje fun jak sypko jest

Puławy - 2 trasy, latwe ale przyjemne
Kamiensk - 2+ Trasy bardzo łatwe (wyciag zadko działa)
Dzikowiec - Trudna trasa, dosc stroma na pierwszym odcinku. Pewnie wiecej jak cos nowego porobili.
Kasina - srednio trudna trasa, do przejechania przez kazdego ale bardzo płynna i fajna.
Do tego ogarnałbym trasy blisko granicy ala Wielka Racza, Szpindel, Rokitnice ew. Jasna czy Donovaly.
Nikt jeszcze nie wspomniał o Stożku w Wiśle, który jest IMHO dość wymagający (raczej stromo + korzenie), zwłaszcza na mokro. Chociaż po ostatnich modyfikacjach podobno bardziej przystępny dla początkujących (nie omieszkam sprawdzić na wiosnę
).
Największy zakres oferuje na pewno Skrzyczne - od tras całkowicie banalnych, które można sobie zjechać np. z dziewczyną (Ondraszek) przez średnie, przyjemne i satysfakcjonujące dla średnio-zaawansowanych amatorów, po takie w miarę wymagające, choć też przystępne dla każdego (trasa Memoriału, zielony szlak ze szczytu).

Największy zakres oferuje na pewno Skrzyczne - od tras całkowicie banalnych, które można sobie zjechać np. z dziewczyną (Ondraszek) przez średnie, przyjemne i satysfakcjonujące dla średnio-zaawansowanych amatorów, po takie w miarę wymagające, choć też przystępne dla każdego (trasa Memoriału, zielony szlak ze szczytu).
-
- Kontakt:
Spaced jest trochę więcej ;P
Nie ukończone wszystkie ale to kwestia czasu.
http://seamonkey.dbv.pl/ tu są podane 3 trasy z dojazdami.
Czyli około w Zakopcu jest 5 (na Harendzie są 2 trasy jak Siara mówił)
Nie ukończone wszystkie ale to kwestia czasu.
http://seamonkey.dbv.pl/ tu są podane 3 trasy z dojazdami.
Czyli około w Zakopcu jest 5 (na Harendzie są 2 trasy jak Siara mówił)

Frrytkiii
-
- Kontakt:
Jeszcze jest Wierchomla ale nie wiem czy opłaca się tam w ogóle jechać. Co do wyciągu chyba raczej wg. ustalonych dat działa od 9-17. Karnet z rowerem (w tym roku przynajmniej) 45zł. Wierchomla to raczej łatwe traski i dość płasko. Wg. mnie lepiej już się przejechać na Przehybe (brak wyciągu, raczej nie można wjechać autem do samej góry, można zapłacić i wtedy jakoś podstawiają jakieś większe autko) zjazd zaliczyć jeden ale za to jakie wrażenia 

S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Wedłóg mnie, z tych tras na których miałem przyjemnosć jeździć(od najtrudniejszej do najłatwiejszej)
Sienna-Czarna góra
Słowenia-Krajnska Gora
Wisła-Stożek
Czechy-Spindlerowy mlyn
Szczyrk-Skrzyczne
Ustroń-czantoria
Międzybrodzie Żywieckie-Żar
Niemcy-Winterberg
Myślenice-Chełm
ustroń-równica
Kasina Wielka-Śnieżnica
Szklarska Poręba-Szrenica
Wierchomla mała-Wierchomla
Bielsko-biała-kozia górka
Brenna-Stary groń
Czechowice-Dziedzice-podraj(bez wyciągu co oczywiste
)
Ustroń-trasa w mieście downstairs(jesli ktoś pamięta na pamięć jej przebieg)
Sienna-Czarna góra
Słowenia-Krajnska Gora
Wisła-Stożek
Czechy-Spindlerowy mlyn
Szczyrk-Skrzyczne
Ustroń-czantoria
Międzybrodzie Żywieckie-Żar
Niemcy-Winterberg
Myślenice-Chełm
ustroń-równica
Kasina Wielka-Śnieżnica
Szklarska Poręba-Szrenica
Wierchomla mała-Wierchomla
Bielsko-biała-kozia górka
Brenna-Stary groń
Czechowice-Dziedzice-podraj(bez wyciągu co oczywiste

Ustroń-trasa w mieście downstairs(jesli ktoś pamięta na pamięć jej przebieg)
[url]http://cubaces.pinkbike.com/[/url]