Filmy warte obejrzenia B)
To jeden z tych tematów w których ciężko cokolwiek powiedzieć, dobrych filmów są tony, a na to jeszcze nakładają się osobiste preferencje. Od siebie mogę polecić:
- Wszystko Aronofskiego (najmniej Requiem dla snu, które jest w mojej opinii skrojone dokładnie żeby trafić w gusta nastolatków - tych trochę młodszych)
- Kevin Smith - wszystko
- Luc Besson - wszystko (jeśli masz tak z 16-17 lat to zdecydowanie wielki błękit - pamiętam, że oglądałem ten film w takim właśnie wieku i mnie mocno poruszył)
- Gus van Sant - Słoń
- jak wymieniono Więźnia nienawiści to dodatkowo polecam fanatyka i romper stomper
- 21 gram (w sumie wszystko Inarritu) I twoją matkę też, nikotynę
- nienawiść (francuski)
- Ostatnio będąc w kinie nie zawiodłem się na Stanie gry
Można też pójść w starsze kino np Wstręt Polańskiego, czy mój faworyt ostatnimi czasy- 12 o'clock high (tutaj uwaga - ten film jest dość stary - 1949 - dlatego jest czarno-biały, oraz niktórzy aktorzy grają z pewną archaiczną manierą?, w sumie po zastanowieniu ten akurat polecam jedynie osobom interesującym się 2 wojną światową, a szczególnie 8 AF)
I można by tak wymieniać jeszcze długo...
Zdecydowanie nie polecam Terminatora 4 (jeśli jest się fanem serii) mówiąc krótko zrobili z niego film dla 13 latków tak po linii transformersów, spidermanów etc.
- Wszystko Aronofskiego (najmniej Requiem dla snu, które jest w mojej opinii skrojone dokładnie żeby trafić w gusta nastolatków - tych trochę młodszych)
- Kevin Smith - wszystko
- Luc Besson - wszystko (jeśli masz tak z 16-17 lat to zdecydowanie wielki błękit - pamiętam, że oglądałem ten film w takim właśnie wieku i mnie mocno poruszył)
- Gus van Sant - Słoń
- jak wymieniono Więźnia nienawiści to dodatkowo polecam fanatyka i romper stomper
- 21 gram (w sumie wszystko Inarritu) I twoją matkę też, nikotynę
- nienawiść (francuski)
- Ostatnio będąc w kinie nie zawiodłem się na Stanie gry
Można też pójść w starsze kino np Wstręt Polańskiego, czy mój faworyt ostatnimi czasy- 12 o'clock high (tutaj uwaga - ten film jest dość stary - 1949 - dlatego jest czarno-biały, oraz niktórzy aktorzy grają z pewną archaiczną manierą?, w sumie po zastanowieniu ten akurat polecam jedynie osobom interesującym się 2 wojną światową, a szczególnie 8 AF)
I można by tak wymieniać jeszcze długo...
Zdecydowanie nie polecam Terminatora 4 (jeśli jest się fanem serii) mówiąc krótko zrobili z niego film dla 13 latków tak po linii transformersów, spidermanów etc.
Odgrzebałem temat bo mam bardzo ciekawy dokument. Tytuł filmu "Religulous", na tym forum często toczyły się "boje" religijne, a film jest nakręcony w naprawdę ciekawy, humorystyczny sposób. Szkoda tylko, że taki krótki.
Film można min. obejrzeć tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=SU2-0nyOJEQ
Ale polecam najpierw trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=eZpREDn4NFA
Film można min. obejrzeć tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=SU2-0nyOJEQ
Ale polecam najpierw trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=eZpREDn4NFA
[b] Monkeyman [/b]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-oldboy
-pewnego razu na dzikim zachodzie
-mechaniczna pomarancza
-trainspotting
-odyseja kosmiczna
-dzikosc serca
-lock, stock and two smoking barrels
-lowca jeleni
-blade runner
-dead man
-garden state
-no country for old men
-rising arisona
-the good the bad the ugly
-a few dollars more (czy cos w ten desen)
-gran torino
-CASABLANCA
-watchmen
-dobra, dosyc
ktos pisal o smokin aces, imo srednie, bez rewelacji. przypominalo lock, stock... i w kontekscie 'skazanego na bluesa', moglbym dorzucic 'the doors'. oba filmy srednie. pierwszy zly, poniewaz to kiepska wersja tego drugiego, drugi zly... bo za krotki, okrojony. podobal mi sie dopoki nie przeczytalem ksiazki o morrisonie.
-pewnego razu na dzikim zachodzie
-mechaniczna pomarancza
-trainspotting
-odyseja kosmiczna
-dzikosc serca
-lock, stock and two smoking barrels
-lowca jeleni
-blade runner
-dead man
-garden state
-no country for old men
-rising arisona
-the good the bad the ugly
-a few dollars more (czy cos w ten desen)
-gran torino
-CASABLANCA
-watchmen
-dobra, dosyc
ktos pisal o smokin aces, imo srednie, bez rewelacji. przypominalo lock, stock... i w kontekscie 'skazanego na bluesa', moglbym dorzucic 'the doors'. oba filmy srednie. pierwszy zly, poniewaz to kiepska wersja tego drugiego, drugi zly... bo za krotki, okrojony. podobal mi sie dopoki nie przeczytalem ksiazki o morrisonie.
jako, że tytuły, które w podobnych tematach zawsze polecałem, już się pojawiły, dodam od siebie tylko:
-Seria "Nitro Circus" - Travis Pastrana i jego wesoła kompania bawią się w mx i inne sporty w stylu lekko inspirowanym Bamem Magerą (czy jakoś tak, ten od viva la bam)
- "Yip Man" - znakomity chiński film o mistrzu wing chun, który uczył m. in. bruce'a lee. Polecam, rewelacyjny.
- Tom yum goong/Obrońca - taki trochę inny ong bak (też z Tony'm Jaa) - dla fanów akrobatycznych scen walk
- M.A.S.H. Roberta Altmana - tak poza konkursem, świetny
-Seria "Nitro Circus" - Travis Pastrana i jego wesoła kompania bawią się w mx i inne sporty w stylu lekko inspirowanym Bamem Magerą (czy jakoś tak, ten od viva la bam)
- "Yip Man" - znakomity chiński film o mistrzu wing chun, który uczył m. in. bruce'a lee. Polecam, rewelacyjny.
- Tom yum goong/Obrońca - taki trochę inny ong bak (też z Tony'm Jaa) - dla fanów akrobatycznych scen walk
- M.A.S.H. Roberta Altmana - tak poza konkursem, świetny