Człowiek,a sytuacja ekstremalna

DownhillerDH
Kontakt:

Człowiek,a sytuacja ekstremalna

Post autor: DownhillerDH »

Witam, jak w temacie, taki jest teamt mojej pracy maturalnej, czy mógłbym was prosić o pomoc, o wypowiedzenie się na ten temat.
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

Polecam Ci ksiazke: Frances Ashcraft "zycie w warunkach extremalnych"
HiPhO
Kontakt:

Post autor: HiPhO »

No jeśli napiszesz o sytuacji ekstremalnej jako poleceniu 20sto metrowego gapa, to gała to maks co dostaniesz.
Lepiej przypomnij sobie takie lektury jak "Inny świat", "Konrad Wallenrod", "Kamizelka", "Antygona", "Medaliony". Chociaż z polskiego ledwo co 3 dostałem na pisemnej maturze ( i było to prawie 10 lat temu ), ale uwierz mi, że chodzi o sytuacje ekstremalne, których doswiadczali bohaterowie owych książek.
Jeśli napiszesz o ekstremalnym 20 metrowym dropie, którego pleciał bender, to co najwyżej rozsmiezysz komisję i być może powiedzą o tobie w teleexpresie, a już na pewno nauczyciele będą mówić o tobie na lekjach w ramach przestrogi dla młodszych roczników.
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

http://przygotowany.pl/sciaga/jezyk_pol ... _czlowieka

wydaje mi się, że to Ci może pomóc....
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

HiPhO pisze:No jeśli napiszesz o sytuacji ekstremalnej jako poleceniu 20sto metrowego gapa, to gała to maks co dostaniesz.
Lepiej przypomnij sobie takie lektury jak "Inny świat", "Konrad Wallenrod", "Kamizelka", "Antygona", "Medaliony". Chociaż z polskiego ledwo co 3 dostałem na pisemnej maturze ( i było to prawie 10 lat temu ), ale uwierz mi, że chodzi o sytuacje ekstremalne, których doswiadczali bohaterowie owych książek.
Jeśli napiszesz o ekstremalnym 20 metrowym dropie, którego pleciał bender, to co najwyżej rozsmiezysz komisję i być może powiedzą o tobie w teleexpresie, a już na pewno nauczyciele będą mówić o tobie na lekjach w ramach przestrogi dla młodszych roczników.
BZDURA
Pure Freeride
wfl
Kontakt:

Post autor: wfl »

DownhillerDH Tylko czasem nie dawaj do bibliografii linku do dh-zone.com ;)

Zdecyduj się o jakich sytuacjach chesz pisać. Poszukaj dobrych książek, filmów i artykułów, zrób dobrą bibliografie i będzie.

HiPhO pisze:No jeśli napiszesz o sytuacji ekstremalnej jako poleceniu 20sto metrowego gapa, to gała to maks co dostaniesz.
HiPhO W tym rzecz, że zdawałeś 10 lat temu. W tej chwili "matura to bzdura" i z byle czym można zdać. Z tym że można to sobie oczywiście utrudnić.

Driver
Nie bzdura, bo o ile pamiętam, szanowna komisja może pytać nie tylko z zakresu bibliografii, ale też lektur obowiązkowych, związanych z tematem.
HiPhO
Kontakt:

No tak, zapomniałe. Chodzi o to, żeby wychować pokolenie, które nie mysli samodzielnie, tylko łyka papkę z telewizora i przyjmuje ją jako aksjomat.
Na szczęście ma być obowiązkowa matematyka na maturze :)
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Wszystko zalezy jak zdefiniujesz "sytuacje extremalna" mozesz oprzec sie na motywie literackim i opisac jego funkcje oraz role w poszczegolnych utworach albo podac definicje potoczna i podac przyklad bendera ktorego karetka zabiera spod dropa

Po prostu na poczatku pracy piszesz definicje na ktorej sie opierasz i tyle.

HiPhO nie sadze ze obowiazkowa matematyka cos zmieni mysle ze to zle rozwiazanie
HiPhO
Kontakt:

Wymusi naukę logiczego myślenia!
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Ja zawsze mialem dwa z matematyki !
A na studiach bylem bardzo dobry z logiki i jak wszystko dobrze sie potoczy to zostane Panem ktory przed nazwiskiem na skrot dr a matuy z matematyki nigdy bym nie zdal wiec nie bardzo wierze w zbawienna moc matematyki
HiPhO
Kontakt:

Logika to dział matematyki. Lepiej przed nazwiskiem mieć inż, szybciej(bo tylko w 4 lata) i wiecej później płacą, tylko niestety ta matematyka :)
Takei jest przynajmniej moje zdanie.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

A ja sie ciesze , że matematyka będzie na maturze :wink:
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Chyba nie ten dział...
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Już jest a nie ma, imatura to pikuś serio nie ma się co przejmować na studiach ejst gorzej :D no chyba ze studniujesz kulturoznaswstwo :|
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

o ile dobrze pamiętam była w liceum taka lektura "przypadki robinsona cruzoe"
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

HiPhO Mój wykładowca z logiki prof. Zieliński powtarza nam, że logika jest łatwiej przyswajalna dla umysłów humanistycznych, niż matematycznych.
A co do prezentacji, zrób sam( nie kupuj..) z mało znanych książek, oprzyj prezentację na własnej interpretacji tematu żeby nie mogli cię zagiąć. Zresztą z ustnej cie nie obleją ^^ u mnie większość osób robiła ją kilka dni przed w tym ja.
[b] Monkeyman [/b]
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Ja bym kupił na drugi raz, flaszka dla kogoś rok starszego i problem z głowy, prace robilem chyba 3 dni w sumie takze rohe zeszło a i tak koneic końcó tyle razy ją czytałem że powiedziałem z pamięci i tak i dostałem 90% bez znajomości lektur - nie czytałem żadnej.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
ODPOWIEDZ