Długość nart
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
wg mnie to jest tak, ze im wieksza predkosc tym nogi sa szerzej, jest to spowodowane tym ze podswiadomie szukamy jak najpewniejszego podparcia.
Ja jezdze raczej szeroko bo jezdze szybko, but w but tez potrafie.
Poza tym zalezy co ktos rozumie pod pojeciem freeride. Freeride jesli chodzi o narciarstwo to nie do konca to co fr w na rowerze.
Co do nart polecam kupic narty freestylowe, chyba najbardziej uniwersalna narta, i stosunkowo tania.
Jesli w poza trase to wiadomo, szeroka narta, wysoki promien (w sumie to obojetne bo itak skrecamy cialem nie krawedzia)
Pozdro!
Ja jezdze raczej szeroko bo jezdze szybko, but w but tez potrafie.
Poza tym zalezy co ktos rozumie pod pojeciem freeride. Freeride jesli chodzi o narciarstwo to nie do konca to co fr w na rowerze.
Co do nart polecam kupic narty freestylowe, chyba najbardziej uniwersalna narta, i stosunkowo tania.
Jesli w poza trase to wiadomo, szeroka narta, wysoki promien (w sumie to obojetne bo itak skrecamy cialem nie krawedzia)
Pozdro!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
tomasz5555 imo na puszek 'co jakis czas' tak na prawde wystarcza ci jakiekolwiek narty. jednak jakbys sie zdecydowal na czestsza jazde po puchu, wtedy kupujesz dluzsze i szersze (mowicac 'czestsza' mam na mysli 70% czasu spedzonego poza trasa)
Zaborowski1 malo kto we wloszech czy austrii jezdzi jak bode miller. 'szerocy' jezdza jak krowy, szybko i nie zawsze stabilnie. najczesciej ze stazem nie przekraczajacym 3-4 lat. ew. 30, 40 latkowie, ktorzy po 10 latach przypominaja sobie jak sie jezdzi. a jazda z noga przy nodze jest trudniejsza, poza tym mi bardziej sie podoba. umiejac tak jezdzic, zyskasz o wiele wiecej w oczach innych narciarzy. ja darze szacuniem takich ludzi, bo malo kto tak potrafi.
wracajac do ciachania zakretow - jazda bez kijkow kladac sie na sniegu - tez nie jest prosta. tak nie umiem. ale ty pewnie tez nie
BikerJG narty freestylowe owszem sa tanie, ale niekoniecznie takie uniwersalne. tak przynajmniej mi sie wydaje. sa miekkie, a ciezar ciala jest na srodku narty, co daje mala stabilnosc. zdazalo sie, ze uciekaly mi tyly. a jezdzilem na takich jakis czas i srednio mi sie podobalo. mozesz smialo wyprowadzic mnie z bledu, bo na nogach mialem je tylko kilka razy.
Zaborowski1 malo kto we wloszech czy austrii jezdzi jak bode miller. 'szerocy' jezdza jak krowy, szybko i nie zawsze stabilnie. najczesciej ze stazem nie przekraczajacym 3-4 lat. ew. 30, 40 latkowie, ktorzy po 10 latach przypominaja sobie jak sie jezdzi. a jazda z noga przy nodze jest trudniejsza, poza tym mi bardziej sie podoba. umiejac tak jezdzic, zyskasz o wiele wiecej w oczach innych narciarzy. ja darze szacuniem takich ludzi, bo malo kto tak potrafi.
wracajac do ciachania zakretow - jazda bez kijkow kladac sie na sniegu - tez nie jest prosta. tak nie umiem. ale ty pewnie tez nie

BikerJG narty freestylowe owszem sa tanie, ale niekoniecznie takie uniwersalne. tak przynajmniej mi sie wydaje. sa miekkie, a ciezar ciala jest na srodku narty, co daje mala stabilnosc. zdazalo sie, ze uciekaly mi tyly. a jezdzilem na takich jakis czas i srednio mi sie podobalo. mozesz smialo wyprowadzic mnie z bledu, bo na nogach mialem je tylko kilka razy.
lizzard king ich stabilność owszem zależy od miejsca montażu wiazan, ale ja wiązania założone mam klasycznie, nie na środku. Co do moich odczuć, miałem 3 pary rc4-ek i wole narty freestylowe, może dlatego ze lubię zabawę i popis na stoku
Na zawody wiadomo, inna narta. W wiekszosci przypadków narta dla gościa młodego, szukajacego wrażeń narta fs jest w pytke 

wiesz mi się wydaje, że jazda narta przy narcie wzięła się jeszcze z epoki "sztachet", narty carvingowe lepiej się prowadzi szeroko, nowa fala już dawno tak jeździ... a że w Polsce, Austri czy Włoszech instruktorzy wychowali się na starej technice i nic więcej nie umieją (lub z innych im znanych powodów) to uczą jak umią... ot cała prawda, na zawodowców lepiej nie patrzeć bo oni w nogach razem szukają najniższych oporów aerodynamicznych..lizzard king pisze:a jazda z noga przy nodze jest trudniejsza, poza tym mi bardziej sie podoba. umiejac tak jezdzic, zyskasz o wiele wiecej w oczach innych narciarzy. ja darze szacuniem takich ludzi, bo malo kto tak potrafi.
osobiście jeżdżę szeroko... a czy mam kogoś szacunek... zwisa mi - jadę szybko, stabilnie i pewnie... lans zostawiam innym (odpowiednio wolno jadącym, wszak inni muszą widzieć nalepki topowej firmy, a jak szybko przejedziesz to nic z tego)
A może zauważylibyście, że im szybciej się jedzie to trzeba szerzej trzymać narty? Popatrzcie się na zawody w zjeżdzie oni tam zapierniczją ponad 100km/h i narty mają obie na zewnątrz ciała, z przerwą między nimi na oko pół metra. Ciekawe czy im ktoś mówi na dole- Ej stary to nic że jesteś najszybszy, bo jeżdzisz bardzo niestylowo!hehehe
Na nartach współczesnych jeździ się z szeroko rozstawionymi nogami. Nie znam techniki, która mówiłaby inaczej (pomijam: techniczną jazdę na muldach, ski touring itp.). Co do tego, że mało osób tak potrafi i, że jest to trudne - owszem masz rację, bowiem współczesne narty taliowane nie są przystosowane do tego typu jazdy. Jazda z za blisko ustawionymi nogami jest niepoprawna technicznie.lizzard king pisze:malo kto we wloszech czy austrii jezdzi jak bode miller. 'szerocy' jezdza jak krowy, szybko i nie zawsze stabilnie. najczesciej ze stazem nie przekraczajacym 3-4 lat. ew. 30, 40 latkowie, ktorzy po 10 latach przypominaja sobie jak sie jezdzi. a jazda z noga przy nodze jest trudniejsza, poza tym mi bardziej sie podoba. umiejac tak jezdzic, zyskasz o wiele wiecej w oczach innych narciarzy. ja darze szacuniem takich ludzi, bo malo kto tak potrafi.
wracajac do ciachania zakretow - jazda bez kijkow kladac sie na sniegu - tez nie jest prosta. tak nie umiem. ale ty pewnie tez nie Smile
Brednie. Instruktorzy PZN umieją jeździć według obowiązujących standardów.snizy pisze:instruktorzy wychowali się na starej technice i nic więcej nie umieją (lub z innych im znanych powodów) to uczą jak umią... ot cała prawda, na
Bodycarving ? :P
Zaborowski1, swego czasu szerzej jezdzilem :P
To znaczy, że nadal jeździsz niepoprawnie.Z czasem mu to przyjdzie.. Ja pierwsze 2 lata mialem szeroko narty, a teraz spokojnie sobie ogarniam noga przy nodze.
Do tematu: W nartach nie liczy się tylko ich długość - ważna jest twardość, promień, przesunięcie wiązania itd. Trudno ci pomóc, ponieważ trudno ocenić jak jeździsz. Napisz coś więcej.
Pozdrawiam
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
oj byś się mocno zdziwił... (nie wiem czy konkretnie instruktorzy PZN)Fils pisze:snizy napisał:
instruktorzy wychowali się na starej technice i nic więcej nie umieją (lub z innych im znanych powodów) to uczą jak umią... ot cała prawda, na
Brednie. Instruktorzy PZN umieją jeździć według obowiązujących standardów.
w zeszłym sezonie kilku znajomych było z dziewczynami, jako że uznali ze lepszy będzie instruktor (Korbielów, Wisła) niż ich samodzielna nauka.... i się oglądało takie wpajanie na siłę "proszę pani narty bliżej, nóżka obok nóżki"
dobrych instruktorów naprawdę trudno znaleźć!
za to bardzo dobrze są szkolone dzieciaki na obozach narciarskich - widziałem taki w Korbielowie i Zakopcu... naprawdę wielkie słowa uznania dla kadry!
"stara generacja" napisałem, że wypiera ich nowa fala... ale trochę wody w Wiśle upłynie za nim poniektórzy przestaną na silę wpajać wiedzę z zeszłej dekady.
Mnie osobiście czasami poprawia mój wujek... mimo że od dzieciaka śmigam... czasami się człowiek zdziwi jakie rezultaty w poprawie techniki daje np. jazda z kijkami trzymanymi przodem za dwa końce
Fils widzę że siedzisz w temacie, miałbym prośbę - odezwę się na PW.
-
- Kontakt: