Saint 09 vs Code 5 vs Hope M4
Saint 09 vs Code 5 vs Hope M4
Właśnie przyszła mi kasa ze świąt i zamierzam zmienić hamulec. Hamulec będzie używany na przodzie w dh ale bez jakiegoś hardcoru. Na razie z przodu mam strokera trail-a a na tyle shimano brm575 więc po prostu strokera dam na tył bo ten shimaniak mi nie pasuje za mała siła i modulacja też nie za dobra. I tu się pojawia moje pytanie który z tych hamulców lepiej sie spisze. Bo M4 mam okazję dorwać za 450 nowy a Saint i Code 5 są za 530 i nie wiem czy dopłacać do sainta albo coda 5 albo po prostu wziąć tańszego Hope-a bo w sumie wszystkie maja 4 tłoczki. Ważę około 85kg
-
- Kontakt:
Według mnie Hope jest dobry, ale trochę przereklamowany. Racja ma dużą siłę i dobrą modulację, ale ja wolę trochę nowszą konstrukcję. Do tego jeśli dobrze zrozumiałem to Hope kupowałbyś używanego, a Sainta i Code 5 nówkę. Więc kolejny plus dla nich. Kolega śmiga na Code 5 z przodu i przyznaje- jest to kosa. Je na pewno mogę polecić. Z Saintem nie miałem bezpośredniego styku, ale je również mogę polecić.
Ja uważam, że Code 5 będzie dobrą opcją tak samo jak Saint.
Możesz też szukać Elixira. Niska waga. Świetna modulacja i siła też bardzo dobra. Może to i 2 tłoczki, ale na prawdę, niewiele odbiega od Coda 5 czy Sainta. Sam je mam i z czystym sumieniem mogę polecić.
z mojej strony tyle, pozdrower ;D
Ja uważam, że Code 5 będzie dobrą opcją tak samo jak Saint.
Możesz też szukać Elixira. Niska waga. Świetna modulacja i siła też bardzo dobra. Może to i 2 tłoczki, ale na prawdę, niewiele odbiega od Coda 5 czy Sainta. Sam je mam i z czystym sumieniem mogę polecić.
z mojej strony tyle, pozdrower ;D
gg: 5838449
Powiem tak.
Miałem w endurce Juicy 3 na tarczach 180mm. Hamulce działały poprawnie, ale nierewelacyjnie, więc zmieniłem. Po krótkim okresie brandzlowania się różnymi heblami (w tym M4 oraz Stroker ACE) padło na Sainta 09.
Przy okazji zmieniłem tarczę z przodu na 203, tak dla "jaj" :P
Założyłem sainta, i przyzwyczajenia z J3 z tyłu od razu przeszły na "koło zablokowane, sorry no bonus". Przód za to... klamka do "podłogi" a koło się dalej kręci... moja reakcja
WUTAFAK!
No ale dałem hamulcowi szansę. Po ok 40km bujania się po okolicy hamulec polubił się z tarczą, co oznjamił mi epickim stoppie z 50/h.
Aktualnie hamulce działają idealnie.
Teraz mam hamulce które się delikatnie muska aby hamować, bez żadnego ciągnięcia za klamkę. Ważę 100kg, rower to pewno ze 17-18kg. Hamowanie jest idealnie kontrolowalne. Rozpatruję tylko zmianę tylnej tarczy na 160mm, bo 180 wydaje się troszkę za dużo (ostateczną decyzję podejmę po dłuższej jeździe w górach).
Miałem w endurce Juicy 3 na tarczach 180mm. Hamulce działały poprawnie, ale nierewelacyjnie, więc zmieniłem. Po krótkim okresie brandzlowania się różnymi heblami (w tym M4 oraz Stroker ACE) padło na Sainta 09.
Przy okazji zmieniłem tarczę z przodu na 203, tak dla "jaj" :P
Założyłem sainta, i przyzwyczajenia z J3 z tyłu od razu przeszły na "koło zablokowane, sorry no bonus". Przód za to... klamka do "podłogi" a koło się dalej kręci... moja reakcja

No ale dałem hamulcowi szansę. Po ok 40km bujania się po okolicy hamulec polubił się z tarczą, co oznjamił mi epickim stoppie z 50/h.
Aktualnie hamulce działają idealnie.
Teraz mam hamulce które się delikatnie muska aby hamować, bez żadnego ciągnięcia za klamkę. Ważę 100kg, rower to pewno ze 17-18kg. Hamowanie jest idealnie kontrolowalne. Rozpatruję tylko zmianę tylnej tarczy na 160mm, bo 180 wydaje się troszkę za dużo (ostateczną decyzję podejmę po dłuższej jeździe w górach).
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
-
- Kontakt:
oliano_italiano
Nie hope M4 mogę nowego załatwić za 450.
Las3k_91 Ldz
Dlaczego M4 odpada na wstępie?
snizy
http://allegro.pl/item865278876_nowa_ta ... 15pln.html
Nie hope M4 mogę nowego załatwić za 450.
Las3k_91 Ldz
Dlaczego M4 odpada na wstępie?
snizy
http://allegro.pl/item865278876_nowa_ta ... 15pln.html
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
SeraaX chodziło mi o dobre opinie Sainta. wiem, że to nie jest to samo co posiadanie/użytkowanie hamulca. wyciągnąłem takie wnioski z różnych porównań.
balek09 nie wiem czy doczytałeś, ale w tej aukcji Sainta, jest tylko zacisk i klamka, BEZ tarczy. ona też Cię trochę będzie kosztować, żeby nie była "z dupy". więc dodatkowy koszt ~ 50zł w górę.
w takiej sytuacji wybrałbym Code 5 lub tak jak wcześniej polecałem Elixira.
balek09 nie wiem czy doczytałeś, ale w tej aukcji Sainta, jest tylko zacisk i klamka, BEZ tarczy. ona też Cię trochę będzie kosztować, żeby nie była "z dupy". więc dodatkowy koszt ~ 50zł w górę.
w takiej sytuacji wybrałbym Code 5 lub tak jak wcześniej polecałem Elixira.
gg: 5838449
Nie wiem jak klamka w code, ale skoro nie ma łożysk, to pewnie jest to samo co juicy, czyli o luzy łatwo. Właśnie mam w łapie sezonowego sainta i luz był taki sam jak wtedy, kiedy był nowy, czyli naprawdę minimalny i w niczym nie przeszkadzający.
I nawet jeśli saint byłby 100zł droższy od code / elixira lub każdego innego hamulca to i tak warto go kupić
I nawet jeśli saint byłby 100zł droższy od code / elixira lub każdego innego hamulca to i tak warto go kupić

snizy dokładnie. Nigdzie nie ma sainta na tył..
Może będzie po 10 stycznia. Jak coś to dam Ci znać.
Chyba, że ktoś ma taki i się chce go pozbyć
to PM.
Bardzo przydatna jest regulacja Free stroke ? Czym się różni Servo-Wave od Free stroke? Bo zamówił bym ten hamulec, z klamką M-775, bo w shimano sainta nie ma.

Chyba, że ktoś ma taki i się chce go pozbyć

Bardzo przydatna jest regulacja Free stroke ? Czym się różni Servo-Wave od Free stroke? Bo zamówił bym ten hamulec, z klamką M-775, bo w shimano sainta nie ma.
-
- Kontakt:
bardzo podobny temat kiedys zakladalem, nawet nie wiem czy nie porownywalem 3 tych samych hamulcy, i chyba jeszcze strokera ace, wybor byl trudny bo kazdy doradzal co innego, do sainta zrażał mnie olej mineralny , bardziej ufalem DOT'owi ale jednak wybor padl na sainta 2009:) i nie zaluje modulacja super, siła super fajnie mozna go ustawic za pomoca pokretelka i ,,wolnego skoku" wyboru nie zaluje, hamulec z tarczą shimano xt jest naprawde przyjemny, mocniejszy nawet od code'a na tarczy avida clean sweep , z czystym sumieniem moge poleccic:)
ci co szukają sainta na tyl: u mnie w slkepie są chyba 2 na tył, a dokupienie dluzszego przewodu gowno wam da bo klamka jest jedno stronna:)
ci co szukają sainta na tyl: u mnie w slkepie są chyba 2 na tył, a dokupienie dluzszego przewodu gowno wam da bo klamka jest jedno stronna:)
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
http://www.rowerowy.com/czesci/klocki_h ... nonewsaintmas1o pisze:A ktore klocki stąd pasują do nowego sainta?
http://www.rowerowy.com/czesci/klocki_hamulcowe