Truvativ Boxguide vs Dartmoor Tracko

Pablo666
Kontakt:

Truvativ Boxguide vs Dartmoor Tracko

Post autor: Pablo666 »

Tak jak w temacie. Co lepsze.? Jakies zalety,wady roznice.? Co moglibyscie polecic.? Rozwazam tylko te dwie opcje, i prosze nie pisac a moze Bop, E13 i itp
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

zmieniłem boxguide na tracko i nie wiem czy to był dobry wybór.. Trochę teraz żałuję. Boxguide był cięższy ale nigdy nie sprawiał mi problemów. Tracko trudniej zamontować i wyregulować (musiałem regulować sporą ilością podkladek i w zasadzie dalej nie jest idealnie). Po jakimś czasie zaczyna piszczeć kółeczko bo nie ma łożyska maszynowego (w boxguide tez nie miałem ale tam wystarczylo odkrecic jedna śrubkę i nasmarować. Tu odkrecam dwie, a przy okazji wylecą mi wszystkie podkladki dzieki ktorym ledwo starcza mi śrub)

Generalnie to dla tracko + za wagę, a minus za obsługę i wykonanie.
Boxguide cięższy ale niezawodny i bezobsługowy.

Dałem za nowe tracko 100zł i uważam ze więcej ten napinacz wart nie jest.
http://chr.rybnik.pl
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

cena detaliczna tracko to 149zl,e.13 ls1 mozna miec za 189zl-to po co sie pchac w podrobe?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

bierz Boxguide ja mam drugi sezon i jeszcze ani razu nie spadl mi lancuch tylko wez tego z z lozyskami bo te rolki piszcza , kolega ma i jak kreci to wydaje mi sie ze leci za nami stado skowronkow :lol: wkur.. na maxa ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
Pablo666
Kontakt:

piotrex Bo mam takie dwie oferty w dobrych cenach i rozwazam. Kupno napinajki za 190zł E13 mija sie z celem bo za 220 mam Mozzarta 115g :)) Poza tym nie dysponuje takimi srodkami na napinacz bo mam inne wydatki.

Wlasnie waga przemawia za Tracko, ale jednak wiecej osob ma Boxguide i sobie chwala i chyba zostane przy wyborze tego napinacza.
Chyba ze ktos mi podoba sensowne zalety (procz wagi) Tracko:)
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Z tego co pamiętam składasz rowerek do 4x więc bierz mozzarta bo boxguide jest sporo cięższy a waga w 4x się liczy . Chyba że nie masz zamiaru dokładać to ja bym brał boxguide bo swego czasu sam miałem go brać więc wypytywałem ludzi i złej opinii nie słyszałem a tracko widziałem już nie raz jak komuś spadł łańcuch może źle wyregulowane czy coś nie wnikam.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Pablo666 mam Tracko , działa , jest OK. Ale ja nie o tym chciałem...
Można kupić napinacz identyczny jak Tracko, to samo, bez logo dartmora, cena 99 zł (z tego co pamiętam). Unibike miał je w ofercie.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

maxxis kolega wyraznie napisal aby nie pisac o innych napinaczach. Po za tym mozzart to calkiem inna polka cenowa...
P.S. od siebie polecam boxa bo uzywalem caly tamtejszy sezon i spadl mi moze 2 razy na dirtach ale to ze wzgledu na zle ustawienie ;)
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

posiadam napinacz identyczny jak dartmoor ale innej firmy. jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo cichy ponieważ założyłem na dole rolke gumową na łożyskach maszynowych, w ogóle zapomniałem co to jest spadający łańcuch.

jeżeli ustawisz napinacz idealnie i prawidłowo to nie ma bata żeby spadł ci łańcuch
Pablo666
Kontakt:

Tak napinacz do roweru 4x.
Jezeli mialbym przeznaczyc 200zł na napinacz to bym nie pisal o Boxguide/Tracko tylko bez namyslu pisal bym do Mozzarta. Ale moj budzet zamyka sie na 100zł.

Boxguide ok. 65-70zł a Tracko mam za 80. Stany BDB. Celuje w uzywke ale w dobrych stanach :))

Tylko teraz co wybrac.. Podobaja mi sie te dwa napinacze, oba w dobrej cenie i w dobrym stanie i tu sie zaczyna problem. Jezeli mam miec Tracko ktore jest 50g lzejsze i mam miec z nim problemy to ja dziekuje, wole klasycznego Boxguide :]

Wiec wlasnie dlatego tutaj zostal zalozony ten temat, by mi i innym uzytkownikom pomoc w wyborze napinacza :)

Btw. co do wagi Nawierty w Tracko zawsze mozna zrobic i waga wyjdzie pewnie z 250g :) no a Boxguide z 300g
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja też mam tracko i nie ma z nim problemów jeśli chodzi o działanie / regulowanie. Miałem go w signie, teraz w big hicie. Jedyna wada tego napinacza to waga (dla mnie, chciałbym napinacz poniżej 200g:) ) i kółko na ślizgu a nie łożysku, u mnie ślizg wytarł się i teraz jeżdżę bez, napinacz działa jak działał, tylko jest trochę głośniejszy jak nie ma świeżego smaru / oleju.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Pablo666 bierz Boxa i najwyżej go odchudzisz :P
Pablo666
Kontakt:

I tak chyba zrobie ze wezme Boxa. Ten Box co go chce kupic ma loz.maszynowe wiec to chyba dobrze. Zawsze pare nawiertow czy cos mozna zrobic :))
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

aaa tam, mialem boxa, zlego slowa nie powiem jednakze teraz mam z bopa ,,roll" i przez caly sezon ani razu nie spadl lancuch. swoją drogą kosztuje 140 zł (przepraszam ze pisze o innych napinakach ale cena nie duzo wyzsza) a boxa ostatnio z nudów zrobilem na 210 g a moge jeszcze lzej jak bede sie nudzil. ogolnie polecam tego bopa:D
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
JejQ
Kontakt:

Post autor: JejQ »

Pablo666 nie sugeruj sie opiniami osob ktore nie umieja wyregulowac swojego sprzetu.
Mam identyczny napinacz co Tracko, tylko innej firmy. Roznica to tylko brak znaczka. Podobno one sa nawet z tej samej fabryki. Znaczek to lans, wiec trzeba wiecej zaplacic.

Od czasu kiedy mam ten sprzet, lancuch ani razu mi nie spadl. Jezdzilem w lesie (i nie tylko), po roznych dziurach i innych rzeczach, gdzie rower trzeslo na wszystkie strony.

Jedynym mankamentem moze byc piszczace koleczko, ktore cichnie w momencie smarowania.
Eniek
Kontakt:

Post autor: Eniek »

Ja mam boxguida kumpel ma darta, mi łancuch nigdy nie spadl, jemu kilka razy, mi nic nie piszczy, jemu zdarza się. On przy regulacji meczy sie 20minut ja 30sekund. Q dartach dobre jest to, ze na korzeniach nie spadnie a czasem jak sie jedzie po kostce to potrafi. W truvativie nie ma mozliwosci zeby spadł, nawet gdy jakims cudem lancuch spadnie z dolnej rolki i wypadnie z zembatki to i tak gorna prowadnica go utrzyma :)
Pablo666
Kontakt:

Koncowy efekt jest taki, ze kupil Boxguide. Pogadalem jeszcze z kilkoma osobami i tak zadecydowalem. ;]
Sadze ze zalowac nie bd. A co do wagi, zawsze mozna kilka nawiertow zrobic i tyle.. a tam jest z czego wiercic. Mozna jeszcze zamienic blachy na alum, kolko na jakies superlight ;))
Dzieki za pomoc rowniez wam :)

Pozdro
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

Pablo666 jak już myślisz o zmianie blach to możesz sobie sam zrobić napinacz :) Koszt to ok. 20zł za kółko na maszynach i aluminium w granicach 25-30zł.

Ja swój tak zrobilem, kompletny waży 170g. Nigdy mi łańcuch nie spadł, problem jest tylko z montowaniem, ale to robi się przecież tylko raz :) Mam nawet mocowanie pod TACO ale jakoś nie mam czasu go zrobić..
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Pytanie może wydać się głupie... Kupiłem niedawno ramkę i dostałem razem z nią korbę, suport, blat oraz napinacz Truvativa o którym wyżej mowa. Prowadnica w napinaczu ma lekkie luzy i można ją przesuwać o kilka mm w lewą oraz prawą stronę. To jest normalne w tym napinaczu czy ta prowadnica jest po prostu niedokręcona ?
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
ODPOWIEDZ