Truvativ Boxguide vs Dartmoor Tracko
Truvativ Boxguide vs Dartmoor Tracko
Tak jak w temacie. Co lepsze.? Jakies zalety,wady roznice.? Co moglibyscie polecic.? Rozwazam tylko te dwie opcje, i prosze nie pisac a moze Bop, E13 i itp
zmieniłem boxguide na tracko i nie wiem czy to był dobry wybór.. Trochę teraz żałuję. Boxguide był cięższy ale nigdy nie sprawiał mi problemów. Tracko trudniej zamontować i wyregulować (musiałem regulować sporą ilością podkladek i w zasadzie dalej nie jest idealnie). Po jakimś czasie zaczyna piszczeć kółeczko bo nie ma łożyska maszynowego (w boxguide tez nie miałem ale tam wystarczylo odkrecic jedna śrubkę i nasmarować. Tu odkrecam dwie, a przy okazji wylecą mi wszystkie podkladki dzieki ktorym ledwo starcza mi śrub)
Generalnie to dla tracko + za wagę, a minus za obsługę i wykonanie.
Boxguide cięższy ale niezawodny i bezobsługowy.
Dałem za nowe tracko 100zł i uważam ze więcej ten napinacz wart nie jest.
Generalnie to dla tracko + za wagę, a minus za obsługę i wykonanie.
Boxguide cięższy ale niezawodny i bezobsługowy.
Dałem za nowe tracko 100zł i uważam ze więcej ten napinacz wart nie jest.
http://chr.rybnik.pl
piotrex Bo mam takie dwie oferty w dobrych cenach i rozwazam. Kupno napinajki za 190zł E13 mija sie z celem bo za 220 mam Mozzarta 115g
) Poza tym nie dysponuje takimi srodkami na napinacz bo mam inne wydatki.
Wlasnie waga przemawia za Tracko, ale jednak wiecej osob ma Boxguide i sobie chwala i chyba zostane przy wyborze tego napinacza.
Chyba ze ktos mi podoba sensowne zalety (procz wagi) Tracko:)

Wlasnie waga przemawia za Tracko, ale jednak wiecej osob ma Boxguide i sobie chwala i chyba zostane przy wyborze tego napinacza.
Chyba ze ktos mi podoba sensowne zalety (procz wagi) Tracko:)
Z tego co pamiętam składasz rowerek do 4x więc bierz mozzarta bo boxguide jest sporo cięższy a waga w 4x się liczy . Chyba że nie masz zamiaru dokładać to ja bym brał boxguide bo swego czasu sam miałem go brać więc wypytywałem ludzi i złej opinii nie słyszałem a tracko widziałem już nie raz jak komuś spadł łańcuch może źle wyregulowane czy coś nie wnikam.
posiadam napinacz identyczny jak dartmoor ale innej firmy. jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo cichy ponieważ założyłem na dole rolke gumową na łożyskach maszynowych, w ogóle zapomniałem co to jest spadający łańcuch.
jeżeli ustawisz napinacz idealnie i prawidłowo to nie ma bata żeby spadł ci łańcuch
jeżeli ustawisz napinacz idealnie i prawidłowo to nie ma bata żeby spadł ci łańcuch
Tak napinacz do roweru 4x.
Jezeli mialbym przeznaczyc 200zł na napinacz to bym nie pisal o Boxguide/Tracko tylko bez namyslu pisal bym do Mozzarta. Ale moj budzet zamyka sie na 100zł.
Boxguide ok. 65-70zł a Tracko mam za 80. Stany BDB. Celuje w uzywke ale w dobrych stanach
)
Tylko teraz co wybrac.. Podobaja mi sie te dwa napinacze, oba w dobrej cenie i w dobrym stanie i tu sie zaczyna problem. Jezeli mam miec Tracko ktore jest 50g lzejsze i mam miec z nim problemy to ja dziekuje, wole klasycznego Boxguide :]
Wiec wlasnie dlatego tutaj zostal zalozony ten temat, by mi i innym uzytkownikom pomoc w wyborze napinacza
Btw. co do wagi Nawierty w Tracko zawsze mozna zrobic i waga wyjdzie pewnie z 250g
no a Boxguide z 300g
Jezeli mialbym przeznaczyc 200zł na napinacz to bym nie pisal o Boxguide/Tracko tylko bez namyslu pisal bym do Mozzarta. Ale moj budzet zamyka sie na 100zł.
Boxguide ok. 65-70zł a Tracko mam za 80. Stany BDB. Celuje w uzywke ale w dobrych stanach

Tylko teraz co wybrac.. Podobaja mi sie te dwa napinacze, oba w dobrej cenie i w dobrym stanie i tu sie zaczyna problem. Jezeli mam miec Tracko ktore jest 50g lzejsze i mam miec z nim problemy to ja dziekuje, wole klasycznego Boxguide :]
Wiec wlasnie dlatego tutaj zostal zalozony ten temat, by mi i innym uzytkownikom pomoc w wyborze napinacza

Btw. co do wagi Nawierty w Tracko zawsze mozna zrobic i waga wyjdzie pewnie z 250g

Ja też mam tracko i nie ma z nim problemów jeśli chodzi o działanie / regulowanie. Miałem go w signie, teraz w big hicie. Jedyna wada tego napinacza to waga (dla mnie, chciałbym napinacz poniżej 200g:) ) i kółko na ślizgu a nie łożysku, u mnie ślizg wytarł się i teraz jeżdżę bez, napinacz działa jak działał, tylko jest trochę głośniejszy jak nie ma świeżego smaru / oleju.
-
- Kontakt:
aaa tam, mialem boxa, zlego slowa nie powiem jednakze teraz mam z bopa ,,roll" i przez caly sezon ani razu nie spadl lancuch. swoją drogą kosztuje 140 zł (przepraszam ze pisze o innych napinakach ale cena nie duzo wyzsza) a boxa ostatnio z nudów zrobilem na 210 g a moge jeszcze lzej jak bede sie nudzil. ogolnie polecam tego bopa:D
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
Pablo666 nie sugeruj sie opiniami osob ktore nie umieja wyregulowac swojego sprzetu.
Mam identyczny napinacz co Tracko, tylko innej firmy. Roznica to tylko brak znaczka. Podobno one sa nawet z tej samej fabryki. Znaczek to lans, wiec trzeba wiecej zaplacic.
Od czasu kiedy mam ten sprzet, lancuch ani razu mi nie spadl. Jezdzilem w lesie (i nie tylko), po roznych dziurach i innych rzeczach, gdzie rower trzeslo na wszystkie strony.
Jedynym mankamentem moze byc piszczace koleczko, ktore cichnie w momencie smarowania.
Mam identyczny napinacz co Tracko, tylko innej firmy. Roznica to tylko brak znaczka. Podobno one sa nawet z tej samej fabryki. Znaczek to lans, wiec trzeba wiecej zaplacic.
Od czasu kiedy mam ten sprzet, lancuch ani razu mi nie spadl. Jezdzilem w lesie (i nie tylko), po roznych dziurach i innych rzeczach, gdzie rower trzeslo na wszystkie strony.
Jedynym mankamentem moze byc piszczace koleczko, ktore cichnie w momencie smarowania.
Ja mam boxguida kumpel ma darta, mi łancuch nigdy nie spadl, jemu kilka razy, mi nic nie piszczy, jemu zdarza się. On przy regulacji meczy sie 20minut ja 30sekund. Q dartach dobre jest to, ze na korzeniach nie spadnie a czasem jak sie jedzie po kostce to potrafi. W truvativie nie ma mozliwosci zeby spadł, nawet gdy jakims cudem lancuch spadnie z dolnej rolki i wypadnie z zembatki to i tak gorna prowadnica go utrzyma 

Koncowy efekt jest taki, ze kupil Boxguide. Pogadalem jeszcze z kilkoma osobami i tak zadecydowalem. ;]
Sadze ze zalowac nie bd. A co do wagi, zawsze mozna kilka nawiertow zrobic i tyle.. a tam jest z czego wiercic. Mozna jeszcze zamienic blachy na alum, kolko na jakies superlight
)
Dzieki za pomoc rowniez wam
Pozdro
Sadze ze zalowac nie bd. A co do wagi, zawsze mozna kilka nawiertow zrobic i tyle.. a tam jest z czego wiercic. Mozna jeszcze zamienic blachy na alum, kolko na jakies superlight

Dzieki za pomoc rowniez wam

Pozdro
Pablo666 jak już myślisz o zmianie blach to możesz sobie sam zrobić napinacz
Koszt to ok. 20zł za kółko na maszynach i aluminium w granicach 25-30zł.
Ja swój tak zrobilem, kompletny waży 170g. Nigdy mi łańcuch nie spadł, problem jest tylko z montowaniem, ale to robi się przecież tylko raz
Mam nawet mocowanie pod TACO ale jakoś nie mam czasu go zrobić..

Ja swój tak zrobilem, kompletny waży 170g. Nigdy mi łańcuch nie spadł, problem jest tylko z montowaniem, ale to robi się przecież tylko raz

-
- Kontakt:
Pytanie może wydać się głupie... Kupiłem niedawno ramkę i dostałem razem z nią korbę, suport, blat oraz napinacz Truvativa o którym wyżej mowa. Prowadnica w napinaczu ma lekkie luzy i można ją przesuwać o kilka mm w lewą oraz prawą stronę. To jest normalne w tym napinaczu czy ta prowadnica jest po prostu niedokręcona ?
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012