Ramy POISON. Pomoc w wyborze.

dziadek_dzidek
Kontakt:

Ramy POISON. Pomoc w wyborze.

Post autor: dziadek_dzidek »

Witam. Jako że na początku wakacji 2010 spodziewam się przypływu gotówki, zacząłem rozglądać się za nową ramą. 8) Niestety wybredny ze Mnie dziad, dlatego kilka ram już skreśliłem :twisted: . Tak więc szukam BARDZO MOCNEJ ramy, która będzie używana głównie w DH, ale chciałbym również aby rama cechowała się taką charakterystyką by pod koniec skoku łapała bardzo dużą progresję ( aby nadawała się do droperki i jednocześnie dosyć ładnie pracowała podczas używania jej w DH ). Mój wstępny wybór padł na ramę POISON EPO na 2010, która jest do wzięcia za przystępne 2700 bez dampera.

http://www.poison-bikes.de/frame.php?prodid=201011268

Widzę, że EPO na 2009 posiada trzy punkty mocowania dampera ( domyślam się, że decyduje to o charakterystyce pracy- linowość, progresja i 50%/50% ? ) Zejście z roweru i przestawienie dampera w inne oczko nie stanowi dla Mnie problemu, nie jestem aż tak leniwy hehehe.
EPO odpowiada mi pod względem wizualnym, co więcej sprawia wrażenie wytrzymałej, waży co prawda 4400g , ale wytrzymałość w tej kwestii to mój priorytet. Nie wiem jak wygląda charakterystyka skoku EPO... Może ktoś jeździł na poprzednim roczniku i się wypowie? Rama będzie używana najprawdopodobniej z Shiverem/ 888 RCV 2008/ RST R1 Super 09' z przodu. W grę wchodzi także starszy model EPO z 2009 roku.
http://www.poison-bikes.de/frame.php?pr ... roupid=601

Dodam, że rozważam kupno tylko nowej ramy.
Możecie zaproponować jakąś inną ramę powiedzmy do 4000 z tłumikiem, jeśli pomysł EPO jest kompletnie nie trafiony.
Pozdrawiam Kuba.

EDIT: Proszę Kramon'a , Ever'a i im podobnych o nie udzielanie się w tym temacie :twisted: . Z góry dzięki
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

w twomarku maja promocje i mozna wyrwac bighity nowe za 3600 , ale zostaly tylko S'ki z tego co pamietam . Mieli tez jakiegos norkacza ponizej 4patoli
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

dziadek_dzidek kumpel ma Poisona epo 09 i jest tak zryte geo że nie zdajesz sobie sprawy. Suport w kosmosie , kąty do bani , siedzi się na tym jak na koniu.
Kumpel ma ją z 888 rcv z 08' .
Ja osobiście odradzam ... :)

Ja bym w tej cenie polecał jakąś Glory FR , Black Diamond ... widze , że nie idziesz na wagę tylko na wytrzymałość wiec takie moje typy...

Co bys powiedział na Prese Canario (patrz podpis ) 8)
misiuk666
Kontakt:

Post autor: misiuk666 »

Czyli z tego co widzę to Poison zrezygnował z cztero-zawiasa na konto wielozawiasowego zawieszenia. Nowa konstrukcja Epo to Astro DH/ UMF Duncan przynajmniej te dwa ja widziałem, ja też się akurat zastanawiam też nad tym rowerem ale ze stajni UMF. O ramkę podpytywałem użytkowników i raczej chwalili sobie jej trwałość, sztywność oraz pracę ponoć bardzo przyzwoitą jak na jedno-zawiasa. Co do aspektu wizualnego to się z tobą zgodzę ramka jest ładna, ale przede wszystkim ponoć piekielnie sztywna. Oglądałem w sklepie zeszłorocznego Duncana i ramka wzbudza zaufanie.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

dziadek_dzidek pisze:Tak więc szukam BARDZO MOCNEJ ramy, która będzie używana głównie w DH, ale chciałbym również aby rama cechowała się taką charakterystyką by pod koniec skoku łapała bardzo dużą progresję ( aby nadawała się do droperki i jednocześnie dosyć ładnie pracowała podczas używania jej w DH )
tak więc szukasz glory ;)

Poisona bym sobie odpuścił, to nie jest żadna renomowana marka a katalog.
W tej cenie wolałbym kupić nowego big hita 08 ( za 2999zł z dhxem 4ką - airbike) albo lepiej używane glory dh bądź fr zależnie od tego jakie chcesz mieć kąty (bardziej dh, bardziej fr)
dziadek_dzidek
Kontakt:

Zastanawiam się jeszcze, co byłoby gdyby wsadzić tam tłumik 222 lub 230mm zamiast fabrycznie montowanego 241? Wg. tego zdjęcia z wysokością supportu nie jest aż tak strasznie źle, chociaż mimo wszystko dosyć wysoko:

http://www.pinkbike.com/photo/2215886/

Sądzę, że gdyby wsadzić krótszy damper ( skoku tej ramie nie zabraknie a sądzę że i tak przy 222mm będzie około 220mm skoku ramy ) i obniżyć takie 888 na max na półkach lub wsadzić shivę DC, która jest dosyć niska można by osiągnąć geometrię całkiem w porządku. Btw. podoba mi się też inny Poison- Furan

http://allegro.pl/item875191350_rama_po ... arena.html

Nowa tośka również mi "podchodzi" ale nie wiem, czy 168mm to nie za mało gdy będę chciał wylądować jakiegoś dużego dropa a rower będzie często używany w FR.

http://allegro.pl/item876739809_nowa_ra ... olver.html

Ten spec Big Hit z airbike'a to całkiem niezła oferta, tylko jak na złość nie mam jeszcze pieniędzy arrrghhh Smile .
pit240
Kontakt:

Post autor: pit240 »

w poisonie furanie masz 170 mm skoku więc nie wiem czy dasz rade odczuć różnicę między tośką, no chyba ze te 2 mm są Ci potrzebne. :wink: Kumpel jeździ na EPO i nie narzeka ale ja Ci nie jestem w stanie o niej zbyt wiele powiedziec. Natomiast od 3 lat śmigam na furanie i nie mam do niego zastrzeżeń. Mi w zupełności wystarcza bo jeżdże dla zabawy wiec nawet nie wiem jakie to ma kąty i czy geo jest jakieś rejsingowe czy nie. Ramka wydaje się całkiem solidna mimo iż nie jest to spec ani intense. I jeszcze na koniec mała autopromocja :twisted: http://www.pinkbike.com/photo/3523830/
pozdro
http://www.pinkbike.com/video/214241/
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

dziadek_dzidek jeżeli myślisz o Epo 2010 to lepiej jest kupić to samo tylko z logo Sette zza Oceanu, bez przysyłki wychodzi 2500zł, więc w 3000zł się zmieściłbyś a w zestawie vivid 4.1.
http://www.pricepoint.com/detail/19498- ... id-4.1.htm
Sam się zastanawiałem mocno bo cena z damperem jest bardzo dobra, geo w miarę i suport 365mm więc źle nie jest..
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
dziadek_dzidek
Kontakt:

Tak więc raczej skieruje swe plany w stronę następujących ram:
1. nowy bighit II generacji, bighit akurat spełnia wszystkie moje wymagania ( cena,
charakterystyka pracy, skok ramy, a wygląd nawet ujdzie, chociaż EPO 2009 bardziej mi się podoba wizualnie )
2. używane Glory DH lub FR ( daje radę, tylko dosyć droga )
3. Poison EPO model 2009 + krótszy niż 241mm damper, żeby obniżyć wysokość suportu - ( Poison przede wszystkim kusi Mnie sztywnością, wytrzymałością i wyglądem )
4. nowa Tosa Inu von "Tosia Małgosia" :)
5. wasze sugestie???

A co do wagi, to po prostu pół kilo w górę na ramie mi nie przeszkadza, odpowiednio wylajtuje na reszcie osprzętu, wolę mieć ramę na której będę mógł jeździć bez większego strachu, że coś pęknie. 8)
pzdr
dziadek_dzidek
Kontakt:

Cubus5- ta ramka spod loga Sette nawet odpowiadałaby mi, tylko boje się trochę, że może być skonstruowana w 100% pod DH racing i liniowa w całym skoku. :? ....
Dobra, mam jeszcze jakieś 4-5 miesięcy na decyzję, więc przemyśle, a jeśli ktoś będzie wiedział coś więcej na temat charakterystyki EPO 2010/ Sette, to niech napisze w temacie.
pzdr
muffini
Kontakt:

Post autor: muffini »

dziadek_dzidek pisze:Btw. podoba mi się też inny Poison- Furan
widziałeś model 2010?

http://www.bike-arena.pl/index.php?p120 ... furan-2010
fr1
dziadek_dzidek
Kontakt:

Model Furan'a na 2010 widzę po raz pierwszy, ale uważam że wizualnie bardzo podobny do nowej glorki FR ( chociażby takiej, jaką ma Frango ), ramka osobiście bardzo mi się podoba, cena niezła, ale jeszcze się wstrzymam z decyzją, bo mam czas. :wink:
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Wiesz co, najpierw przeczytałem; WOW koleś szuka ramy! O jej ma 4 k zł i chce furana! Ludzie pomagają doradzają!! Jej! Szukają okazji, pokazują ja a ty mówisz ze będziesz ja brał za 4 miesiące ;o jezu!! Człowieku!
Za ten czas pojawia się całkowicie inne okazję, przeceny, a nie mowisz teraz i pokazujesz co chcesz kupić z allegro!! Przecież tego za ten czas nie będzie!!
Wybacz ale może wejdź na forum za 4 miechy no może 3 i zrób temat a nie tak teraz

To tak jak bym ja się pytał co byście mi polecili kupić za 8 tys złotych, nie mam tej kasy i nie wiem cY będę miał, ale chciałbym wiedzieć ;|
Karpiel i Duncon to moje zycie
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Wez glory fr 200 skoku do tego mala rama i tyle wcale nie sa takie drogie a maestro to maestro :D do tego jakas 2polka i jazda :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Za 4 tysie i ty chcesz poisona? Glory, bindside, czy chociażby ventana el curevo z elka za 1250$ Na go-ride.com jest.
Epo to to samo co nowy rockmachine i z tego co gadalem z czechami to woleli zeby firma nie upgradowala starego 7000 na wlasnie klon epo bo geo jest durne. Nie ma co tego nawet rozwazac.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

dziadek_dzidek po co wkladac krotszy damper do EPO? tam masz 3otwory do montowania dampera po to wlasnie zeby geo regulowac. Ja bym mimo wszystko szukal uzywanej Glorki / Demo lub innych bardzo dobrych ram. jak masz 4k na rame to mozesz miec bardzo duzo ram z najwyzszej półki. A Poison nie jest wcale rama z wysokiej polki i ani geometria ani zawieszeniem ani jakoscia sie nie szczyci.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
dziadek_dzidek
Kontakt:

Witam. Tak więc z waszą pomocą podjąłem decyzję i na 99% kupię jedną z tych ram:
1. Używane Giant Glory FR/DH
2. Specialized Bighit II generacji jak się uda to nowy
3. Poison Furan na 2010 nowy
4. Któraś z ram Karpiela jeśli się trafi używana w dobrej cenie.

Damper jaki zamierzam zamontować to Fox DHX 5.0 lub Diverse Dueler PRC.

Tak więc EPO jednak sobie odpuszczę, bo wynika z tego że nie ma sensu. Pieniędzy na samą ramę będę mieć w granicach 3-4 tysięcy, ale w związku z tym, że będę budować całkiem nowy rower to wolałbym się zamknąć w niższej kwocie, :wink: żeby było więcej kasy na resztę osprzętu. pozdro

EDIT: nie oznacza to też, że żeby oszczędzić 200 zł kupię Poisona zamiast Glory, bo takiego głupstwa nie zrobię. Po prostu chcę kupić jak najlepszą ramę w jak najlepszej cenie. :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

dziadek_dzidek karpiela z nowych nie trafisz raczej tanio (jesli w ogole), a furan zdecydowanie wylajtowany sie zdaje. Napisz do bunnyhopa po ile blindside maja bo pamietam, ze jakos kolo 4k szly wlasnie.

i jeszcze raz ci na cos uwage zwroce:
http://www.go-ride.com/SPD/ventana-el-c ... 899930.jsp
;)
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

Spaced brzydka ta ventana el curevo na zdjeciach, nie wiem jak w realu.

myślę, ze z taka kasą powinieneś kupić blindside.. transition to transition !
ODPOWIEDZ