Skladamy rower do Streetu/dirtu

Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

- Rama Void 2009 13' ok 433 zl
- Kiera jedna z trzech, które podawałem. Chyba najlepsze do 100zł.
- Obręcz tył zdecydowanie mocniejszego Fortressa bym brał
- Opony,l wybór spory: Jak light to SBE 1,95, ak slick to NPJ, jak bardziej Dirtowo Table Topy, może nawet kevlary trafisz do 150zł.
- Korby też już pisałem. Danny na jakieś light MTB. Więc jak chcesz lekko możesz brać LX, XT czy SLXy używki.
- Hamulec zdecydowanie jeden chyba, że coś potrialować byś chciał. O Odysseyu to klamce mówiłem, żebyś monolevera szukał.
- Dętki jak chcesz lekkie to Ultralughty od Maxxisa bądź XXLight od Schwalbe. Ok 30-35zł sztuka. Siodło najlepiej jakiś set pivotala. Ale jest też opcja na zintegrowany set np. Eclat czy KHE Loyal ale wygody zero, przy barspinach czy tw nogi masakrycznie się kaleczą. Łańcuch jak kasy starczy to 710sl albo coś innego od KMC np. 510hx
- Linki bierz bezoporowe

No i z tą wagą dość pozytywnie policzyłeś. Za te pieniądze z amorem i hamulcem na stalowej ramie jak wyjdzie ci 12kg to będziesz mógł być naprawdę zadowolony.
Joniu 03 pisze:jeszcze nad amorem sie zastanów rst titan, dartmoor złożył z tym amorem konkretny rower
Fakt, że fajny był ale Titan długo w nim nie zagościł bo pod Elvisem szybko poległ :)
niewidzilny
Kontakt:

Post autor: niewidzilny »

Bombel zgadles troche trialu tez bym chcial. Ok dzieki tez myslalem zeby cos mocniejszego na tyl wziasc. A Kiera prosta czy zgieta Bo prosta jest troche niewygodna. A tak Z ciekawosci jak ten rower by sie spisywal w 4x ? Szkoda ze az tyle bd wazyl. Wiadomo budzet moze sie troszeczke powiekszyc bo Boze Narodzenie Juz sie zbliza :D I dopiero wtedy bd czesci zamawial.
P.S Brac kola 24 czy 26 cali ?
Joniu 03
Kontakt:

Post autor: Joniu 03 »

gdybyś miał z 4000 to może byś w 10 kg sie zmieścił no może przesadzam ale powyżej 3000:) koła jak troche trialu chcesz to w takim układzie 26" rower dałby rade w 4x ale jak zaznaczyłeś chcesz rower do streetu :) poza tym w 4x przerzutki sie przydają .
magik1995
Kontakt:

Post autor: magik1995 »

Space Jumpa walnij:)
kamiljot
Kontakt:

Post autor: kamiljot »

Siodło bym dał Eclat Complex bez pokrycia-179g chyba, hamulec chyba lepiej na street tańszy-BB5, szprychy DT, do Darta jakoś nie mam przekonania. Co do barspinów z Eclatem to rzeczywiście nie jest zbyt przyjemny, ale da się.
niewidzilny
Kontakt:

A co siodlo przeszkadza w barspinie ?? Chyba wole BB5 niby mala roznica ale jednak najmocniejszy mechanik:D A o co biega z SPACE Jump-em ??
A mam pytanie na ktore pilnie potrzebuje odpowiedzi jezdzi ktos w streecie na VOID-09 13 ' Bo wydaje mi sie ze bede walil kolanami o kiere czy cos? Mam 173 Prawdopodobnie urosne gdzies z 6 cm i czy wtedy tez bedzie pasowala
Bombell
Kontakt:

niewidzilny pisze:A co siodlo przeszkadza w barspinie ?
Przy plastiku ostre krawędzie mogą nieźle poobijać kolana.Wolisz BB5 od siódemki?
Ze Space Jumpem biega oto, że nowy katalogowo kosztuje tysiaka a w promocji dostaniesz gdzieś taniej napewno. Dość sztywny, waga średniawo bo 2,kg ale ujdzie.
Void co prawda ma krótszą górną rurę niż Sub Czy Traffic ale przy Twoim wzrośnie nie powinno być problemów, ba nawet krótszy przód może stanowić plus.
niewidzilny pisze:Prawdopodobnie urosne gdzies z 6 cm
Ciekaw jestem według jakich obliczeń Tobie to wyszło :twisted:
niewidzilny
Kontakt:

wzrost mamy + taty/ 2 :D Wedlug takich xD Zastanowie sie jeszcze nie wiem czy nie kupic sztywnej a potem dozbierac i zmienic na PIKE. Czekam na Boze Narodzenie a wlasciwie to na kase. I potem zabiore sie za konstruowanie no i wstawie foto Jak bede jakies pytanie to napisze
niewidzilny
Kontakt:

Po dlugim okresie nastapila REAKTYWACJA tematu wiec zaczynamy. Po zasiegnieciu rady u jednego uzytkownika z forum przebudowalem kilka czesci i mam pytania czy bede do siebie pasowac tzn do Ramy glownie chodzi mi o mostek, zacisk podsiodlowy, sztyca support detki do opon i obrecze do nich itp. Chcialbym tez znac wasze opinie o siodle czy brac z pokryciem czy bez oraz odnosnie aluminiowej korby Wiec zaczynamy:
-Rama OCTANE ONE VOID 2009 Nic sie nie zmienilo
-Amor- Tutaj czekam az jakis uzytkownik mi zaproponuje cos na PM NA OS qr20 i tanio!
-Hamulce BB5 bo tansze + linki bezoporowe klamki bez znaczenia
-Mostek DARTMOOR FUNKY 25,4
-stery FSA THE PIG
-korba OCTANE ONE D1 aluminiowa
-Kola
a)Przod
Dartmoor Raider 26 + Ns roller 36 H + DT Champion
b) Tyl
Sun Rims Rhyno Litle 26 + NS coaster SS 2008 36 +DT swiss champion
-Kiera EA50
-Opony 2x Larsen TT Tutaj mam pytanie jak w lekkim terenie BD sie spisywac na zakretach 3-mac itp tzn Lekkie Enduro
-Detka Maxxis UltraLight
-Siodlo Eclat Gonzo Pivotal albo Selle Lumis Brac Pivotala z pokryciem czy bez? Czy nie bd sie zeslizgiwac bez pokrycia. I o co chodzi z tym systemem PIVOTAL?
-sztyca OCTANE ONE PIVOTAL
-Support Vp 603 ISIS WG rozmiarow zalecanych przez VOID-a
-Zacisk podsiodlowy Odyssey Mr Clampy 2 Czy bd pasowal bo jest napisane ze rozmiar BMX ale fajnie wyglada :D.
-Gripy Author Gripy BMX 3
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

a moze zaczekaj na ramke 26 polayer albo 24 player od dartmoora? mają być w ciekawej cenie a waga zabojcza (26 1950 gram) 24 nie pamietam
ja bym zaczekal do premiery czyli do marca i to pochytal ( sam będę sprzedawal authora exe i zmienial na 26 player ) jakby co to pisz pw
amor moze jakis rs psylo na 20 mm? albo rs pike?
dj'a nie bierz bo ciezki strasznie, poluj na jakies z5 stare miałem i naprawde3 fajne wagowo (2200 g) albo manitou black (2000g) ale manitou ma minus boostera z tylu wiec mi sie zle robilo foot jamy itp pozaym black to zbytnio wytrzymaly nie jest ale ta waga kusi:D mialem dj3 bylem zadowolony ale niestety waga przeraża, korbe bierz mtb bo sa zdecydowanie lżejsze , najtansza korba shimano ze zintegrowana ośką wazy 750g, 850 z pakietem , zebatka to tez nie wiele bo pewnie bedziesz chcial 22/24 zeby
jestem zadowolony z tej korby mega, cioram w streecie wczesniej była w dh i trzyma sie,
mostek moze prodigy ten co wazy 146g?
oponki polecam larseny (coś okolo 700g) albo kende sbe
pedalki- napewno chcesz plastiki? moim zdaniem lepiej kupic dartmoory moondasty za 200 zł i miec spokoj na dlugi czas
stery sobie dosyc ciezkie wybrales, nie wiem czemu... moze dartmoor moloko/aerozine titanium? chyba ze masz kase to crank brothersy stalowe ktore waza chyba 68g:D
tylne koło złóż lepiej na dartmoorze fortress - wytrzymala suka i lekka, w dodatku ladna a piasta moze zaczekaj na nowe piasty ns'a? te na drivery?
- pytasz sie czy nie bedziesz sie zeslizgiwal z siodla, nie wiem jak ty ale ja siodla w streetowce naprawde niewiele uzywam, kolan mi szkoda
a co do pytania czy 13" przy 174 cm wzrostu nie bedzie za male... mam 190 i moj author ma 11.5 albo 12.5 nie pamietam takze wiesz... ale ja lubie miec w ht miejsce na stłumienie chopki czy tez na podciągniecie bunnego i wiedziec ze nie zachacze jajkami:)
tyle odemnie jak co to pisz na pm
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
niewidzilny
Kontakt:

Te czesci ktore podalem to sa jedne z lzejszych w swojej klasie A i buddzet mam mega podciagniety wiec dokladanie jeszcze kasy nei wchodzi w gre.
szustaczek Mowilem ze kupuje larseny a pedały bron boze nie plastikowe nie napisalem ich bo zapomnialem ale biore takie jak wczesniej napisalem wellgo. Hmm Void ma duzo pozytywnych komentsow no i dosc tani a i ramka mowia ze jest wytrzymala a dropy i jakies dlughie skoki chcialbym zzaliczac a stery do DH to zawsze wzmocnia troche rower a to jest 60g roznicy tak wiec niewiele. A korba zachwalasz to aluminiowa czy nie ?? Bo za bardzo nie kumam tego :D
Bombell
Kontakt:

niewidzilny Hamulec daj jeden i zainwestuj dobrą klamkę np. Odysseya
Korba też nie za specjalna. czysty katalog. Może coś BMXowego? Keipo jak kasy starczy, tanie lekkie.
Rhynolite na tyle przy nauce sobie nie poradzi. Lepiej coś sensowniejszego a trochę cięższego. Na tylnej obręczy raczej bym wytrzymałość stawiał na pierwszym miejscu bo to ona najmocniej obrywa.
Jak na początek siodło chcesz plastik i to bez pokrycia to odradzam. Konkretnie sobie nogi można pokaleczyć i możesz się zrazić.
System pivotal to system mocowania siodła bez pomocy szyn a w sztycy wtedy brak jarzma. Wszystko się mocuje jedną śrubą a siodło w tym systemie musi być kompatybilne ze sztycą czyli oba w tym systemie muszą być.
Zacisk pasować nie będzie. OO ma podsiodłówkę bodajże w okolicy 30,0mm więc takiego zacisku musisz szukać ale do ramy chyba go dodają o ile się nie myle.
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Jezeli masz cienko z budzetem pomysl nad kokpitem truvativa - kiera +mostek Hussefelta wychodzi niewiele ponad 100pln.

Z korbami mozesz pomyslec nad czyms z oferty shimano - lx/slx.

Co do amorka, na Twoim miejscu przyjrzalbym sie blizej rst space, mozna po taniosci dorwac na allegro, a wyglada calkiem przyzwoicie.

Na tyl fortressa, jeden hamulec i jazda;)
niewidzilny
Kontakt:

Set na tylnie kolo musi byc taki tzn jest akurat znizka na taki set a jest dosc przyzwoity. Aha czyli sztyca i siodlo pasuja to spox. Kokpit taki zostaje bo bardzo mi sie podoba ; D Narazie i tak zamiawiam wzystko oprocz hamulcow i amora i pedalsow i wyniesie mnie to jakies 1800 zl. Hamulce moze wsadze ze starego roweru pedaly tez amor no to jakas tania uzywka z okazji. Czyli korbe stanowczo odradzacie? Głownie podoba mi sie w niej ze jest leciutka 700g i tania. SLX LX strasznie drogie a uzywek narazie brak. Za tydz. zamawiam wiec musze pozostac bez watpliwosci do do bike.
Piotr
Kontakt:

Z tego co wiem to rhyno lite ma podobna wytrzymalosc jak singletrack, a tego mialem na tyle w wersji 24" i gial sie przy niedokrecanych 1-8 i 3-6. Jezeli technicznie stoisz na takim poziomie ze takie niedokrety beda zdarzaly Ci sie sporadycznie to ok, ale w przeciwnym pzypadku bedziesz ostro kurwil na tylne kolo;) Z tylu wez lepiej cos ciezszego ale mocniejszego, przynajmniej bedziesz mial spokoj. Jezeli brakuje Ci kasy, to zrezygnuj np. z kiery i mostka na rzecz hussefelta, a zainwestuj w kolo, bo bez sensu rezygnowac z wytrzymalosci tylnego kola na rzecz wygladu kokpitu;]

P.S. Mozesz rozwazyc jeszcze opcje kupna signa ds2 (1419zl) i wymiany ramy na Octane (425zl). Wyjdzie Ci 1844zl z przesylka, a jak opchniesz rame, przedni hamulec i korby z napinaczem, bedziesz mial kase na jakies lzejsze korby;) Calosc wyjdzie Cie taniej i wszystko nowe. Aha, no i naped szedlby na sell, tez pare groszy wpadnie;)
Bombell
Kontakt:

niewidzilny pisze:Głownie podoba mi sie w niej ze jest leciutka 700g i tania. SLX LX strasznie drogie a uzywek narazie brak. Za tydz. zamawiam wiec musze pozostac bez watpliwosci do do bike.
OO kosztuje około 150 + suport też minimum stówa i masz 250zł wydane a musisz zmienić patelnie na mniejszą bo się zajedziesz. A SLXa znajdziesz od 320zł sprzedaż zbędne zębatki i wyjdziesz na to samo cenowo a będziesz miał napewno lżejszy set bo SLX + 22t z suportem waży około 770g i napewno będzie lepiej wykonana od tajwańskiego Lasco.
neophyte
Kontakt:

Post autor: neophyte »

hej, jak chcesz bitcha rocznik 2008 w stanie bdb odezwij się sprzedam za ok 350zł mam tez mostek ns guark, kiere m-gun i pedały jak zaproponujesz fajna cenę to sprzedam razem z tym napisz na moje gg 3879308

ps, wiem że to nie giełda ale tam jest bajzel a chłopak szukał takiej ramki wiec co niektórzy nie czepiać się
niewidzilny
Kontakt:

Bitcha juz nie cche :D. Czyli ze SLX np na tej aukcji sa wraz z supportem to rzeczywiscie oplaca sie bardziej SLX A np na tej aukcji to on wejdzie do VOID-a brac 170 czy 175 mm czy moze 165.A do zamontowania i zdjecia blatow bd musial dac do serwisu ?
http://allegro.pl/item879826306_korby_s ... tacja.html
Piotr
Kontakt:

Tak, to juz jest wraz z suportem. Void ma 68mm mufe suportu wiec bedzie pasowac. Odkrecenie blatow to kwestia odkrecenia 4 srubek, takze mysle ze sam sobie poradzisz.
Dlugosc korb nie ma az tak istotnego znaczenia, zobacz jakie masz i czy Ci sie dobrze jezdzi, jezeli nie masz zdania wez srednia - 170;)
ODPOWIEDZ