Kaski Carbonowe vs Kaski zwykłe

Rafcik
Kontakt:

Kaski Carbonowe vs Kaski zwykłe

Post autor: Rafcik »

Witam wszystkich ;)

Stworzyłem temat ponieważ nie doszukałem sie tego co jest mi potrzebne na forum;)

Wiec, mam do wszystkich pytanie ktorzy posiadają kaski Carbonowe, lecz szybciej mieli zwykły Full-Face. I do tych co mają pierwszy Carbonowy.
- Czym się rózni kask zwykły Full-Face od kasku Carbonowego?
Wiem o tym ze jest lzejszy. Lecz chodzi mi bardzej o wykonanie i jakie są + i - kasku karbonowego, a jakie zwykłego.
- I jaki polecacie ? (Nie wazne ile kosztuje, ale tez zeby nie był za drogi)

Dziękuje i prosze wszystkich o wypowiedz.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Rafcik nie wazne ile kosztuje ale zeby nie byl za drogi? zalezy co dla ciebie znaczy za drogi.. bo dla jednego 300zl to za drogi a dla innego 1000 jest do przyjecia. Okresl moze jakas cene przyblizona.

Co do przykladow to dobrej jakosci kaski to TLD, THE One, Giro Remedy, wyzsze modele 661 i pewnie wiele innych. Wedlug mnie najwyzsza jakosc wykonania oferuja THE One i TLD, obie firmy maja w swojej ofercie kaski karbonowe i "zwykle". Jesli masz fundusz to kup sobie karbonowego THE One na CRC i na 100% bedziesz zadowolony. Jedynie z ceny jaka bedziesz musial zaplacic mozesz byc niezadowolony:D
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Rafcik
Kontakt:

XXX jesli chodzi o cene to tak : dla mnie za drogo to juz powyzej 1000 zł.

wyższe modele 661 mówisz, dajmy ze 661 evolution Carbon, a THE - z malowaniem np.Vegas Day. cena na CRC bardzo podobna rozni sie 6$ +/- , i tak własnie sie zastanawiam bo cena podobna a to jest Carbonowa wersja a ta z THE jest zwykła.

I powiedzcie mi jak dobrać rozmiar kasku jesemu moj obwód wynosi : 58~ cm. Bo jedni mi mówią weż M mniejsze lepsze a inni L ze tez bd pasować. chodzi mi o rozmiarówke z 661 z Evo, bo jest co 2 cm.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Lepiej ciut mniejszy wziąć bo gąbki zawsze się trochę ugniotą a kask na głowie Ci latać nie może.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Rafcik dobieranie kasku wirtualnie mija sie z celem !! Kask ma pasować do głowy a nie ładnie wyglądać...lepiej dopasuj kask na miejscu,sprawdz czy szczęka nie uwiera, czy wyściełanie jest miłe i czy też nie uwiera...kask a kask to zawsze inna skorupa,wykończenie...TLD ładnie wyglądają na głowie ale żeby jakoś super chroniu to nie powiem...cienkie wyściełanie nie daje komfortowej ochrony...

Prosty test kasku - wkładasz na dynię i kolega z otwartej dłoni sprzedaje Ci plaska w bok na wysokości ucha :) jak kilka sztuk ogarniesz to szybko znajdziesz odpowiedni kask :)

osobiście polecam kaski Fox - Rampage, jakość,cena,ochrona na b.dobrym poziomie :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Rafcik moim zdaniem lepiej brac THE. sam mam THE i jestem bardzo zadowlony. Nie mialem jeszcze mocnej gleby na łeb zeby stwierdzic czy dobrze chroni (i moze lepiej zebym nie mial) ale wentylacja komfort i jakos sa na najwyzszym poziomie. o wiele lepsze niz w TLD mojego znajomego.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Rafcik
Kontakt:

Hmm, dzisiaj bd przymierzał THE kolego co ma M rozmiar wiec sie zobaczy czy wiekszy lepszy bedzie czy M bo jak M bedzie dobry to ja nie wiem jak ja kupie do 200$ kask z THE jak nie ma rozmiarówki M...

A i niech inni sie cos wypowiedzą na temat tego, bo na CRC są niezłe promocje i mozna kupic cos dobrego. a co do 661 z Carbonu to sie pytam dlatego bo tam wychodzi przeliczając 450 zł a w polsce trzeba wydac około 900 zł... wiec co myslicie o samym 661 evo carbon? bo narazie jestem za THE a chciałbym usłyszeć cos na temat 661.
http://rafcik.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Rafcik evo carbony w pl tez ktos miał po lepszych cenach, wlasciwie wszedzie na nie promocje sa.

A od siebie polece the bo ze starego sixa sie przesiadlem i nie moglo by byc lepiej. Nie czuje kasku na głowie pomimo tego, ze na wadze nie jest super lekki. Do tego daszek jest sztywny i mocny wiec przy glebie najwyzej ci peknie ale nie rozwali sie na kawałki i nie bedziesz musial kupowac nowego. Do mojego vegas day jeszcze dodali 2gi daszek.
Rafcik
Kontakt:

Wiec przymierzyłem kask THE one - Rozmiar M i idealnie na moją głowe.
Wiec teraz albo mi pozostaje czekac az dodadzą M do THE albo brac Karbonowy Evolution. Bo poniewaz nie mam dosyc wystarczającej kwoty pieniedzy zeby kupic za 240$ the... Gdyby był za 160$ ten o rozmiarze M to juz bym brał. a Wy co byscie zrobili, na moim miejscu ?

I wypiszcie mi róznice miedzy Karbonem a zwykłym plastikiem (chodzi o kask) ?!
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Rafcik pisze:zwykłym plastikiem
Ja w Evo mam włókno szklane :roll:
Rafcik
Kontakt:

AJććć... no wiem wiem, ale to ja to nazywam plastikiem ;)
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Aa tam gadanie, miałem 661 one full compa( porażka) potem odrazu troya d2 z2008 roku, malowanie bez fajerwerków o co mi właśnie chodziło, po 3 dniach kupiłem taki sam na czerwonej wysciolce równierz okazyjnie, kask przeszedł wszystko! Od poterznych faceplantow( myślimy oraz patyk przy dużej prędkości), uderzenia w drzewo( myślenice zawody, kask uratował mi życie) aż po glebie na asfalcie gdzie głowązasadzilem w beton. Kask sie trzyma idealnie, daszek wiele widział, wystarczy go nie skręcać mocno i system który zapobiega złamaniu , zadziała. Na głowie jest mega wygodnie, wetylwcja spoko, wygląd mówi sam za siebie. Sprzedałem oba i kupile kolejna d2 peat. Nie wymienił bym go na nic, w tym tygodniu kupię może jakiegoś innego bo wiem gdzie można tanio wyrwać
Karpiel i Duncon to moje zycie
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

war23 pisze:661 one full compa
Porównujesz "TO" do np Evolutiona Carbona? Równie dobrze możesz założyć foliówkę na głowe i powiedzieć na to
Rafcik pisze:wyższe modele 661
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Vin_OSW tak porównuje bo na codzien smigam z osoba na evolutionie i według mnie w tej cenie jest ok, ale nie jest to taka klasa jak troya( a ponoć niby jest)
Karpiel i Duncon to moje zycie
Rafcik
Kontakt:

hmm, nie wiem czy sie tu czegoś dowiem :D bo zadam kolejny raz pytanie, jaka jest róznica pomiedzy Karbonowym kaskiem evo a evo z włókna szklanego.?

mi chodzi bardzej o kask do DOWNHILL'u a nie do MX ;) jak by co bo wiem ze do MX z 661 to są najwyzsze, a mi chdzoi własnie o takie zwykłe rowerowe do DH ale najwyzsze ;) bo w MX to nie dosc ze sie zapoce, to cieżkie ;P
Spaced
moderator
Kontakt:

Rafcik waga i tylko to.
kolec1234
Kontakt:

Post autor: kolec1234 »

Schodek pisze:TLD ładnie wyglądają na głowie ale żeby jakoś super chroniu to nie powiem...cienkie wyściełanie nie daje komfortowej ochrony...
osobiscie mialem 3 kaski TLD wszystkie carbony pierwszy sprzedalem bo byl lekko za duzy drugi czarna phobia

Obrazek

uratowal mi zycie przy predkosci okolo 60 km wybilo mnie przez kiere przelecialm z 3 metry i uderzylem w pien drzewa czubkiem glowy :lol: przelecialem jeszcze 2 metry i zyje kas oczywiscie sie rozlecial ale glowa moja jest cala i ma sie dobrze teraz mam nastepnego carbona TLD i nie zamienil bym go na nic innego

Obrazek

a roznica tylko w wadze "plastik"czy carbon bedzie git wazne zeby bylo cos na glowie
http://www.pinkbike.com/photo/8243799/
Spaced
moderator
Kontakt:

kolec1234 bo wysciolka nie ma az tak bardzo wplywu na ratowanie zycia co na to jak przyjemnie/nieprzyjemnie jest ci w cos głowa uderzyć i niestety z małymi ilosciami wysciolki gleby przy mniejszych predkosciach beda wlasnie bardziej ryzykowne niz gdyby bylo jej wiecej.
kolec1234
Kontakt:

Post autor: kolec1234 »

jakos nie zauwazylem zeby przy malych predkosciach i glebie cos mnie bolalo moze po tamtym incydencie stracilem czucie :lol: a co do wysciulki to polecam TLD D3 mega wykonanie niestety cena morduje
http://www.pinkbike.com/photo/8243799/
ODPOWIEDZ