Dyskusja nad sposobem rozgrywania PP w 4X

prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

W końcu znalazłem czas żeby też zabrać głos...

Generalnie jeśli chodzi o formułę rozgrywania zawodów to dwoma"ręcami" zgłaszam się za formułą Czeską (czasówki i punktowane czwórki) - sprawdziłem; działa.
numerki to kwestia drugorzędna.

Jeśli chodzi o nagrody - pierwsza czwórka (słownie 4) powinna zostać wyczytana i uhonorowana pucharami i ustalonymi regulaminem nagrodami pieniężnymi - ten czwarty dotychczas był pomijany a przecież doszedł do finału i chociażby dlatego nie rozumiem dlaczego pomijać takiego zawodnika podczas dekoracji. Nagrody powinny być zapewnione przez tytularnego sponsora całego cyklu i być stałe na każdej edycji plus dodatkowo kasa za generalkę. Nie wieżę że BGŻ (na przykład) nie stać na rozdanie np 2k pln co edycję dla najlepszej czwórki i dodatkowego bonusa za generalkę (tu może być top 3).
Sędziowanie PZKol powinno być w cenie - sędziowie są od tego żeby sędziować, są pracownikami związku i to związek a nie fizyczny organizator imprezy ma im płacić (napisałem fizyczny, bo jakby nie było PP to cykl organizowany przez związek, ale jak wiadomo każda edycja jest organizowana przez kogoś innego...).

Zdecydowanie powinna zostać powołana otwarta kategoria hobby. Tu jeśli chodzi o nagrody to chyba lepsze są rzeczowe i raczej symboliczne - najważniejsza jest możliwość wspólnego się pościgania.
Ważne też żeby obniżyć minimalny wiek startujących w tej kategorii i ustalić jakieś 2 grupy juniorów - tu też można przejąć zwyczaje naszych południowych sąsiadów (nie pamiętam dokładnie przedziałów wiekowych, ale były co najmniej 2 kategorie dla młodzieży, da się to sprawdzić). Dodatkowo najmłodsi w kategorii hobby (obie grupy) nie mogą używać pedałów SPD - platformy i nic innego (szczegół, ale dość istotny dlatego zwróciłem na niego uwagę).
Zwycięzca generalki w kategorii hobby w następnym sezonie musi startować już w elicie - progres musi być, inaczej się nie da.

Jeśli chodzi o popularyzacje bardzo dużo słuszności zostało już powiedziane. Jak to napisał Diabeł: jak sport jest masowy to robi się popularny. 4x jako taki stał się bardzo wyspecjalizowaną dyscypliną i mimo że na początku jest zdecydowanie tańszy (a aspekt finansowy w naszym kraju jest szalenie ważny) niż DH to traci w stosunku do konkurencji właśnie ze względu na dostępność torów i ich poziom trudności.
Ciężko temu zaradzić bo nie budując co raz trudniejszych torów ciężko jest o konieczny progres dla najlepszych a z drugiej strony, trudne tory odstraszają początkujących. Nie mniej jednak najpoważniejszym problemem jest dostęp do infrastruktury - torów jest mało, za mało. nie twierdzę że oficjalnych tras DH jest więcej bo chyba nie, ale do treningu wystarczy minimalna górka w lesie za miastem (zawsze można z powodzeniem trenować jakiś element nawet na terenach nizinnych) do budowy toru 4x potrzebny jest ciężki sprzęt, ziemia ktoś kto jest w stanie to zorganizować wymyślić układ trasy itd a przede wszystkim trzeba mieć gdzie to budować - dobrego toru 4x nie da się wybudować na dziko. Co nie zmienia faktu że jak się chce to drążąc temat odpowiednio długo można doprowadzić do budowy - nam w Rybniku się udało, powiem więcej mamy prawie dwa (sorry chłopaki :D ) legalne tory a w tym sezonie może będą już dwa całe :-)

nie wiem czy poruszyłem wszystkie aspekty, ale chyba i tak za dużo napisałem :-)

P.S. Tomo jak na zawody przyjeżdża diabeł to jesteśmy młodzi (a przynajmniej nie najstarsi) :D

pozdrawiam,
Adam Skupień
http://www.chr.Rybnik.pl
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Tomo :)
Ja nie napisałem że MI konkretnie jest za trudno i szukam ułatwień -> dodałem tylko kilka rzeczy do wypowiedzi #21 które TEŻ mają wpływ na niektórych ("początkujących" w tej dziedzinie) riderów ;)
Też nie lubię gdy ktoś zbyt ułatwia trasy (z czym się nieraz spotkałem, gdy idę na traskę a tam brak trudniejszej muldy...). Nie myślałem że moje posty zabrzmią w ten sposób :)
http://brooce.pinkbike.com
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

Nooo Prosty poczekaj jak ja w końcu zrobie licencje na 2010......35 stuknie w kwietniu :)
Po przemysleniach stwierdzam , że "czeski Film" bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem, dodatkowo modyfikacje pana Andrzeja tez sa do przyjecia ( chodzi mi o dwie czasówki)
Pytanie co z tej dyskusji wyniknie dla PP i MP 4X 2010
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

prosty mi chodzi o kategorie Elita :D...mastersi to już wyższa szkoła jazdy
Slipczak
Kontakt:

Post autor: Slipczak »

Witam wystkich. Po lekturze calego tematu postanowilem rownież sie wypowiedzieć.

Podzielam pomysl rozgrywania zawodow formuła czeska badz po drobnych modyfikacjach tak jak mowił pan Andrzej. Doda to wiecej walki do zawodow i bedzie na plus dla slabszych zawodnikow, ktorzy beda mogli poscigac sie w paru 4-kach a nie tylko w samej czasówce.

Odnosnie tematu ze 4x jest mniej widowiskowy niz DH, uwazam ze jest inaczej, 4x jest sportem bardziej widowiskowym kibice maja szanse widziec w wielu przypadkach caly tor gdzie od startu do mety widac walke, natomiast na trasie widza skrawek trasy gdzie np jest chopka zrobia zdjecie, przejazd trwa dla ich oczu pare sekund.
4x i BMX rc maja szalone mozliwosci reklamowe oraz widowiskowe, najlepszym przykladem jest SZCZAWNO gdzie przychodzi masa ludzi, inne tory maja spor potencjał, brakuje im tylko odpowiedniej reklamy.

Podzielam zdanie przedmówców odnosnie zmniejszenia czasu oczekiwania na kolejny biegi, sa one uciażliwe i powinny byc skrocone np poptrzez przygotowanie porgramów i przetrenowanie go przez osoby go pbslogujace zeby wszystko przeliczane i rozpisywane bylo w mgnieniu oka :D.

Co do imprez typu Liga Rybnika inicjatywa jest swietna, efektem jest duzo zawodnikow w czołówce polski, niestety jezeli chodzi o zdania ze koszt takiej imprezy jest prawie zerowy z tym nie moge sie zgodzić. Sam myslalem nad podobnymi lajtowymi scigankami niestety jezeli komus stanie sie krzywda moze byc nieciekawie, moze sie udac zorganizowac pare takich cyklów ale za któryms razem jakis malolat który złamie sobie cos moze nie sam ale poprzez rodzicow wytorzyc proces i organizator bedzie mial nieliche zadanie. Dlatego kazda inicjatywa na torze musi być ubezpieczona oraz posiadac obsluge medyczną, nie tylko dla bezpieczenstwa zawodnikow ale dla spokonego snu organizatora. Sam rozumowalem kiedys tak ze skoro nasz tor jest polozony 40 metrów od szpitala to ktos po zwale moze sam sie tam udac, co zreszta sam uczynilem 2 lata temu :).

Co do finansowania i nagród
Rok temu na jednej edycji sprawdzilem taka oto metode nagród, powzieta z turniejów pokerowych :).

1. miejsce 45% calego wpisowego jakie sie uzbiera
2. miejsce 25% -||-
3. miejsce 20% -||-
4 miejsce 10% -||-

i wtedy przy ok 40 zawodnikach x 25zł za wpisowe ->

1. 450zł
2. 250zł
3. 200zł
4. 100zł

Wiadome ze organizator ponosi koszty naglosienie, toitoi-e ( 200zl ) , karetka ( ok 500zł ) ale jezeli wiesz ze dostaniesz tyle ile sie uzbiera to daje do myslenia gdy uzbiera sie duzo zawodników.

Kwestia nie sposorowania dyscyplin grawitacyjnych 4x dh oraz olimpijskiej bmx rc przez polski zwiazek jest dla mnie smieszna, bo na imprezy szosowe oraz inne znajduja sie fundusze a dla nas ciezko jest nawet zalatwic puchary -> zal...

tak na prawde to Puchar Polski nie jest nam potrzebny, mozna zorganizowac po wczesniejszym umowieniu sie z organizatorami poszczegolnych miast swoja lige 4x-osowa moze jakis sponsor by sie zaainteresowal takim przedsiewzieciem, wtedy kazdy moglby organizowac zawody jak do tej pory tyle ze nie trzeba by placic pieniedzy za sedziowanie oraz odpada potrzeba wyrabiania licencji.

Pozostaje jeszcze kwestiia Mistrzostw Polski na ktorze trzeba miec licencje bylbym za jednodniowymi licencjami bo po co mamy wydawac takie pieniadze zeby wystartowac sobie wtedy w 1-2 imprezach Mistrzowskich skoro i tak zwiazek nie przeznaczy pieniedzy na promowanie tych dyscyplin w kraju.

Zeby byc fer trzeba tez wspomniec ze zwiazek wspiera wyjazdy naszej kadry, czego zasluga tkwi w selekcjonerze, ktory truje beret naszym panom na stołkach ale z ich pomocy jest tyle.

podsumowując 4X MA POTENCJAŁ bardzo wielki ta dyscyplina u nas jeszcze nie zaistniala tak na prawde, malo kto wie z przechodniow co to jest 4x lub bmx rc ale nie poddamy sie i bedziemy dalej robic swoje :D

pozdrawiam
Maciej Chmiel
Smuczek
Kontakt:

Post autor: Smuczek »

Chyba jednak nie możemy przyjąć, żeby całe wpisowe przeznaczyć na nagrody, ponieważ za coś trzeba zawody organizować. Nie mówie tu o zarabianiu tylko o jak najmniejszym dokładaniu do imprezy. Dla przykładu w Bydgoszczy miasto dołożyło się kosmiczną kwotą 0 zł do imprezy. Jeżeli ktoś powie, że sponsora znaleźć najlepiej to bardzo chętnie posłucham jego rad, ponieważ jak wiadomo ciężko gotówkę dostać, a słowo kryzys jest również bardzo modne. Dlatego skłaniam się do propozycji takiej, że jeżeli organizator może dać kasę na nagrody to super, ale niech nie będzie to koniecznością.
Co do usprawniania biegów, mam przygotowane tabele, do typowego 4x wg. uci oraz biegów w tym samych czwórkach, co moim zdaniem mocno usprawnia pracę sędziów i zmniejsza przerwy. Zależnie jaką opcję ustalimy tabele mogę udostępnić organizatorom.
Pozdrawiam
Wojtek Smuczyński
Resor
Kontakt:

Post autor: Resor »

A ja powiem tak że ta cała dyskusja na temat rozgrywania zawodów pp to trochę mija się z celem według mnie bo mamy za mało zawodników i za mało torów. Moja propozycja jest taka byśmy wrócili w polsce do ogranizowania zawodów dla zabawy bez tytułów i jakiś nie wiadomo jakich nagród bez licencji a naszym wspólnym celem stało się propagowanie sporu i wciąganie do tej zabawy jak największej liczby młodych zawodników. A jak już będziemy mieli z kim i gdzie się ścigać to będziemy się martwic o PP bo jako organizator powiem wam ze średnio fajnie jest robić zawody dla 25 osób i słuchać narzekania o licencje nagrody czy co tam sobie jeszcze ktoś wymyśli. To wszystko nie jest takie proste i oczywiste jak się większości wydaje. Każdy z organizatorów się spala po czym w dniu zawodów jest 20 ludzi na starcie. Chore
Slipczak
Kontakt:

jutro posiedzenie na najwyzszym szczeblu :D oj bedizemy dyskutowac
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

jakieś echa spotkania? :>
http://chr.rybnik.pl
addyi
Kontakt:

Post autor: addyi »

jakieś echa spotkania? :>
no własnie?
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

tak dla zaspokojenia Waszej ciekawości - większość ustaleń jest w toku, terminy zarówno PP i MP w DH, 4X jak i BMX są jeszcze uzgadniane i uzupełniane - ostateczny terminarz ma się pojawić w oficjalnym komunikacie najprawdopodobniej na początku lutego.

to co zostało już postanowione i klepnięte to to czego głównie dotyczył ten topik - 4X będzie rozgrywany systemem "czeskim" z 2 przejazdami na czas z których liczyć się będzie lepszy. Dotyczy to wszystkich zawodów PP, jak się domyślam oprócz kwietniowego Szczawna - jako że jest to jednocześnie edycja Pucharu Europy, będzie rozegrana według standardowych zasad UCI.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Slipczak
Kontakt:

to co wiadomo to MP w Lublinie oraz zapowiada sie pare edycji PP w bmx rc.
System 4x dokladnie 1 lub jezeli bedzie duzo czasu 2 czasowek, nastepnie biegi eliminacyjne wybieranie na podstawie tych czasów i za kazdym razem ci sami zawodnicy jaka po 3 biegi gdzie w I biegu miejsca wybieraja z taka kolejnoscia 1,2,3,4 w II biegu 2,3,4,1 oraz w III biegu 3,4,1,2. Zostana zmienione smieszne zasady bladnej interpretacjy przez niektorych organizatorów startu z bramki, zawodnik bedzie musial trzymac kolo przy bramce do momentu wypowiedzenia komendy startowej, nastomiast sam start bedzie juz realizowana w dowolny sposob przez rajdera. W roku dla pzkolu zostaly przyznane fundusze mniejsze od ubieglorocznych o 20% co za tym idzie na ten moment nawet zawodnicy posadajacy range wicemistrza świata nie sa uwzgledniani w budrzecie na kolejny rok. Zasady finansowania pzkolu nie sa tak rózwe jak mogloby nam sie wydawać.
Podsumowując spotkanie bardzo potrzebne, bardzo ciekawe co ro reszty ustalen jakie zapadly napisze w pozniejszym terminie.

Maciej Chmiel
PyrzU
Kontakt:

Post autor: PyrzU »

no fajno fajno ciesza mnie te zmiany :)
Ale MP w lublinie to juz nie :P:P 2 koniec swiata :)
http://www.pinkbike.com/photo/2941294/
krepsik
Kontakt:

Post autor: krepsik »

MP w Lublinie to bmx rc ? a nie 4x ? bo 4x to by było dość śmieszne... co do 2 czasówek mi sie podoba. Heh fajnie sie zapowiada walka w Lublinie gdzie na x startujących osób tor na maxa leci 3% zawodników... zatem panowie ćwiczymy kondyche !!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Slipczak z tymi rozowymi zasadami finansowania to nas nie czaruj bo % przejadania budzetu w pzkolu, a dowolnej komercyjnej firmie jest jeszcze bardziej od siebie odległy niz kongo i narciarstwo alpejskie. Dobrze, ze sa zmiany ale ciecie najpierw po zawodnikach w pzkolu tylko potwierdza moja opinie, ze trzeba probowac sie organizowac bez nich, i tylko pkty tłuc.
GemzeR
Kontakt:

Post autor: GemzeR »

nie wiecie kiedy MP bmx w lubline? dokładną date potrzebuje
www.chr.rybnik.pl
http://gemzer.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ