Buty SPD [do 4x]

brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Co do DX'ów to dodam - że mają trochę zawyżoną rozmiarówkę. Ich 40 to tak jakby 39 innych butów.
Ja się ciasno wpasowuję w 39, DX'y wziąłem 41 - i nie narzekam, są jak 40.
http://brooce.pinkbike.com
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

hmm z tego co widziałem jakieś 3 miesiące temu, to tych Axo było pełno ;) może już zeszły, bo były w okazyjnych cenach.
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

No wtedy bylo ich duzo ;] ale nie myslalem o spdekach na powaznie ;]
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Pablo666 pisze:Moze i masz racje ze kazdy model bedzie dobry, ale wolalbym jakies recenezje o modelach ktore ktos uzywal. Bo tych Shimano jest w brud, tak jak innych.
recenzja to indywidualna opinia użytkownika, po kilku dobrych latach czytania tego forum wiem że z pytań tego typu rzadko wynika coś sensownego, za dużo różnych opini, za duże różnice w zarobkach i w podejściu do jazdy

do tego ludzie często piszą poświęcając czas co myślą o danym produkcie "xx" a potem autor tematu piszę kupiłem buty "yy" bo miałem okazję ...
i jeśli piszesz:
Pablo666 pisze:Dx mi sie nie podobaja wiec ich nie kupie.
a po kilku postach
Pablo666 pisze:No to Dx biore pod uwage
to tylko mnie to utwierdza w przekonaniu. sorry.

a cos oprocz Dx'ow.?
wszystkie inne istniejące buty, pojeździsz sam będziesz wiedział czego się spodziewać - a może zaraz ocenisz że spd nie dla Ciebie.
A jeszcze odnosnie Dx'ow czy mozna je prac w pralce.? Bo gdzies czytalem ze niektore buty mozna prac w pralce, czy ktos te Dx pral. ?;]
Buty mają metalowe fragmenty, bloki, blachę itp... nie pamiętam czy w podeszwie jest metal czy tylko plastik - to też zależy od rocznika, bo w białych jest podobno carbonowa wkładka...

BTW.
Co do sztywności wszystko można w sklepie przymierzyć.

brooce pisze:Przepuszczalność powietrza? Przy jeździe coś tam czuć, że wentyluje.
Porównywalnie do starych kaloszy.
Prawie w ogóle nie ma wentylacji - na plus wychodzi, gdy zimniej, jesienią i w deszcze, błoto dzieki mega trzymającej ciepło klapie chroniącej sznurówki nic nie dostaję się do środka i mamy sucho - w innych butach noga sie tak nie poci ale po deszczy czy błocie mamy mega syf w skarpecie

a ja się wyłamię i nie polecę Ci sztywnych butów typu XC - takie są bardzo dobre ale na zawody, dla doświadczonych zawodników. Sam mam jakieś tam shimano z górnej półki które kupiłem kiedyś na wyprzedaży i zakładam je tylko na zawody - na co dzień jeździ się w nich dobrze ale męcząco - są niewygodne do chodzenia i tym bardziej do pochodzenia.
jeździ się męcząco - "są nie wygodne do chodzenia"? a nie miało być chodzi zamiast jeździ?
Mi się jeździ w sztywnych super, od razu większa moc deptania z resztą po to są takie właśnie sztywne - ale fakt do chodzenia to można porównać do nart albo płetw :)

W ogóle tematów o butach dx było już z 30 tematów i za kolejne tematy na ich temat powinny być upomnienia o modów bo ile razy można gadać o tym samym. :idea:
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Dxx pisze:po kilku dobrych latach czytania tego forum wiem że z pytań tego typu rzadko wynika coś sensownego, za dużo różnych opini, za duże różnice w zarobkach i w podejściu do jazdy
Ja po kilku latach czytania tego forum wiem że 90% opinii jest na zasadzie - JA MAM WIĘC POLECAM ... bo niestety nie mam porównania z innymi bo to jedyna rama/amor/ciuch jakie miałem, no a głupio przyznać że coś co mam nie jest najlepsze na świecie.
Dxx pisze:jeździ się męcząco - "są nie wygodne do chodzenia"? a nie miało być chodzi zamiast jeździ?
- jazda w sensie ogólnego użytkowania (zjeżdżanie + przemieszczanie się na górę), bo oczywiście do samego śmigania są fajne.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Czyli wychodzi na to ze najlepiej szukac sobie samemu, i "jak nie sprobuje, to sie nie przekonam"

Dxx Co do tego ze zmienialem zdanie: Jezeli nie ma czegos fajnego, to sie bierze to co jest..
Dxx
Kontakt:

Dxx napisał:
po kilku dobrych latach czytania tego forum wiem że z pytań tego typu rzadko wynika coś sensownego, za dużo różnych opini, za duże różnice w zarobkach i w podejściu do jazdy

Ja po kilku latach czytania tego forum wiem że 90% opinii jest na zasadzie - JA MAM WIĘC POLECAM ... bo niestety nie mam porównania z innymi bo to jedyna rama/amor/ciuch jakie miałem, no a głupio przyznać że coś co mam nie jest najlepsze na świecie.

no jedno wychodzi, umiesz liczyć licz na siebie :)
[b][SPRZEDAM]
kuciek40i4
Kontakt:

Bierz te DX'y i tyle, jak nie to na co tam trafisz... Ja już wiem, że nie kupię więcej butów 661, bo jak dla mnie są badziewne , jak za tą kasę.
Dxx
Kontakt:

kuciek40i4 pisze:Bierz te DX'y i tyle, jak nie to na co tam trafisz
;]
tyle samo wynikało po pierwszych postach.
[b][SPRZEDAM]
Mordar
Kontakt:

Post autor: Mordar »

a do zjazdu jakie polecacie buty jesli te 661 są kiepskie???
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Aha, jeszcze jedno odnośnie DX'ów - wewnętrzną krawędź mają wyższą, co trochę usztywnia kostkę ;) W porównaniu do zwykłych butów (do chodzenia) jest to odczuwalne - że troszkę blokuje stopę gdy krzywo staniesz - choć czy pomoże gdy się krzywo podeprzesz...
http://brooce.pinkbike.com
kuciek40i4
Kontakt:

Mordar DX'y! Tak wynika z tego tematu...
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

Mialem DX'y i 661 FIlter. Jedne i drugie mam nadal. I w kazdych jezdzilem po sezonie.

Moje spostrzezenia DX ostro katowane wytrzymuja 1 sezon, rozkleily sie i popekaly na zgieciu, ale nadal mozna ich uzywac.

661 trzymaja sie lepiej i nadal wygladaja rewelacyjne po wyczysczeniu (wazne zeby czyscic po kazdej jezdzie wtedy beda caly czas biale)

Jesli rozpatrujesz oba modele to sugeruj sie tym czy chcesz miec sztywne buty (661 znacznie sztywniejsze) czy miekkie i chcesz czuc dokladnie pedal pod stopą (DX). Dodatkowo sztywniej czuje stope w 661 na boki w porownaniu z DX.

Jakość butów uważam wyższa jest 661, ale ogolnie jedne i drugie są bardzo dobrymi butami.

3 znajomych jezdzilo caly sezon w 661 jeden w czarnych zamoszowych i 2 w bialych i z zadnymi nie ma problemow, posluza jeszcze napewno conajmniej 1 sezon.

O buty trzeba dbać, pastowac, natluszczac wtedy ta skora nie bedzie pekala i duzo dluzej posluza.
ODPOWIEDZ