Hamulce mechaniczne do DH

DH-luka
Kontakt:

Hamulce mechaniczne do DH

Post autor: DH-luka »

Witam
szybkie pytanko. mam hayesy 9 i chcialbym cos lepszego :).
nie scigam sie i nie jestem jakos mega szybki. ale pewnie bede. nie chcialbym inwestowac w hamulce za 600zl za sztuke i placic 200 za klamke jak sie zlamie.
pozatym milo by bylo uniknac odpowietrzania i zabawy z tloczkami i uczczelkami.

czy do nieekstremalnego dh bedzie sie nadawac avid bb 7?
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31347

dzieki

pozdrawiam

Lukasz
jeżykBDG
Kontakt:

Post autor: jeżykBDG »

za tą cene to możesz mieć juicy 5, a jak z crc to za 180zł masz sainta br-m800. Napewno bedzie lepiej niz najlepszy mechanik.

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7894

SIEMA MELON!
KilofeQ
Kontakt:

Post autor: KilofeQ »

Siema!
Jako ze niedawno zmienialem hamulce moge Ci cos napisac ;D Osobiscie dopiero rozpoczynam przygode z DH i tak jak pisales nie jest to ekstremalne DH ;P Poczatkowo mialem bb7, fajny hamulec, przyjemny w uzytkowaniu, dobrze hamuje. Jednak przyszedl czas na zmiany i wybralem hydrauliki Avida. Jest o niebo lepiej. Kultura pracy hydraulicznych hamulcow, wedlug mnie powala mechaniki. Modulacja, sila jest bajeczna. Co do odpowietrzania nie mialem jeszcze z tym problemy ze wzgledu na krotki okres uzytkowania, jednak mysle ze kazdy hamulec wymaga jakis poswiecen i wyrzeczen aby mogl pracowac jak przystalo.
Dlatego ja osobiscie polecam Ci hydrauliki.
Co do BB7 spokojnie da rade w "nieekstremalnym" DH :). Oczywiscie tarcza 203mm.
PozdR
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

DH-luka odpuść sobie mechaniki. Dużo łatwiej się przegrzewają, są słabsze, bardziej podatne na zabrudzenie (połączenie linki i pancerza) co w efekcie będzie powodowało gorszą pracę klamki. Zdecydowanie odradzam.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
DH-luka
Kontakt:

ok dzieki, to juz cos wiem
jeszcze mam to okazje kupic za jakies 160e pewnie wytarguje czyli 670zl okolo
http://www.madmtb.com/forums/showthread.php?t=3529

a co do juicy 5 to jak dada rade to pewnie bym wzial. nawet 7ki mozna kupic niewiele drozej na crc

co do crc to widzialem hangar w niedziele, przejadzem. niestety byl zamkniety. tam krowy chodza po ulicy... a maja taki sklep. mega sprawa.
DH-luka
Kontakt:

wlasnie mi gosc naipsal ze ma uzywki hope M4 mono odpowietrzone z dodatkowym zestawem klockow za 600zl brac??
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Przegrzewają? No może... nie sprawdzałem. Połączenie linki i pancerza? W bb7 akurat jest osłonięte i się nie syfi, a jeśli nawet to z linką poradzi sobie każdy głupek. Zgoda, że modulecja lepsza, ale policzcie sobie ile razy w miesiącu wyskakuje temat typu "gumowa klamka", "przeciek" albo "gdzie kupić tłoczki". Takich tematów jest masa na tym i na innych forach. Przystępne cenowo hydrauliki są zawsze mniej lub bardziej kapryśne i awaryjne. Oczywiście zaraz wyskoczy kilku obrońców moralności i będą przytaczać przykłady jak to raz na sezon przelewają hamulce i nic poza tym się nie dzieje... Wszystkie te wątki jak rozumiem to czysty zbieg okoliczności :wink:

Oczywiście nie bronię tezy, że mechanik jest lepszy. Jeśli chodzi o pracę to nie ma szans, ale BB7 z dobrą klamką (regulowana modulacja, np. LX) daje wystarczające wyczucie aby śmigać bezpiecznie, bez ryzyka, że się zablokuje koło wtedy, kiedy się tego nie chce i dla amatora który nigdzie nie startuje, nie liczy ułamków sekund, za to oczekuje prostoty obsługi i niezawodności to taki BB7 jest OK. Sam własnie w oparciu o powyższe przesłanki założyłem BB7 i jakkolwiek czasem nachodza mnie głupie myśli,że może przydałoby się poprawić to i owo to wszystko znika w momencie kiedy wyskakuje kolejny wątek, że komuś hydra zgłupiała i nie wie co jest grane...

Biorąc pod uwagę, jak chętnie padają tłoczki to nie kupowałbym używanych hamulców hydraulicznych. Jesli już koniecznie potrzebowałbym hydry to tylko nówka i tylko takie do których nie ma problemu z częściami w PL. Wszystko można sprowadzić, ale to trochę paranoja, żeby z drugiego końca świata ciągnąć parę małych elementów na krzyż.
DH-luka
Kontakt:

te hopy sa oba z tarczami 203+185 za 600
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

Mam bb7 203/185 + klamka avid sd ti i jeżdże własnie nieekstremalne dh na tym od dwóch sezonów, nie polecam ;), dlaczego to już nie będę pisał bo widze że słusznie się już zdecydowałeś na hydre.
DH-luka
Kontakt:

dobra to brac te hopey M4 z klockami i tarczami za 600?
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Bierz nie zastanawiaj się ..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
DH-luka
Kontakt:

biore:)
dzieki za odpowiedzi i pomoc

Lukasz
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

KaKTuSSS pisze:DH-luka odpuść sobie mechaniki. Dużo łatwiej się przegrzewają, są słabsze, bardziej podatne na zabrudzenie (połączenie linki i pancerza) co w efekcie będzie powodowało gorszą pracę klamki. Zdecydowanie odradzam.
Kolczasty dobrze gada.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
ODPOWIEDZ