Fizyka rozszerzona liceum - zbiór zadań

ruwenzori
Kontakt:

Fizyka rozszerzona liceum - zbiór zadań

Post autor: ruwenzori »

Witam

Wiem, że nie to forum, ale jestem ciekaw czy możecie polecić mi jakiś zbiór zadań do fizyki na poziomie rozszerzonym do I klasy

Pozdro
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Swego czasu jak chodziłem do liceum to korzystałem ze zbioru wydawnictwa OPERON. Taki z brązową okładką bodajże i miał rozwiązania do zadań.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

W I i II klasie uczyłem się tylko z 2 zbiorów zadań

1. Maciej Jenike
http://allegro.pl/item889842012_jenike_ ... asa_1.html
ten jest trochę łatwiejszy, choć można znaleźć "smaczki"
2. Bogdan i Janusz Mendel
http://allegro.pl/item887557535_zbior_z ... otisz.html
tu jest mało zadań w stylu "przekształć i podstaw do wzoru", dużo zadań na rozkmine i na samych literkach :D

Na jakie studia się chcesz wybrać? Jeśli na medyczne to polecam jeszcze zbiór testów Persony.
Pozdro!
ruwenzori
Kontakt:

Chciałbym na inżynierie albo coś w ten deseń, chociaż jak znam życie to wyląduje na ekonomii :/ Chociaż ona nie taka zła w sumie ;P
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

Inaczej się fizyki nie nauczysz, jak rozwiązując zadania.
Uwierz mi, że jak przerobisz te 2 zbiory zadań, a w 3 klasie zrobisz jakiś zbiór przygotowany specjalnie pod mature to nie będzie ona dla Ciebie niczym strasznym (a z roku na rok jest ona coraz łatwiejsza :roll: ).
Ja swoją rozklepałem na 84% 3 lata temu.
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

ruwenzori teraz dostac sie na studia inzynierskie to nie wyczyn, gorzej sie utrzymac, wiem po sobie bo wlasnie zbliza sie sesja i czuje ze polece ;/
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
04dw
Kontakt:

Post autor: 04dw »

Od siebie mogę polecić książki Halliday'a i Resnick'a, może nie zbiór zadań, ale bardzo pomaga w nauce fizyki :P

( http://ksiegarnia.pwn.pl/4249_pozycja.html )
paralitax
Kontakt:

Post autor: paralitax »

Ja zdawałem fizyke rozszerzoną w maju ubiegłego roku i muszę powiedzieć, że była banalna. Zresztą co roku jest łatwiejsza. Czekam kiedy zorientują się państwo z OKE i podniosą poziom:p Jeżeli chodzi o zbiór zadan to polecam zbiór Melsona i Śpionka wyd. szkolne omega (taka zielona okładka z magnesem) Może są w nim dwa rozdziały gdzie brakuje zadan i trzeba je troszkę rozszerzyć. Prawdopodobnie nowsze wersje takowe mają. Uwierz mi, że jeśli przerobisz raz i drugi wszystkie zadania po kolei to spokojnie powinno wystarczyc. Zbiór Mendla - nie wszystkie zadania są dostosowane do zakresu nauczania w szkole, ale to jak trudno go dostać świadczy o wszystkim.
kuwer
Kontakt:

Post autor: kuwer »

sluchaj : nie ma lepszego zbioru od Mendla i jako jego uzupelnienie polecam zbior Macieja Jenike i Krzysztofa Chyli
<Gonzo>
Kontakt:

Post autor: <Gonzo> »

Od siebie polecę: "Zbiór zadań z fizyki" Jędrzejewski, Kruczek, Kujawski. Są to 2 tomy, 1 tom to zadania+odrobina teorii, 2 tom to odpowiedzi do zadań (niektóre zadania są też rozwiązane). Uczyłem się tylko z tego w LO, byłem na profilu mat-fiz.
Zbiór zawiera zadania praktycznie z całego zakresu LO wg. działów.
ruwenzori
Kontakt:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Teraz zostało mi tylko zakupić któryś z wymienionych zbiorów i robić, robić i jeszcze raz robić zadania.

Pozdro
ODPOWIEDZ