Sram X9 vs. X5
Sram X9 vs. X5
Siemka.
Zastanawiam sie czy warto dopłacać do X9. Miałem do tej pory X7 i X5, z czego ta pierwsza dosć szybko złapała luzy itp, a X5 trzymała mi długo.
Czym różni sie X5 od X9 poza wagą? Warto dołożyć te kase? Prosze o opinie użytkowników ;)
Zastanawiam sie czy warto dopłacać do X9. Miałem do tej pory X7 i X5, z czego ta pierwsza dosć szybko złapała luzy itp, a X5 trzymała mi długo.
Czym różni sie X5 od X9 poza wagą? Warto dołożyć te kase? Prosze o opinie użytkowników ;)
moim zdaniem w ogóle sram nie jest warty swojej ceny, jest drogi i cięzki, a konkurencja w postaci systemu Shadow bije Srama na glowe.
Za mniejsze pieniądze masz Shimano XT, ktore jest lzejsze, tańsze, a pracuje rewelacyjnie. Niektozy nazekają na lańcuchy shimano, ale z tym akurat nie ma problemu mozesz kupic sobie innej firmy lancuch.
Za mniejsze pieniądze masz Shimano XT, ktore jest lzejsze, tańsze, a pracuje rewelacyjnie. Niektozy nazekają na lańcuchy shimano, ale z tym akurat nie ma problemu mozesz kupic sobie innej firmy lancuch.
MUSZEL miałem x9/x7/x5
X 5 żyje do dziś mimo że zrolowała sporo patyków na fr w lesie..X7 pogięty wózek,poniszczone od gleb i kamieni ale dawało radę po lekkim naprostowaniu 2 sezony z kawałkiem, sprawowało się bardzo dobrze jak i X9 które niestety zostało zmasakrowane dość szybko ale to tylko z mojej winy...
Moim zdaniem X5 to optymalnie tania zmieniarka, wiele lat miałem szitmano i od momentu jak się zesramiłem to już tego nie zmieniłem, są oczywiście zwolennicy szitmano i srama i każdy sam sobie dobiera ale jednak praca srama powala szitamno na kolana. Nawet X5 ma taką pracę że nic nie denerwuje i nie rozprasza. a Xt jakie miałem non stop coś krzyczało,terkotało,same biegi na trasie zmieniało...
Szitamano musi gonić srama a nie odwrotnie...w latach 90 szima wyznaczało kierunek...tyle że konkurencja poszła w stronę słońca i sukcesu a oni poszli w pole pustej nadziei
Różnice w grupach polegają na tym co wymieniłeś czyli waga i materiały zastosowane ale podstawowa zaleta wysokich modeli jest szybkość reakcji na zmiany biegów które mają znaczenie w xc/maratonach gdy mielisz tysiąc razy biegami na pętli i jak masz szybki model to urywasz tysięczne,setne,sekundy na zmianach. To jest cała tajemnica X0/XTR |
..gdy walczysz o medale liczy się wszystko, nawet 1 setna na kilometr ma znaczenie
Od siebie polecę X5, nie wiem do czego i do jakiej maszyny ale cena/jakość odpowiednia a komfort pracy zupełnie zadawalający nawet w błocie,deszczu,śniegu
X 5 żyje do dziś mimo że zrolowała sporo patyków na fr w lesie..X7 pogięty wózek,poniszczone od gleb i kamieni ale dawało radę po lekkim naprostowaniu 2 sezony z kawałkiem, sprawowało się bardzo dobrze jak i X9 które niestety zostało zmasakrowane dość szybko ale to tylko z mojej winy...
Moim zdaniem X5 to optymalnie tania zmieniarka, wiele lat miałem szitmano i od momentu jak się zesramiłem to już tego nie zmieniłem, są oczywiście zwolennicy szitmano i srama i każdy sam sobie dobiera ale jednak praca srama powala szitamno na kolana. Nawet X5 ma taką pracę że nic nie denerwuje i nie rozprasza. a Xt jakie miałem non stop coś krzyczało,terkotało,same biegi na trasie zmieniało...
Szitamano musi gonić srama a nie odwrotnie...w latach 90 szima wyznaczało kierunek...tyle że konkurencja poszła w stronę słońca i sukcesu a oni poszli w pole pustej nadziei
Różnice w grupach polegają na tym co wymieniłeś czyli waga i materiały zastosowane ale podstawowa zaleta wysokich modeli jest szybkość reakcji na zmiany biegów które mają znaczenie w xc/maratonach gdy mielisz tysiąc razy biegami na pętli i jak masz szybki model to urywasz tysięczne,setne,sekundy na zmianach. To jest cała tajemnica X0/XTR |
..gdy walczysz o medale liczy się wszystko, nawet 1 setna na kilometr ma znaczenie
Od siebie polecę X5, nie wiem do czego i do jakiej maszyny ale cena/jakość odpowiednia a komfort pracy zupełnie zadawalający nawet w błocie,deszczu,śniegu
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
-
- Kontakt:
do "mlynooo" może i shimano skradło nieruchomy wózek w przerzutkach na styl Srama ale precyzja i łatwość zmiany biegów z patentu Srama jest nie do podrobienia i nie ulega to wymianie zdań !!!! lżejsze??? o ile np taki XTR jest od X9 ??? o 20gram??? zajebista różnica wagi w porównaniu do żywotności --- WYSRAJ SIĘ DOBRZE PRZED WYJŚCIEM NA ROWER ZYSKASZ OKOŁO 300gram :P:P:P:P TAK ZAWSZE MÓWIĘ TYM CO O KILKA GRAM ZABIEGAJĄ W PRZERZUTKACH !!!!!!
http://www.pinkbike.com/photo/8252392/
laseklz
laseklz
Mialo byc porownanie X9 do X5, a jak zwykle zaczyna sie belkot... Sa zwolennicy Shimano i SRAMa... i tyle w tym temacie! Czy w swoim poscie MUSZEL napisal cos o Shimano? NIE! Czy bylo cos o X0? NIE!
Przychylam sie do tego co napisal Schodek - bierz X5, a jakby mialo sie z nim cos stac to sobie kupisz druga bo to tania przerzutka.
PS: Bez urazy ale wk... mnie juz tematy majace po 100 postow i nic nie wnoszace!
Przychylam sie do tego co napisal Schodek - bierz X5, a jakby mialo sie z nim cos stac to sobie kupisz druga bo to tania przerzutka.
PS: Bez urazy ale wk... mnie juz tematy majace po 100 postow i nic nie wnoszace!
-
- Kontakt:
modevil pisze:bierz X5, a jakby mialo sie z nim cos stac to sobie kupisz druga bo to tania przerzutka.
tez dodales tyle ze szok , referat prawie...
EDIT. gdybys nie wiedzial X.0 a X.9 to ta sama zmieniarka rozniaca sie designem z zewnatrz , ''carbonowym'' wozkiem ktory i tak jest z plastiku,tytanowa sprezyna , kolorkami bo X.0 ma kolory do wyboru a X.9 no i cena. Wystarczy ?
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
laseklz niby ze co skradlo ?? Shadow to zupelnie inny patent, płaska przezutka, mniej narazona na kamienie i inna budowa wiec przyjrzyj sie dokładnie.laseklz pisze:do "mlynooo" może i shimano skradło nieruchomy wózek w przerzutkach na styl Srama
do kogo te teksty?? lubisz srac, to sraj ale nie chwal sie tym na forum.laseklz pisze:WYSRAJ SIĘ DOBRZE PRZED WYJŚCIEM NA ROWER ZYSKASZ OKOŁO 300gram :P:P:P:P TAK ZAWSZE MÓWIĘ TYM CO O KILKA GRAM ZABIEGAJĄ W PRZERZUTKACH !!!!!!
modevil Jakie XTR ?? x.9 to klasa XT ktore jest lzejsze, i tak samo dobre.
W swoim poscie poprostu twierdze, Shimano z nowym patentem jest tak samo dobre, tansze i lzejsze niz odpowiedniki srama a ludzie jadą na starym stereotypie ze shimano trzęsie, telepie i przy zjezdzie nie da sie tym zmieniac biegow. Prwada jest taka ze teraz Shimano ma lepszą budowę niz sram, jest mniej narazona na urwanie przez kamienie, a zmienia tak samo dobrze.
modevil a forum jest po to zeby dyskutowac, porównywac, analizowac i nawuwac nowe pomysly. Jezeli tego nie kumasz to sam sie zamknij i nie uciszaj innych.
jak dla mnie jest odwrotnie, ale każdy ma swoje zdanie. I poza tym strasznie zraża mnie do srama harfa...Schodek pisze: Szitamano musi gonić srama a nie odwrotnie...w latach 90 szima wyznaczało kierunek...tyle że konkurencja poszła w stronę słońca i sukcesu a oni poszli w pole pustej nadziei
Co do x-5 czy 9 do dh/fr wziąłbym tańszą. Jak się urwie przypadkiem to nie będzie szkoda.
Z tego samego powodu jeżdżę od paru lat na sorze ( jedna starcza mi na dwa lata), kosztuje mnie to 45zł + 2zł na łożyska maszynowe do kółeczek (bez luzów roboczych na tulejkach nawet sora działa mi rewelacyjnie)
EDIT: popieram mlynooo, dla mnie też sram jest za drogi w porównaniu do tego co oferuje
Zaborowski1 Dodalem niewiele bo tez wiecej nie trzeba... Rozmawiamy o manetce EDIT: no przerzutce mialo przeciez byc
, a nie lotach kosmicznych! Biegi maja byc zmieniane i tyle... X5 sie do tego nadaje i jest to sprawdzony sprzet, zaprojektowana wg tych samych zasad co wyzsze grupy, zbudowana z tanszych materialow, przez co mniej jej bedzie zal jak juz sie rozsypie. No bo przeciez sprzet sluzy do JAZDY, a przy solidnej glebie to sie wszystko rozp... tak, ze lata wokolo! Nie jestem zadnym guru, a moje rady sa proste i dla ludzi co jezdza - nie dotycza gawedziarzy-maniakow glaszczacych swojego bika calego w kolorkach i bajeranckich napisach...
MUSZEL Tak jak pisalem - kup X5, a jak nastepnym razem bedziesz w gorach to za kase ktora zaoszczedzisz zostan tam jeden dzien dluzej i JEZDZIJ bo o to w tym wszystkim chodzi!

MUSZEL Tak jak pisalem - kup X5, a jak nastepnym razem bedziesz w gorach to za kase ktora zaoszczedzisz zostan tam jeden dzien dluzej i JEZDZIJ bo o to w tym wszystkim chodzi!
SeraaX słaba jakość ale widać co i jak, zobacz jak nie znasz a pewnie znasz tylko nie pamiętasz...i powiedz kto kogo gonił 3 lata temu
http://www.pinkbike.com/video/9330/
...nikt nie każe kupować w sklepie za rogiem na dzielnicy, mając sieć możesz kupić w Mongolii jak chcesz...

...nikt nie każe kupować w sklepie za rogiem na dzielnicy, mając sieć możesz kupić w Mongolii jak chcesz...
-
- Kontakt:
chyba MUSZEL chcial sie zapytac o przerzutkę , nie o manetke ....modevil pisze:Rozmawiamy o manetce
to cos slabo masz rower poskrecany bo glebilem nie raz bardzo syto i zazwyczaj konczylo sie na paru ryskach na sprzecie , nic wiecej.modevil pisze:a przy solidnej glebie to sie wszystko rozp... tak, ze lata wokolo!
modevil pisze:maniakow glaszczacych swojego bika calego w kolorkach i bajeranckich napisach
tak sie sklada ze zazwyczaj te drogie , dobre komponenty sa w tych Twoich znienawidzonych kolorkach i bajeranckich napisach bo to dziala na tzw. reklama.
Kazdy dba o swoj sprzet by wygladal jak najlepiej , moze Ty nie ... Ale chyba wczesniej pisales ze jak glebisz to leci wszysto w pi*du.
GG:13430637
Zaborowski1 Fakt pomylka: o przerzutce co nie zmienia faktu ze to wciaz nie loty kosmiczne
Mojego wczesniejszego posta mozna edytowac tak, ze zamiast slowa "manetka" wstawimy "przerzutka" i sens wciaz ten sam.
Poskrecanie rzeczy?! Kor.. przy prawdziwej GLEBIE to rower lata i poskrecanie czesci nie ma tu nic do rzeczy! Polecam chociazby troche filmikow obejrzec. Ryski na sprzecie to sie robia jak sie jedzie na piwo i sie rower o murek oprze...
"Kazdy dba o swoj sprzet by wygladal jak najlepiej..."
Zdziwisz sie ale malo jest takich ludzi, bo wiekszosc dba o to zeby sprzet DZIALAL jak najlepiej - i po tym odroznia sie pozerow (i rowerowych onanistow) od riderow
A ja glebie i wcale sie tego nie wstydze, bo wciaz sie ucze i nie odpuszczam tylko probuje do skutku. Drogie czesci kupuje jak sa tego warte i cos wnosza np. amory.
Koniec dyskusji bo nic tu nowego nie wniosimy

Poskrecanie rzeczy?! Kor.. przy prawdziwej GLEBIE to rower lata i poskrecanie czesci nie ma tu nic do rzeczy! Polecam chociazby troche filmikow obejrzec. Ryski na sprzecie to sie robia jak sie jedzie na piwo i sie rower o murek oprze...
"Kazdy dba o swoj sprzet by wygladal jak najlepiej..."
Zdziwisz sie ale malo jest takich ludzi, bo wiekszosc dba o to zeby sprzet DZIALAL jak najlepiej - i po tym odroznia sie pozerow (i rowerowych onanistow) od riderow

A ja glebie i wcale sie tego nie wstydze, bo wciaz sie ucze i nie odpuszczam tylko probuje do skutku. Drogie czesci kupuje jak sa tego warte i cos wnosza np. amory.
Koniec dyskusji bo nic tu nowego nie wniosimy

To i ja dorzucę swoje 3 grosze. Po przesiadce z Shimano (co prawda tylko LX), Sram miażdży dokładnością i nie wymaga żadnej obsługi,podczas gdy Shimano raz na jakiś czas trzeba było regulować. No i Sram bez względu na warunki śmiga a Shimano przy śniegu/błocie potrafiło wariować. Czy faktycznie Shimano z shadowem jest wolne od tych wad ?
Jeżeli chodzi o dokładność zmiany to zawsze myślałem że 1:1 Srama będzie lepsze od 2:1 Shimano, ale może się mylę.
MUSZEL bierz X5 tak jak radzą. Nie warto dopłacać do X7/X9 chyba że masz nadmiar kasy ;p
Jeżeli chodzi o dokładność zmiany to zawsze myślałem że 1:1 Srama będzie lepsze od 2:1 Shimano, ale może się mylę.
MUSZEL bierz X5 tak jak radzą. Nie warto dopłacać do X7/X9 chyba że masz nadmiar kasy ;p
Mnie ciekawi czy wyższe modele (SLX itp.) też tak latają... Poza tym Deorka raczej do grawitacji nie jestSchodek pisze:słaba jakość ale widać co i jak, zobacz jak nie znasz a pewnie znasz tylko nie pamiętasz...i powiedz kto kogo gonił 3 lata temu Mr. Green

Vin_OSW...nie ma znaczenia czy deore jest do gravity...Sora te żnie jest a ją mają w rowerach często ludzie co lubią w dół pociskać
Deore to X5 grupowo, a różnice widać doskonale na filmiku
..teraz nowe szitamano niby dokładniejsze ale i tak po testowaniu LX wolę X5 jak o dokładność pracy chodzi
tak, to jest tylko moje zdanie,poparte własnymi doświadczeniami w lesie a nie katalogowe i suche info wyczytane w sieci.
Deore to X5 grupowo, a różnice widać doskonale na filmiku
..teraz nowe szitamano niby dokładniejsze ale i tak po testowaniu LX wolę X5 jak o dokładność pracy chodzi

tak, to jest tylko moje zdanie,poparte własnymi doświadczeniami w lesie a nie katalogowe i suche info wyczytane w sieci.
filmik któey dałeś nie odzwierciedla pracy przerzutki, jeździłem i na tym i na tym i sram nigdy nie był dla mnie lepszySchodek pisze:Deore to X5 grupowo, a różnice widać doskonale na filmiku
Poza tym gdyby dłużej pojeździli x-5 skończyła by pewnie tak:
http://www.pinkbike.com/photo/3532426/
w shimano trzeba zdrowo uderzyć żeby takie coś uzyskać, a tutaj kolega wskakiwał na krawężnik :]
I testowałeś obecne LX czy SLX? Bo LX to trekking

Ja się co srama nie przekonam, gdy będę maił kasę to będę jeździł na całej grupie sainta, bo w mojej opinii to najlepsze co mógłbym mieć.
To ja dodam od siebie coś:
oczywiscie warto zainwestowac w lepsza przezutkę... ale tylko wtedy kied stać cie na nia i zostawienie jej na kamieniu nie bedzie tragedią. Osobiscie uwazam ze lepiej zainwestowac w manetkę x9 a przezutka niech zostanie gorsza. W dh nie ma latwego zycia.
Oczywiscie uwazam ze saint moze byc zdecydownaie lepszy od srama.. ale skoro mam manetke - nie bede zmieniał. Pozatym saint drogawy :/
oczywiscie warto zainwestowac w lepsza przezutkę... ale tylko wtedy kied stać cie na nia i zostawienie jej na kamieniu nie bedzie tragedią. Osobiscie uwazam ze lepiej zainwestowac w manetkę x9 a przezutka niech zostanie gorsza. W dh nie ma latwego zycia.
Oczywiscie uwazam ze saint moze byc zdecydownaie lepszy od srama.. ale skoro mam manetke - nie bede zmieniał. Pozatym saint drogawy :/