Opony Maxxis Minion
Opony Maxxis Minion
Witam, posiadam oponke wymieniona w tytule o rozmiarze 2.5 i ma ona szerokosc 55mm. zastanawiam sie nad zmiana na 2.35.Czy ktos moze mi podac szerokosz tej opony w mm. A jak to doladnie jest z twardoscia opony? Np 60a jest twardsza mieszanka od 42a. Z gory dzieki
-
- Kontakt:
U mnie 56mm. Wliczając w to wystające na boki klocki to nawet 57. Obręcz Dartmoor Blizzard, oprócz tego że jest ciężka i wszyscy klną na jej wagę (i słusznie) to ma 4 cm szerokości i "rozciąga" trochę opony, dzięki czemu można oszczędzić trochę wagi ma samej gumie. Nie zmienia to jednak faktu, ze Maxxis zawyża rozmiary o cały numer, 2,35 to jest de facto 2.1.
Opinia przedmówcy opiera się nie na jego własnym zdaniu wyrobionym na podstawie porównań z innymi oszukanymi wymiarowo oponami, a na powszechnie obowiązującej definicji cala. 5,4/2,54 = 2,125. W przypadku kiedy opona jest założona na 40-milimetrową felgę i ma 5,6 cm to jest równo 2,2 cala, warto jednak zauważyć, że prawie nikt nie używa tak szerokich obręczy. Może gdyby założyć to na Double Wide'a to by było 2,25... może... 2,35 x 2,54 = 5,97 , czyli tyle ile ma wersja 2,5. Takie są suche fakty a nie moje widzimisię.
-
- Kontakt:
a ja osobiście jestem fanem opon maxxisa w rozmiarze 2.35 i w mieszance 42a
Wg. mnie to jest miód! Kiedyś pozwoliłem sobie na zakup maxxisów w mieszance 70 do jazdy u siebie w mieście - nie mam jakichś wielkich gór więc używam twardszych gum, ale 70 okazało się grubą przesadą nawet jak na moje pagórki. Zdawać by się mogło że robią je prawie z plastiku:P

Rozmiar 2,5" oznacza, że opona ma profil 2,5 cala.
Profil to nie szerokość tylko wysokość od obręczy do zewnetrznego obrysu koła.
Znaczy to tyle, że kolo z tą oponą będzie miało( dla kół 26" ) 26 + 2*2,5 " średnicy.
Nie zawsze opona ma przekrój zbliżony do okręgu, więc opona 2,5 może miec mniejszą szerokość niż wysokość.
Profil to nie szerokość tylko wysokość od obręczy do zewnetrznego obrysu koła.
Znaczy to tyle, że kolo z tą oponą będzie miało( dla kół 26" ) 26 + 2*2,5 " średnicy.
Nie zawsze opona ma przekrój zbliżony do okręgu, więc opona 2,5 może miec mniejszą szerokość niż wysokość.