[Szyndzielnia] - poparcie dla budowy trasy

JKF_Sport
Kontakt:

Post autor: JKF_Sport »

Jeżeli chodzi o media mam już temat obgadany i nie będzie z tym problemu.
Proszę zatem aby osoba która chciałby wziąść ciężar na siebie, domyślam się że kolega dhzwierzak jest prezesem akcji odezwała się do mnie na priv. :)
Jeśli chodzi o DH Team :
Myślałem o tym aby zacząć od zebrania kilku osobowej grupy z Bielska i w własnym zakresie opłacać im dojazd na zawody plus mechanika. Do tego pozyskać sponsora od sprzetu lub akcesoriów i można by temat pchnąć dalej. Temat jest rozwojowy. Okaże się po tym roku jak wyjdzie firma finansowo pod koniec roku, czy jest możliwość rozwoju w tej dziedzinie.

Pozdrawiam
[url]http://www.restauracjabracka.pl[/url]
dhzwierzak
Kontakt:

Post autor: dhzwierzak »

JKF_Sport, no proszę Cię, tylko nie "prezes". Jakoś źle mi się to kojarzy. Kiedyś, coś zacząłem i jeśli się da, to skończę. Powiedziałem A, powiem i B,C.....Z. A zaczęło się tak: http://www.bbklub.podbeskidzie.pl/d.html (zakładka miejscówki). Wtedy zaczynała się moja przygoda rowerowa, poznałem ludzi ze środowiska związanych z Kozią Górą. Temat nie był nowy, już dawno były pomysły zrobienia trasy z Szyndzielni. Oczywiści chłopaki rozwaliły się o "betonowe drzwi urzędu". Obiecałem, że jeśli dam rady, to pomogę. Udało mi się zainteresować tematem Pana Przemysława Drabka (bielski radny - bardzo pozytywna postać). Potem były próby umieszczenia trasy w miejscowym planie zagospodarowania stoków Szyndzielni i Dębowca (przygotowywałem dokumentację koncepcyjną), spotkania z Panem Zbigniewem Michnowskim (zastępca Prezydenta B-B). No i dupa - "wszyscy uśmiechają się do siebie, a będzie tak, jak jest". Brak zgody ALP-u był formalnie główną przyczyną odrzucenia pomysłu budowy trasy. Temat powrócił (dlatego założyłem ten wątek), ale to, jak się rozwija w UM, wskazuje na to, że (jak już pisałem) mają nas w dupie. Teraz przychodzi mi już do głowy tylko akcja opisana w poprzednich postach. Jeśli byłaby nagłośniona medialnie, to może pomóc (tak myślę). Co do stowarzyszenia (klubu) - absolutnie tak. Ale najpierw trzeba złamać opór urzędu, głównie nadleśnictwa. Z mojego doświadczenia wynika, że takie stowarzyszenie ma szansę przetrwać, jeśli osiągnie w miarę szybko zamierzony cel (młodzi ludzie w większości nie są obdarzeni cnotą cierpliwości - takie jest prawo młodości). Jeśli temat trasy zacznie przyjmować realne kształty (wstępna zgoda urzędu), trzeba będzie powołać takie stowarzyszenie do życia. Zamierzasz organizować coś na kształt teamu posiadającego osobowość prawną, to też jest opcja. Wstępna zgoda na powstanie trasy oznacza konieczność powołania organizacji do jej administrowania (ktoś musi o to dbać, remontować, poprawiać, rozbudowywać). Pomysł z sekcją w ramach istniejącego Klubu Wysokogórskiego wydał mi się sensowny z dwóch powodów:
1. KW już istnieje, ma siedzibę, jest zarejestrowany i posiada sporą liczbę członków. Jest się gdzie spotykać i nawet przy początkowo niskiej ilości chętnych masz za sobą cały klub - siła ludzi.
2. Takie stowarzyszenie utworzone od zera nie będzie na początku miało zbyt wielu ludzi. W razie problemów na etapie tworzenia trasy może podzielić los bbklubu.podbeskidzie - czyli umrzeć śmiercią naturalną.
Nadal uważam, że teraz to już tylko "dużo huku" wokół sprawy może coś ruszyć. Fajnie, że jest odzew i koledzy chętni do działania. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Wysłałem Ci tel. na priva.
Pozdrawiam wszystkich
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Berti_BB
Kontakt:

Post autor: Berti_BB »

Jak by co to służę pomocą i kolegami. Jak się dowiedział na samym początku myślałem że kurczę a nóż się uda, jak później się nazbierała taka liczba głosów to byłem pewny, a tu taki ZONK. No nic trzeba dalej drążyć bo jest o co. Jak wyżej jak coś pisać na dhz. Pzdr
...
Aqqs
Kontakt:

Post autor: Aqqs »

Patrząc na to co jest podane w stronce dhzwierzak to naprawdę warto!
Ja osobiście nie mogę się doczekać kiedy będzie wiosna i cała akcja "Szyndzielnia"
B1 team i 5th element
marcin4444
Kontakt:

Post autor: marcin4444 »

Co powiecie na taki sam pomysł jaki mieli chłopacy ze Skoczowa. Chodziło o budowę skate parku właśnie w Skoczowie. NA YT zamieścili film z apelem i demo swojej jazdy. Może nie jest to jakieś "super" ale mniej więcej o co chodzi jest pokazane.
http://www.youtube.com/watch?v=Y1OLaHi4kis -> link do filmiku

Po roku skatepark został zamieszczony w budżecie i teraz wygląda tak:
http://www.techramps.com/nasze_skateparki/Skoczow,s461

Co powiecie na taki apel rozesłany z opisem do władz miasta, w filmie wytłumaczenie wszystkiego i demo jazdy, żeby urzędasy wiedziały co to jest w ogóle.
dhzwierzak
Kontakt:

marcin4444, problem polega na tym, że miasto w zasadzie jest na "tak". Nie ma natomiast zgody nadleśnictwa. Niestety nadleśniczy Hubert K., to ........i żaden filmik go nie przekona. Są tacy ludzie, którzy posiadłszy władzę, uwielbiają innym utrudniać życie. Mówią "nie" - dla samej przyjemności mówienia "nie". "Co mi tu po moim lesie jakieś h..e będą na rowerach jeździć" - to jest taka mentalność. Jedyny sposób na nich, to dotrzeć wyżej. Taki fi.t musi polecenie służbowe dostać od zwierzchnika. Wtedy podkuli ogon i zgodę wyrazi.
SebaB_B
Kontakt:

Post autor: SebaB_B »

Też służę pomocą i postaram się zorganizować jeszcze ok 11 ludzi.
Tak więc "grupę do działań specjalnych" :mrgreen: mamy już z tego co widzę liczną (jeżeli większość się wstawi i dotrwa do końca).
dhzwierzak
Kontakt:

Zrobiliśmy sobie z kolegą JKF_Sport małe spotkanko. Wynik jest obiecujący. Nie wdając się w szczegóły (jeszcze za wcześnie), podczas wiosennej akcji protestacyjnej będziemy mieć lokalne media. Prasa i tv będą obecna, opiszą, sfilmują i poproszą władze o wyjaśnienie sytuacji. Mamy również w zanadrzu dalszą akcję nękania władzy - medialnie. W związku z tym proszę kolegów o jak największą mobilizację. Jak zejdzie śnieg - ruszamy. Damy znać z wyprzedzeniem na kiedy będzie ustawka i proszę, pokażcie ilu nas jest. Zmobilizujcie kolegów, przekażcie informację dalej. Pzdr
Swistakbb
Kontakt:

Post autor: Swistakbb »

Zmobilizuje kogo się da , a więc czekam na zejście śniegu i termin akcji
P.S. Wysłałem Ci gg na priv dhzwierzak
Born to ride , ride to die !
Aqqs
Kontakt:

Post autor: Aqqs »

Witam wszystkich.
Jest 3 marca, średnia temperatura 10 stopni C. Śnieg w Cieszynie zszedł a na ulicach już sucho.
Jak tam wasze nastawienie?
Jak tam warunki na Szyndzielni? :) :D
B1 team i 5th element
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

Aqqs mam widok na saharę z okna, i widze jeszcze śnieg. Dziś byłem na koziej i na samej gorze na polanie (400m niżej niż szyndzielnia) jeszcze miejscami 1-2cm śniegu. Ale w lesie powinno być już sucho, nawet na szyndzielni
JKF_Sport
Kontakt:

Post autor: JKF_Sport »

Byłem dzisiaj na Szyndzielni. W górnej części śnieg, Dębowiec pół na pół. W tym tygodniu atak zimy na nastąpić podobno. Sezon wiosenny zacznie się na dobre przełomem kwiecień/maj.
[url]http://www.restauracjabracka.pl[/url]
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

przymrozki do -6, przelotny śnieg ale w centrum PL, dziś postraszyło, myślę że media jak zwykle przesadzają :wink:
kubabiker
Kontakt:

Post autor: kubabiker »

jakies postepy?? bo pogoda juz jest calkiem fajna:)
piecza
Kontakt:

Post autor: piecza »

Jest już ustalony dzień protestu?? Chętnie przyjdę z paroma kolegami...
SebaB_B
Kontakt:

Post autor: SebaB_B »

No na razie cisza ! Już dawno nic było dodawane w tym temacie.
piecza można wiedzieć czy ja do tego grona się zaliczam ? :D
http://www.pinkbike.com/u/sebabb/
Swistakbb
Kontakt:

Post autor: Swistakbb »

Również chętnie się pojawie a i kumpli wyciągne wrazie jakiejś akcji :)
Born to ride , ride to die !
kubabiker
Kontakt:

Post autor: kubabiker »

warunki deszczoer do konca maja maja byc.... ale ja ktylko sie zrobi cieplo to przeprowadzamy ta akcje?? juz bylo sporo slonecznych dni ...... jakies nowinki w tym temacie?
ODPOWIEDZ