Stery Dartmoor Moloko - problem
-
- Kontakt:
Stery Dartmoor Moloko - problem
witam!
Wybiłem ostatnio ze starej ramy stery Dartmoor Moloko (w starej ramie kręciły sie miodnie) no i postanowilem wbić je do nowej ramy. Złozyłem cały rower no i biore sie do dokręcania sterów. Dokręcam stery (tym kapslem ze śruba z góry). dokręciłem troche za mocno to popuściłem. przykręciłem mostek i chce zobaczyc jak sie kręcą stery. no i w pewnych miejscach one tak dziwnie hamują( tak jak by o coś ocierało). i tutaj moje pytanie. Czy to wina źle wbitych misek? aha i zapomnialem dodaj że jak wkładałem łozyska do misek to musiałem je lekko wbić bo nie chcialy wejsc (te miski aluminiowe sie troche splaszczyły do środka ale doslownie troszeczke, czuć palcem jak przejade po krawędzi miski). Da to coś jak wewnętrzną strone misek przetre papierem ściernym do równego??
Wybiłem ostatnio ze starej ramy stery Dartmoor Moloko (w starej ramie kręciły sie miodnie) no i postanowilem wbić je do nowej ramy. Złozyłem cały rower no i biore sie do dokręcania sterów. Dokręcam stery (tym kapslem ze śruba z góry). dokręciłem troche za mocno to popuściłem. przykręciłem mostek i chce zobaczyc jak sie kręcą stery. no i w pewnych miejscach one tak dziwnie hamują( tak jak by o coś ocierało). i tutaj moje pytanie. Czy to wina źle wbitych misek? aha i zapomnialem dodaj że jak wkładałem łozyska do misek to musiałem je lekko wbić bo nie chcialy wejsc (te miski aluminiowe sie troche splaszczyły do środka ale doslownie troszeczke, czuć palcem jak przejade po krawędzi miski). Da to coś jak wewnętrzną strone misek przetre papierem ściernym do równego??
Trochę żeś naknocił. Traktowanie łożysk młotkiem jest karygodne i teraz nie wiadomo czy są dobrze osadzone w miskach, czy czasem jakaś kulka w środku się nie spieprzyła, ukruszyła. A jak zjedziesz za mocno wewnętrzną część miski to też będzie nie dobrze bo łożysko będzie luźne i dupa jasiu.
Ja bym sprawdził czy miski dobrze wbite. Wyjął bym łożyska, rozłożył i przeczyścił. No i z tą nieszczęsną miską trzeba było by coś zrobić. Pilniczek mały i spróbuj tylko tą góreczkę lekko oszlifować.
Ja bym sprawdził czy miski dobrze wbite. Wyjął bym łożyska, rozłożył i przeczyścił. No i z tą nieszczęsną miską trzeba było by coś zrobić. Pilniczek mały i spróbuj tylko tą góreczkę lekko oszlifować.
zacznijmy od tego ze misek sie nie wbija ani lozysk tylko wciska... wiem ze wiele osob wbija miski/lozyska przez drewienko. da sie ale po co sie meczyc z mlotkiem i kombinowac czy miski rowno wchodza. kupujemy jakas dluga srube z gwintem nie wazne jakim moze byc m5 a moze byc m12 no i nakretke do tego i 2 podkladki ktore sa wieksze od wewn srednicy misek.. dokladamy miski do ramy tak jak powinny byc wlozone i przekladamy srube przez srodek na zewnatrz podkladki i skrecamy tak jakbysmy skrecali stery patrzac czy miski rowno wchodza. ja tak robie od zawsze i nigdy nie zepsulem sterow ani ramy. a koszt narzedzia to kilka zl lub nawet 0zl jesli ktos ma odpowiednia srube w garazu.
Ewentualnie mozna sie posluzyc imadlem ale nie kazdy ma tak duze imadlo w garazu.
A co do twojego problemu to:
1 Wyjmij lozyska i sprawdz czy same lozyska gladko sie obracaja.
2 Jesli sie obracaja gladko to sa sprawne i problem oporu podczas obracania kierownicy tkwi pewnie w zle osadzonych lozyskach, tzn lozysko moze byc pod katem minimalnie i dlatego nierowno pracuje.
3. sprawdz czy miski na 100% sa rowno wbite w glowke ramy, czy pomiedzy krawedz glowki a miske nie dostal sie opilek zadzior czy cokolwiek co by moglo przekosic miske o chocby 1mm
4. jesli lozysko jest nierowno osadzone w misce sterow to musisz przyszlifowac miske tak zeby bylo rowno. ale to moze byc trudne bo jest to bardzo precyzyjna robota.
Ewentualnie mozna sie posluzyc imadlem ale nie kazdy ma tak duze imadlo w garazu.
A co do twojego problemu to:
1 Wyjmij lozyska i sprawdz czy same lozyska gladko sie obracaja.
2 Jesli sie obracaja gladko to sa sprawne i problem oporu podczas obracania kierownicy tkwi pewnie w zle osadzonych lozyskach, tzn lozysko moze byc pod katem minimalnie i dlatego nierowno pracuje.
3. sprawdz czy miski na 100% sa rowno wbite w glowke ramy, czy pomiedzy krawedz glowki a miske nie dostal sie opilek zadzior czy cokolwiek co by moglo przekosic miske o chocby 1mm
4. jesli lozysko jest nierowno osadzone w misce sterow to musisz przyszlifowac miske tak zeby bylo rowno. ale to moze byc trudne bo jest to bardzo precyzyjna robota.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
a jeszcze jedno pytanie. dziwne troche, ale jak wsadzam amor,( wszystko jest bieznia lozyska, podkładki), to wszystko jest git. dokręcam stery od gory śrubą i już coś zaczyna ocierac. Dokręce mocno to ociera coraz mocniej. wyciągnełem amor i patrze że na rurze sterowej dookoła jest takie porysowane lekko(wczesniej tego nie bylo). zaglądam w głowke ramy i w tym samym miejscu tez jest tak dookola lekko porysowane(wczesniej nie było).(nie jest to cały okrąg w głowce tylko połokręg tak jakby z jednej strony rysowało). i teraz to juz naprawde nie wiem o co chodzi. TAK sobie myślałem że to miski krzywo wbite. ale jeszcze raz dla pewności je dobiłem (ALE TERAZ PRZEZ KAWAŁEK DREWIENKA
). Dalej jest to samo. Ociera w tym samym miejscu. PROSZE PORADZCIE COŚ. Mam teraz zamiar kupić nowe stery. ( teraz załoze je tak jak XXX mowi) Kupie nowe bo te miski są już lekko zjechane i lozyska też. PORADZCIE PROSZE