BMX - Nowy tor do rejsinguuu !! Bejbee
BMX - Nowy tor do rejsinguuu !! Bejbee
Masakra mentalna zgnilizną podszyta ! Gówno tam mają ale płaczą dla kogo??
Odpowiem - dla ludzi !!
Tekst z portalu -www.wadowice24.pl - warto przeczytać jak media wspierają inicjatywy lokalne , Polska jako jedyny kraj w Europie nie ma toru BMX - no ale po co nam taki, lepiej niech dzieciaki piją wódę na ławkach w parku to Policja będzie statystyki podkręcać !!
http://wadowice24.pl/polityka/kraj-i-re ... ylko-po-co
Na głównej DHZ jest temat z którego wyrwałem perełkę
http://www.dh-zone.com/news/1295.html
Aż napisałem im ciepły liścik, bo takim średniowieczem podali że szkoda się rozwodzić..
Można im wysłać swoje zdanie ;) na adresik
( jak nie ten dział to sora dla moderatora ;) )
Odpowiem - dla ludzi !!
Tekst z portalu -www.wadowice24.pl - warto przeczytać jak media wspierają inicjatywy lokalne , Polska jako jedyny kraj w Europie nie ma toru BMX - no ale po co nam taki, lepiej niech dzieciaki piją wódę na ławkach w parku to Policja będzie statystyki podkręcać !!
http://wadowice24.pl/polityka/kraj-i-re ... ylko-po-co
Na głównej DHZ jest temat z którego wyrwałem perełkę
http://www.dh-zone.com/news/1295.html
Aż napisałem im ciepły liścik, bo takim średniowieczem podali że szkoda się rozwodzić..
Można im wysłać swoje zdanie ;) na adresik
( jak nie ten dział to sora dla moderatora ;) )
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Schodek Ja się oczywiście cieszę, ze taki tor powstaje. Tylko jeśli ktoś faktycznie na to wydaje 500 tysięcy i stawia to na wiosce to jest to trochę głupota.
Taki obiekt (poza tym że powinien być już dawno wszędzie), to na początek powinien powstać np w Krakowie czy innym wielkim mieście, gdzie jest dużo dzieciaków, które moga się tym zainteresować. O Londynie to nie ma co nawet marzyć, o następnej olimpiadzie raczej też.
Jestem pewien, że taki tor - bo to nie musi być od razu obiekt olimpijski - można zbudować za znacznie mniejsze pieniądze, tylko że miasto musiałoby to zrobić prawdopodobnie nie do końca legalnie. Jeśli dalej będzie to wyglądać tak, że na każdy tor będzie trzeba wydać pół miliona to nigdy się to nie rozwinie, bo nawet zainteresowania tego typu dyscypliną w Polsce nie ma.
Nie dziwię się więc temu portalowi, że skrytykował ten pomysł. Według mnie też jest to nieco nieprzemyślane i chyba naprawdę lepiej byłoby postawić za tą kasę kolejne boisko jeśli już mamy na uwadze promowanie sportu wśród dzieciaków.
Taki obiekt (poza tym że powinien być już dawno wszędzie), to na początek powinien powstać np w Krakowie czy innym wielkim mieście, gdzie jest dużo dzieciaków, które moga się tym zainteresować. O Londynie to nie ma co nawet marzyć, o następnej olimpiadzie raczej też.
Jestem pewien, że taki tor - bo to nie musi być od razu obiekt olimpijski - można zbudować za znacznie mniejsze pieniądze, tylko że miasto musiałoby to zrobić prawdopodobnie nie do końca legalnie. Jeśli dalej będzie to wyglądać tak, że na każdy tor będzie trzeba wydać pół miliona to nigdy się to nie rozwinie, bo nawet zainteresowania tego typu dyscypliną w Polsce nie ma.
Nie dziwię się więc temu portalowi, że skrytykował ten pomysł. Według mnie też jest to nieco nieprzemyślane i chyba naprawdę lepiej byłoby postawić za tą kasę kolejne boisko jeśli już mamy na uwadze promowanie sportu wśród dzieciaków.
http://chr.rybnik.pl
Schodek pullizera dla dociekliwego społecznika , autora , demaskującego tą sprawę . Czyżby władze Kalwarii uległy lobbingowi (czytaj: wzięły łapówkę) od typów budujących tory BMX ????!!!!!
Tyle pieniędzy , ile mogłoby pięknych boisk (football only oczywiście) powstać !!!
PS. Mam nadzieję, że głos tego idioty, to głos wołającego na puszczy. Myśle ,że zdecydowana większość ludzi "nie z branży" , jest przychylna podobnym pomysłom.
Tyle pieniędzy , ile mogłoby pięknych boisk (football only oczywiście) powstać !!!
PS. Mam nadzieję, że głos tego idioty, to głos wołającego na puszczy. Myśle ,że zdecydowana większość ludzi "nie z branży" , jest przychylna podobnym pomysłom.
idąc tym torem rozumowania : np. skocznie narciarskie też powinny powstawać w Krk , bo istnieje potencjalna szansa na większe zainteresowanie.artek700 pisze:Taki obiekt (poza tym że powinien być już dawno wszędzie), to na początek powinien powstać np w Krakowie czy innym wielkim mieście, gdzie jest dużo dzieciaków, które moga się tym zainteresować.
Własnie w tym , że inicjatywa zrodziła sie w KLW,upatruję nadziei na jej realizację. Małe miasto - mała biurokracja , mniejsza bezwładność...
artek700 wybacz ale nie masz racji, prędzej zmotywujesz w małym miasteczku kogoś do uprawiania sportu niż rozbestwione małolaty w mieście gdzie masa atrakcji i okazji na balet. W mniejszych społecznościach łatwiej zainteresować młodych do sportu bo widza szansę na wybicie się i zrobienie kariery sportowej. Taki tor to idealna alternatywa do boisk piłkarskich których w każdej wiosce na łąkach po kilka. W Warszawie stadiony puste niszczeją (Skra,Gwardia... i inne już w zapomnieniu kompletnym )
500.000 to praktycznie zero kasy za obiekt o możliwościach rozgrywania ME/MS...tor welodrom w Pruszkowie dla torowców kosztował 120mln pln a korzysta z niego garstka zawodników, na MP wbija 150 szt. !!! Podziel sobie ile kasy przypada na jednego torowca !!
Takich BMX torów w Czechach masz kilkadziesiąt !! A na zawody wbijają setki startujących.
taki tor może być na wstępie na poziomie odpowiednim i niczym nie odbiegać od światowych !! pomyśl sobie co daje taki tor ??
trenujesz na takim samym schemacie na jakim się ścigasz w MŚ !
ravfr ze skoczną idealny przykład !! W stolicy była skocznia narciarska i nawet klub WKN się nią opiekował , w mieście 2mln nie ma chętnych na skakanie ale w Szczyrku i Wiśle są nowoczesne obiekty i tak sekcje mają gęsto !!
Może trzeba do idiotów napisać kilka listów z podziękowaniem
500.000 to praktycznie zero kasy za obiekt o możliwościach rozgrywania ME/MS...tor welodrom w Pruszkowie dla torowców kosztował 120mln pln a korzysta z niego garstka zawodników, na MP wbija 150 szt. !!! Podziel sobie ile kasy przypada na jednego torowca !!
Takich BMX torów w Czechach masz kilkadziesiąt !! A na zawody wbijają setki startujących.
taki tor może być na wstępie na poziomie odpowiednim i niczym nie odbiegać od światowych !! pomyśl sobie co daje taki tor ??
trenujesz na takim samym schemacie na jakim się ścigasz w MŚ !
ravfr ze skoczną idealny przykład !! W stolicy była skocznia narciarska i nawet klub WKN się nią opiekował , w mieście 2mln nie ma chętnych na skakanie ale w Szczyrku i Wiśle są nowoczesne obiekty i tak sekcje mają gęsto !!
Może trzeba do idiotów napisać kilka listów z podziękowaniem

moim zdaniem lokalizacja właśnie jest idealna, po pierwsze odpadają nieuniknione koszty działki, a jak wiadomo krakowskie władzę np. ani trochę nie były by przychylne do pozbycia sie takiej ilości ziemi która mogą sprzedać i wydać na płace i nowe samochody. Z uwagi na to że nie jest to jakos daleko pewno będzie wiele chętnych, sam zamierzam sie wkręcić w budowę z racji śmiesznej odległości od krakowa! Naprawdę ogromnie sie cieszę że takie inicjatywy powstają!
Karpiel i Duncon to moje zycie
Nie ma co porównywać popularności skoków i bmx racingu. Chodź pewnie gdyby i skocznia powstała w większym mieście, to byłoby większe zainteresowanie i może kolejni małysze.
Ja widzę to tak. że powstanie tor i w przeciągu pół roku zarośnie. Tam jest 5tysięcy mieszkańców! Może ewentualnie chłopakom z Wadowic w których jest już team posłuży.
Jeśli inicjatywa wyszła ze strony związku to mogli się postarać, żeby zbudować go chociażby w tych Wadowicach, gdzie już jakieś zainteresowanie bmx racingiem istnieje.
No, a skoro robią to na wiosce gdzie będzie się dało pominąć tą całą biurokrację, to niech po prostu wysypią rozsądnie ziemię i wyjdzie znacznie taniej.
Chyba, że w planach jest założenie szkółki to wtedy ma to jakiś sens. Jeśli chcą to tylko zbudować i zostawić, to niestety nie wróżę tej inwestycji pomyślnej przyszłości.
Ja widzę to tak. że powstanie tor i w przeciągu pół roku zarośnie. Tam jest 5tysięcy mieszkańców! Może ewentualnie chłopakom z Wadowic w których jest już team posłuży.
Jeśli inicjatywa wyszła ze strony związku to mogli się postarać, żeby zbudować go chociażby w tych Wadowicach, gdzie już jakieś zainteresowanie bmx racingiem istnieje.
No, a skoro robią to na wiosce gdzie będzie się dało pominąć tą całą biurokrację, to niech po prostu wysypią rozsądnie ziemię i wyjdzie znacznie taniej.
Chyba, że w planach jest założenie szkółki to wtedy ma to jakiś sens. Jeśli chcą to tylko zbudować i zostawić, to niestety nie wróżę tej inwestycji pomyślnej przyszłości.
http://chr.rybnik.pl
artek700 w mieście Toruń jest stow. kolarskie które zorganizowało legalny tor 4x i jak 2 lata temu tam robiłem obozy to przez 3 tyg pojawiło się 4 "zawodników "a dzień w dzień z pobliskich bloków wpadały małolaty na hipermarketowych rowerkach całym stadem, zwabione tym że coś się dzieje. Pojawił się nawet rodzic z 4 latkiem który pomykał tak czysto technicznie po pierwszej sekcji rytmicznej że opadała szczena. Gdybym tam mieszkał to trenował by już 3 sezon !! Nie ma nikogo lokalnie w mieście a w małych miejscach prędzej nakręcić inicjatywę.
Inicjator tego toru ma spore pojęcie w trialu..mimo że to tez małe koła to jednak BMX to inna bajka. Kto wie ?? Może pojawi się ktoś zapalony i poświęci się aby powstała sekcja rejsingowa
Artek widzę że Rybnik i 4x Twoją domeną..po co Wam tor ?? ilu śmiga po nim ?? Nie lepiej w Katowicach taki tor ?? idąc Twoim tokiem...
Inicjator tego toru ma spore pojęcie w trialu..mimo że to tez małe koła to jednak BMX to inna bajka. Kto wie ?? Może pojawi się ktoś zapalony i poświęci się aby powstała sekcja rejsingowa

Artek widzę że Rybnik i 4x Twoją domeną..po co Wam tor ?? ilu śmiga po nim ?? Nie lepiej w Katowicach taki tor ?? idąc Twoim tokiem...
Schodek, z całym szacunkiem, ale brzydko mówiąc pieprzysz - masz świadomość, że Rybnik sam w sobie jest sporawą miejscowością, nie mówiąc o tym, że jest na tyle dobrze skomunikowany, że dojazd na tor dla dzieciaków z Wodzisławia, Katowic, Mikołowa, czy Raciborza to ok godziny w pociągu (a to oznacza, że jak masz np 14 lat to nie musisz się nikogo prosić o "podwózkę" tylko rower, pociąg i możesz całą sobotę na torze siedzieć - a nie powiesz mi, że rodzice dzieciaka z takiego Krakowa będą szczególnie chętni na poświęcanie całej soboty żeby ich latorośl pojeździła po jakichś pagórkach?). Zresztą tak na marginesie to o ile mnie pamięć nie myli to w Chorzowie też jest tor - czyli Katowice są zdecydowanie chronione. Podsumowując moim zdaniem artek700 ma racje - lokalizacja toru jest mocno z pupy, w mojej opinii już lepiej było postawić takie coś w Myślenicach - robiąc zalążek bikeparku z prawdziwego zdarzenia (nie mówiąc o tym, że tamtejsi radni & mieszkańcy mają już doświadczenie z rowerowymi turystami, więc byliby pewnie takiej inicjatywie bardziej przychylni)Schodek pisze:Artek widzę że Rybnik i 4x Twoją domeną..po co Wam tor ?? ilu śmiga po nim ?? Nie lepiej w Katowicach taki tor ?? idąc Twoim tokiem...
Tor w Kalwarii jest bardzo dobrym pomysłem na zachęcenie pobliskiej młodzieży do uprawiania alternatywnego sportu do piłki nożnej w okolicy. Jestem pewien że znajdzie się dużo osób w tym moich znajomych którzy jeżdżą DH/FR do zakupienia bmx'a i trenowania na torze, dodam też że w mieście jest spora grupka śmigajaca na bmx'ach a wiec napewno będzie miał kto jeździć.
Schodek całkowicie się z Tobą zgadzam, pieniądze wydane na tor są poprostu śmiesznie małe w porównaniu do innych aren sportowych.
artek700 nie obrażaj miasta wiochą proszę. W Twoich wypowiedziach czuję nutę zazdrości że powstaje u nas tor, ehh ta polska mentalność.
Schodek całkowicie się z Tobą zgadzam, pieniądze wydane na tor są poprostu śmiesznie małe w porównaniu do innych aren sportowych.
artek700 nie obrażaj miasta wiochą proszę. W Twoich wypowiedziach czuję nutę zazdrości że powstaje u nas tor, ehh ta polska mentalność.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
gg:1037908
TGMJ z krakowa do Kalwari jest godzina jazdy pociagiem wiec w czym problem? A jesli chodzi o Myslenice to jak narazie pociagi tam nie jezdza
. Mieszkam bardzo blisko Kalwari, w naszym regionie jest naprawde bardzo duzo chetnych na ten tor + jest ogromny potencjał. Smiesza mnie wypowiedzi ludzi oceniajacyh regiony po ilości zaludnieniu miast, tzn. ze prawo rozwoju maja tylko duze miasta? Polska A i Polska B? Wokół Kalwari jest bardzo duzo miejscowości i młodzieży ktora z tego skorzysta!

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
TGMJ Chorzów to miasto a Katowice to inne miasto
Kumasz?? jako tok rozumowania..
Tor torem ale jeszcze zaplecze trenerskie się przyda. W stolicy masz tor na Kazury a masz same dziury a nie klub w 2mln mieście !! Aby miał tor sens warto mieć ogrodnika/trenera...wtedy sensu to nabiera
bez zazdrości i zawiści a kiedyś będziemy w grawitacji zajebiści...
Po co w Wiśle skocznie i w Szczyrku następna...to tylko 25km ?? po co boisko w każdej wiosce,miasteczku ?? no po co ?? można zapierać do Krakowa na stadion pokopać...Pomyśl !!

Tor torem ale jeszcze zaplecze trenerskie się przyda. W stolicy masz tor na Kazury a masz same dziury a nie klub w 2mln mieście !! Aby miał tor sens warto mieć ogrodnika/trenera...wtedy sensu to nabiera
bez zazdrości i zawiści a kiedyś będziemy w grawitacji zajebiści...

Po co w Wiśle skocznie i w Szczyrku następna...to tylko 25km ?? po co boisko w każdej wiosce,miasteczku ?? no po co ?? można zapierać do Krakowa na stadion pokopać...Pomyśl !!
quilong & Cubus5 & war23 - pomimo, że urodziłem i wychowałem się na Śląsku to w Sułkowicach mam babcię do której dość często zaglądam - zresztą tam też gniazduje moja pseudo-zjazdówka, więc rejon Lanckorona, Kalwaria, Myślenice mniej więcej ogarniam. Co do Myślenic to (pomimo szalonego nadleśnictwa - zresztą czy tor musiałby się znajdować na ich terenie? - może miasto byłoby w stanie coś ze swoich terenów na ten cel przeznaczyć) uważam, że jest to rejon dobry o tyle, że leży przy Zakopiance (chyba ją w końcu zrobią) i jak mi się wydaje jeździ tam z Krakowa dużo więcej autobusów + tych małych busików niż do Kalwarii. Nie da się też ukryć, że jest "rowerowo" bardziej znany niż Kalwaria (Z drugiej jednak strony jeśli chodzi o sanktuaria to Myślony zdecydowanie przegrywają
) Co do linii kolejowej to przed napisaniem pierwszego posta rzuciłem okiem na rozkład PKP i za różowo tam nie było - co szczególnie dziwnym nie jest znając kolejarską politykę zamykania wszystkiego co się da. Nie bez znaczenia jest też kwestia pieniędzy - taki tor to jest (jak sądzę) obciążenie dla lokalnego budżetu zdecydowanie większe niż przywoływane tu boiska piłkarskie, które zwykle się po prostu raz na jakiś czas panem Zenonem goli (i do tego sprowadza się cała filozofia ich obsługi), i na prawdę zastanawiam się czy Kalwaria jest w stanie podołać takiemu obciążeniu.

kumam, że dokąd tor nie jest w Zagłębiu to wszystko jest okSchodek pisze:TGMJ Chorzów to miasto a Katowice to inne miasto Kumasz?? jako tok rozumowania..

Zamiast się cieszyć, że powstaje nowa miejscówka, licytujecie kto gdzie jeździ, gdzie jest większe zainteresowanie itd itp. Prawda jest taka, że zainteresowanie jest tam gdzie jest miejscówka. Nie ma go teraz, będzie za parę lat. BMX Racing jest tyle niszowy, że mówienie że gdzieś jest większe lub mniejsze zainteresowanie (nie licząc miejsc gdzie od jakiegoś czasu są już tego typu obiekty) jest pozbawione jakichkolwiek podstaw. Swoją drogą 500 tysięcy to sporo jak na taki obiekt, ale z drugiej strony jak ma być konkretnie zrobiona miejscówka z całym zapleczem, nawierzchniami, infrastrukturą na której mają być rozgrywane wysokiej rangi zawody na europejskim co najmniej poziomie to dlaczego nie ... choć nie wiem czy mocodawcy tego pomysłu mają świadomość o wymogach typu baza hotelowa chociażby.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Panowie, cała wasza dyskusja miałaby sens gdyby ten tor był budowany np przez władze centralne i problemem byłoby czy wybudować go w miejscowości A czy mieście B.
Tu sytuacja jest zupełnie inna - władze Małopolski postanowiły zbudować tor w Kalwarii i dyskusja się toczy czy to dobry pomysł czy zły - a na to pytanie odpowiedź każdego z nas powinna być oczywista i jednoznaczna - to pomysł zajebisty.
Tu sytuacja jest zupełnie inna - władze Małopolski postanowiły zbudować tor w Kalwarii i dyskusja się toczy czy to dobry pomysł czy zły - a na to pytanie odpowiedź każdego z nas powinna być oczywista i jednoznaczna - to pomysł zajebisty.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg