Przegrzewający sie komp

Sepholie
Kontakt:

Przegrzewający sie komp

Post autor: Sepholie »

Siema!
Mam nietypowy problem z przegrzewającym się komputerem. Sprawdzałem średnią temperaturę procesora i wynosi ona około 50 stopni więc to stanowczo za dużo. Kiedy uruchamiam jakąś gre , to temperatura sięga 120 stopni poczym komputerek się wyłącza. I teraz pytanie do was:
miał ktoś z was podobną sytuację? co sie mogło zepsuć ? , ile może kosztować naprawa komputera?

Z góry dzięki :)

P.S
Sprawdziłem wentylatory , wszystkie działają bez zarzutów :)
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

3/4 problemów z komputerem da się rozwiązać odkurzaczem. Wyczyść go z kurzu.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Sepholie
Kontakt:

Czyściłem nie raz i nic nie pomagało... nawet nową paste termo-przewodzącą nałożyłem i nic...
Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

Zakładałeś może wentylatory do obudowy niedawno :D?
Parę lat temu miałem podobną sytuację przez to ze odwrotnie założyłem wentylator i zamiast "wysysać", wsysało ciepłe powietrze do komputera :lol: :lol: :lol:
Sepholie
Kontakt:

zmieniałem wentylator chłodzący procesor , i na 100% jest dobrze założony :p
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

Ja mam podobny problem, ale z laptopem, a laptopa raczej nie odkurze ;)
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

serwis, pewnie rozkręca wszystko do części pierwszych, wymienia wiatraki i bd ok, wszystko się zużywa
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Tez miałem taki problem. Musisz przestawić temperaturę włączania sie kompa. Ja z 36st. przestawiłem do 24st. i wszystko gra, nie nagrzewa sie już i jest ok.
Sepholie
Kontakt:

Banan725135650 mam tą temperature ustawioną na 120 stopni i nic nie pomaga ;d

MAGIK_KRK_PL Nie wiem czy wiatraki pomogą , bo doszły mnie słuchy że to może być coś z czujnikami :) a jak by co to ile taki serwis by kosztował? mam bardzo ograniczone fundusze bo wszstko w rower wkładam :/
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Dobrze, spróbuj zatem przywiązać na jakichś zipach czy coś w tym stylu wentylator większy od tego na procesorze który będzie kierował powietrze w tą samą stronę co ten na CPU ( do radiatora ). I zobacz co się stanie. On będzie w tym momencie nawiewał i na czujnik więc musi być mocny. I wyłącz regulację obrotów ( cały czas na max ). Napisz jak to zrobisz.

Pytanie podstawowe: robiłeś OC? ;)
Pytanie dodatkowe: jaki to procesor?
Pytanie dodatkowe 2: chłodzenie box czy nie?
Kolejne : podaj konfig kompa i wersję BIOS-u.
Jeszcze jedno: pomacaj radiator ( ten taki aluminiowy kaloryferek na który dmucha went. - jak będzie miał te rzekome 100oC to poczujesz pod palcami, jak będzie się dało dotknąć znaczy że czujniki padły ).

Ogólnie zajrzyj do środka i oceń czy się szybko kręci went. czy nie, zdejmij oba płaty obudowy i zostaw otwarty na chwile.
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

A zasilacz o jakiej mocy masz i ile, może ma wahania mocy i przez to procek się nagrzewa, raz mazało daje macy a raz za dużo(nie jest zbyt stabilny)
Odczułeś jakąś różnice w pracy pc wolniej chodzi, stało Ci się to jak zmieniłeś paste ?
Może jakimś cudem zmniejszyły się obroty wentylatora ?BArdzo możliwe że to czujniku przecież maksymalna pracy podzespołów zwłaszcza procesora coś coś koło 90 C, przy 120 to by ci się usmażył ten procesor :P
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Sepholie miałem podobny problem w starym kompie. Non stop się przegrzewał, wyłączał lub zawieszał. Zmiany wentylatora i innych podzespołów nic nie dały. Rozebrałem kompa na części i wtedy się okazało że jeden kondensor na płynie głównej jest spalony - tu tkwił problem a żaden z serwisów tego nie wykrył, kumpel przylutował nowy i płyta hulała jak tralala :]
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Odnośnie 50 stopni, to nie ma co przesadzać, bo to bardzo normalna temperatura pracy niektórych procesorów. Nie wiem jaki jest Twój, ale jeśli coś z Intela to tym bardziej nie ma się czym przejmować. Mam w dwóch kompach procki właśnie z Intela, w jednym Celeron D, w drugim P4 i obydwa pracują przy temperaturze ponad 60 stopni przy naprawdę niewielkich obciążeniach ( przeglądarka itp ). Czasami temperatury dochodzą nawet do 70, ale działa wszystko przez ponad 3-4 lata i nie miałem z tym jeszcze problemów. Dodam, że mam zamontowane dodatkowe wentylatory i dobrze rozplanowany obieg powietrza w obudowie, ale to nie pomaga.

Jeśli chodzi o te skoki temperatury do 120 stopni, musi być coś nie tak z czujnikiem, albo oprogramowaniem, bo jak już ktoś powyżej napisał, przy 85-90 stopniach miał byś po procku. Może problem leży w biosie? Nie zmieniałeś go przypadkiem ostatnio? I jeszcze jedno, czym sprawdzasz temperatury? Odczyty programów zgadzają Ci się z odczytami w biosie?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ja często mam tak że siędze przed komputerem a on nagle się wyłączą - co się okazuje że wentylator nie działał od 3h procek się przegrzał no i trzeba przesmarować ;p
Zima się kończy ale jeśli ktoś ma problem z komputerem to polecam postawić na parapecie przy uchylonym oknie :D Zerowe koszty, i każdy może to zrobić ;p całą zimę tak jadę i jest ok, gorzej jak się ociepli :/
Sepholie
Kontakt:

Monx Pomijając fakt iż nie znam się kompletnie na sprzęcie komputerowym , to odpowiem Ci na pytania które są w miare zrozumiałe dla mnie :D
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ 2.60 GHz
Radiator macałem i temperatura wydaje się wporządku , wentylatory ciągle chodza normalnie :)
Mervis Wydaje mi się że zasilacz jest wporządku ;d
Themin W Biosie nic nie robiłem , i nie mam zamiaru. A do sprawdzania temperatury używałem programu HWMonitor i jak znajomy patrzył coś w Biosie to temperatury się mniej więcej pokrywały :)
MLYNoBIKER Raz też siedizałem przy otwartych drzwiach balkonowych , ale tylko 5 minut bo myślałem że zamarzne : D
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Skoro nie wiesz co to OC to nawet lepiej dla procka.

Skoro radiator jest ok to czujniki tylko. A z temp jest wszystko ok.
Kendrzej
Kontakt:

Post autor: Kendrzej »

Jakiej pasty używałeś?

To ma też znaczenie w chłodzeniu..
...kolega miał podobny problem i wystarczyło po prostu posmarować procka :D
..różnica była ogromna 8)
http://kendrzej.pinkbike.com/
Sepholie
Kontakt:

Kendrzej nie wiem dokładnie... w każdym bądź razie jakiejś z dodatkiem srebra :)
Kendrzej
Kontakt:

Post autor: Kendrzej »

Arctic Silver 5?

Jak już to nie pomogło, to... - coś innego jest uszkodzonego :/

..dokładnie nałożyłeś pastę? :D
http://kendrzej.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ