Avid code 5 vs. Hope moto V2

Rumun-lca
Kontakt:

Avid code 5 vs. Hope moto V2

Post autor: Rumun-lca »

Witam.
Mam dylemat co do kupna nowych hamulców. Chcę coś z dużą siłą. Pierwsze na myśl nasunęły mi się Avidy Code 5. Nówki można dostać za 800złz tarczami 203mm. Przeglądając allegro napotkałem na Hope Moto V2. Są one niestety uzywane, aczkolwiek w dobrym stanie.
Moje pytanie brzmi które warto kupić nowe Avidy code 5 z nic niedajaca gwarą na 2 lata czy lekko używane Hope'y z niezłym wyglądem i renomą?
Ps. Moim Priorytetem jest kupno hamulca mocnego oraz wytrzymałego abym za pól roku nie musiał zmieniać tłoczków uszczelek i tym podobnych dupereli. Po prostu ma byś to zakup na lata.Chętnie wezmę pod uwagę inne hamulce najlepiej 4 tłoczkowe i w cenie do max 1000zł.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

A co z wagą? Jak dobrze pamiętam to hope waży 500g sztuka + 300g wentylowana 203mm a to naprawdę sporo. Od siebie polecam sainty m810.
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

Rumun-lca Na CRC masz promocje na Code 5, kosztują 350 zł sztuka.
Możesz też kupić zwykłe Code co wyjdzie właśnie jakieś 1000 zł.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

ja sprzedaje te v2, heble miazga ! jezeli nie zalezy Ci jakos super na wadze (a widze ze nie bo myslisz tez nad codami) to chyba lepszego wyboru nie ma.

Ja sprzedaje tylko i wylacznie dlatego ze mam 2 komplet tech v2 i te czerwone mi nie sa potrzebne.

ja jestem fanem hope, mialem juz razem 4 komplety i nigdy nic nie zawiodło. zadnych uszkodzen - wiem wiem to brzmi jak reklama ale w moim przypadku tak jest.

jedynie do czego mozna sie przyczepic przy hope to sytuacja w ktorej nie masz przewodów w oplocie- ja mialem tak w mono 6ti przez chwile i faktycznie slabo sie zachowywal hamulec. po zmianie kabli cód miód :)

avid tez daje rade ale mi kompletnie nie lezy czucie tym hebli, wagowo code troche lepiej od hope. Ale za to wyglad i wykonanie ! :D
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

GgG pisze:ak dobrze pamiętam to hope waży 500g sztuka + 300g wentylowana 203mm a to naprawdę sporo

hope wazy 540 z tarcza 203 plywajaca

http://www.sicklines.com/gallery/showph ... photo=1052

http://www.sicklines.com/gallery/showph ... photo/3995

wentylowana tarcza wazy 290 gram czyli mega duzo i w sumie czytajac opinie nie oplaca sie tego kupowac. drogie i ciezkie
Rumun-lca
Kontakt:

Post autor: Rumun-lca »

miecio000027 pisze:Rumun-lca Na CRC masz promocje na Code 5, kosztują 350 zł sztuka.
Tak tylko że ja cche kupić komplet hamulcó a tam jest code za 350złale przedni na tarczy 185, tylny kosztuje już 120 funtów;p
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ale tylny od przedniego się nie różni niczym poza długością przewodu... Tarcze zawsze możesz sprzedać i kupić coś co ci pasuje. To samo adaptery. Za 700zł masz dwa nowe hamulce, nieprzydatne ci elementy możesz sprzedać, i sądzę że za dwie tarcze i dwa adaptery to te 300zł odzyskasz.

Na pewno wyjdzie dużo taniej niż kupno dwóch takich samych w Polsce, tyle że z tarczami 203 i różnymi przewodami.
zuczek09
Kontakt:

Post autor: zuczek09 »

Zdecydowanie polecam ci Hope V2 . Hamulec ma mega siłe hamowania i super modulacje . I do tego masz stalowy oplot i tarcze na alu pająku. Co do Hope to nie porzebujesz żadnych strzykawek odpowiednich do odpowietrzenia . Załóżmy że jestem gdzieś w górach i ci sie hebel zapowietrzył ... masz hope i robisz je w 5 min a przy avidzie masz dużo zabawy . Klamka w hope nie jest awaryjna czego nie można powiedzieć o Avidzie. Sam mam już chyba z 4 komplet hopów , miałem mono 6ti później mono 6 już z nową klamką V2 i v2 posiadały taką samą siłe jak m6 . Nawet nie masz co sie zastanawiać bierz V2 i zapomnij o avidach i zacznij cieszyć się super heblami . Tłoczki masz jak denka od słoików i klocki nie zużywają się szybko. Jeździsz 1,5 sezonu w każdych warunkach i dopiero wymieniasz. Stalowy oplot to mega zaleta i a avid ma zwykły oplot i co trzeba powiedzieć "łamią się " zwłaszcza jak masz amor 2-półkowy
http://www.pinkbike.com/photo/4738594/
molotov_jg
Kontakt:

Post autor: molotov_jg »

W tym wypadku nie ma się co zastanawiać , tylko brać V2 !!! Mam porównanie gdyż mój kolega posiada v2,lecz z tarczami wentylowanymi ,a ja mam sainty m810. Odczułem różnice pomiędzy V2 i saintem z przewagą dla V2.(podkreślam,iż miałem przyjemność przejażdżki na trasie) Sądzę ,iż wzięcie codów 5 byłoby sprzeczne z logiką :mrgreen:
ODPOWIEDZ