Hamulce: Slx vs elixir 5
Hamulce: Slx vs elixir 5
Witam, mam okazje kupić nowe hamulce slx lub elixir 5. Nie wiem które wybrać.. mają być używanie do fr/enduro. Ewentualnie jakie inne można kupić za ok 700 z tarczami?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja miałem okazje się przejechać na obu!
SLX-jako że to Shimano, oczywiście lekko gumowata klamka, moc średnia ale za to minimalnie lepiej z modulacją może się szczycić
Elixir- przede wszystkim o wiele większa siła hamowania, klamka twarda, a modulacja też nienaganna! Hebel ten jest dość lekki, lżejszy od slxa
SLX-jako że to Shimano, oczywiście lekko gumowata klamka, moc średnia ale za to minimalnie lepiej z modulacją może się szczycić
Elixir- przede wszystkim o wiele większa siła hamowania, klamka twarda, a modulacja też nienaganna! Hebel ten jest dość lekki, lżejszy od slxa
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Wyraźne pyta o Elixiry 5.W enduro oba te hamulce (Shimano SLX & Avid Elixir R) powinny sobie spokojnie poradzić a tak nawiasem chodzi ci o Elixir CR czy Elixir R? ^^
Jeżeli nie widziałeś że takowe istnieją mogłeś chociaż sprawdzić a nie udawać szpeca (bo to wywnioskowałem z tego co jest napisane)
Jemu chodzi o to http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=40208
-
- Kontakt:
Jestem użytkownikiem Elixira R na P/T i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Jak na moją wagę (65kg) i tarczę 185mm jest na prawdę duża. Modulacja również bardzo dobra. Do tego klamkę można łatwo przybliżyć lub oddalić od kierownicy, za pomocą pokrętła. Używam je już sezon i jak na razie wszystko gra 
pozdrawiam

pozdrawiam
gg: 5838449
to fakt że w elixirze klamka szybko łapie luzy ...ale tylko wtedy gdy pier... nią gdzieś kilka razy...slx-a nie dotykałem ale chodzą pogłoski żę puszcza olej pozatym są dużo słabsze od elixirów... dochodzi jeszcze sparawa oleju mineralnego
..
jeżeli nie interesuje cie nic poza tymi heblami to wybór powinien paść na elixira...
pozdro ...
PSpomyśl na formulami

jeżeli nie interesuje cie nic poza tymi heblami to wybór powinien paść na elixira...
pozdro ...
PSpomyśl na formulami
nie słyszałem o cieknących zaciskach
w avidach psuja sie klamki a w slx ciekna zaciski
?addyi pisze:dochodzi jeszcze sparawa oleju
Osobiście mam składaki slx + zaciski 535 i 601 i jestem z nich zadowolony. Miękkość to kwestia przewodu, wsadzając tam coś w oplocie na pewno zwiększy się twardość klamki i siła. Ja planuje u siebie przewody alligatora lub hel, ale póki co i z tego co mam jestem zadowolony (metaliczne klocki zeit i shimano)
Nie wiem jak elixir, ale juicy 5 nie są mocniejsze
BTW: jak to jest teraz z wersjami avidów? po nazwie spodziewałem się innej klamki, jak code 5, a tu nie