Luzy na sterach FSA "The Pig"

BiałyMadball
Kontakt:

Luzy na sterach FSA "The Pig"

Post autor: BiałyMadball »

Problem mój polega na tym, że mam 2 mm luzu na dolnej części sterów (nazwa sterów jak w temacie). Myślałem początkowo, że gwiazdka jest niedokręcona, lub wychodziła z rury sterowej, ale założyłem dzisiaj nową gwiazdkę i problem dalej się pojawia. Rozkręcałem to już kilka razy i próbowałem rozwiązać wreszcie ten problem, ale jak na złość dalej się z tym muszę męczyć. Jakieś sugestie, pomysły, rozwiązania ? Z góry dziękuje...
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Na 99% jest to wina nie do konca poprawnego zalozenia.

1. Sprawdz czy bieznia na rurze sterowej jest dobrze i prosto nabita
2. Sprawdz czy miski w ramie --------- I I ------------------
3. Zaloz widelec ---> zaloz gorne warstwy sterow (lozysko/klin/dekiel itp.)-----> zaloz podkladki pod mostek
4. Zaloz mostek i nie dokrecaj jego srob, ma byc luzny
WAZNE- jak mostek zalozysz to rura sterowa powinna byc 4-6mm schowana- nie moze byc tak ze rura sterowa jest rowno z krawedzia gorna mostka. Jesli tak jest, doloz podkladke pod mostek.
5. Zakladasz top cap przykrecajac do gwiazdki- tak aby nie bylo juz w tym momencie luzu ale widelec swobodnie obracal sie na lozyskach sterow
6. Na koncu przykrecasz mostek i gotowe- nie ma raczej mozliwosci aby bylo cos nie tak.... ale:

Jak masz 2polkowy widelec, to polke zakladasz pod mostek ale wszystkie jej sroby musza byc odkrecone do samego konca pracy.
Moze brakowac Ci jakiejs czesci sterow
Mozesz miec inne stery niz potrzebujesz do swojej ramy

Pozdrawiam
Szymon
http://www.endura.pl
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Sprawdz czy masz dolne lozysko dobrze wlozone. Czy nie jest do gory nogami. Ja sie podobnie dalem nabrac, a za skladalem wczesniej amorka, to wpadlem w panike ze to luz na goleniach byl :) Okazalo sie ze dolne lozyzko w misce mialem odwrotnie wsadzone, i pomimo ze dokrecone stery byly na max mialy luz.

mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

a może po prostu masz już łożysko zużyte?
Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Spróbuj podnieść rower i wtedy skrecić dopiero bo może podladka nie ukalda się rowno
edv
Kontakt:

Post autor: edv »

Założe sie ze kapsel opiera sie na zbyt dlugiej rurze sterowej:)
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

albo może zgubił ten klin co sie od góry wklada?
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Wszystko powyzsze opisalem- zaczekajmy na odpowiedz zainteresowanego
http://www.endura.pl
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Dzięki wszystkim za pomoc... Problem się rozwiązał kiedy ściągałem widelec, bo okazało się, że dolne łożysko które dostałem razem z sterami miało jakiś milimetr mniejszą średnicę od górnego łożyska które miało prawidłową średnicę. Jak wyciągałem dolne łożysko z miski kulki rozsypały mi się po podłodze, bo przez te luzy mi się całkowicie rozwaliło (skutek jazdy z luzem). Ale dodałem jeszcze jeden pierścień na sterówce i wymieniłem gwiazdkę ;) w tygodniu kupie dobre łożysko i powinno być ok... Jeszcze raz dzięki ;)
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

Odświerze temat. Od dłuższego czasu borykam sie z podobnymi problemami. Dokrecalem, czyscilem i sprawdzalem wszystko po kilka razy - efekt nadal negatywny. Możliwe, ze brakuje mi jakiegos elementu w PIG'ach. Czy ktos moglby moze wrzucic zdjecie albo wypisac wszystkie elementy owych sterow ?

Jeszcze jedno: jak poznac, ze lozysko jest juz zuzyte i gdzie ewentualnie dostac nowe oraz jaki jest jego koszt :D ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

Mała podpinka:
Czy jak mam PIGi maszynowe to powinienem cos mazać smarem przy składaniu?
Eniek
Kontakt:

Post autor: Eniek »

minimalnie na miske można dać smaru
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

A na mojego posta nikt odpowiedzi nie zna :wink: ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
ODPOWIEDZ