Tragedia Narodowa

PutekKona
Kontakt:

Post autor: PutekKona »

Żałosne jest to co niektóre osoby piszą.

Tragedią narodową jest to że straciliśmy głowę państwa, i dowództwo Polskich Sił Zbrojnych.

BTW Samolot miał równe 20 lat a dla rządu lata od 16.

Jozan, w samolocie był tylko prezydent. Marszałek sejmu, i premier odpoczywali w domach :)
www.pogoda.czasnawakacje.pl
TGMJ
Kontakt:

Post autor: TGMJ »

bodzio2kF-16 lata od 78 a nie lat 40, ja mówię o slużbie, a nie prototypach czy projektach. Odrzutowce to co innego, samolot prezydenta to wizytówka panstwa.
Jako Polakowi wstyd mi za opinie niektórych!
To zobacz sobie kiedy wprowadzono np do służby 747 lub B-52, samoloty latają długo, zresztą ten miał podobno niedawno generalny remont, a w lotnictwie to zwykle oznacza modernizację + wymianę zużytych podzespołów + dokładne sprawdzenie płatowca (rysy pęknięcia, dokładne sprawdzenie miejsc bardziej narażonych etc.). Co do przyrządów to te potrafią się mylić - zresztą poczytaj sobie jak działa zwykły wysokościomierz.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

PutekKona pisze:Tragedią narodową jest to że straciliśmy głowę państwa
wszystko ok ale ale czy gdy niemcy podczas wojny stracili głowę swojego państwa polska powinna sie rozniez smusic? nie za kazdym przywodca trzeba tęsknić.

przepraszam ze na takim przykladzie ale chcialem pokazac ze nie zawsze strata czegos pozornie waznego jest warta rozpaczy
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

MAGIK_KRK_PL pisze:nie zawsze strata czegos pozornie waznego jest warta rozpaczy
TY wiesz co Ty mówisz? Człowieku zginą kwiat polskiej inteligencji, niezależnie od tego jakie mieli poglądy polityczne oraz ile razy wątpiliśmy w to, że są tą inteligencją.

Ci ludzie w sporej części odpowiadają za to, że żyjesz w wolnej Polsce tworzyli opozycję w czasach kiedy Twoi rodzice nie mieli czego kupić w sklepie.
Hajdas
Kontakt:

jasiek_krk
miałem na myśli aktualny rząd a nie osoby które kiedyś walczyły za wolną polskę :)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

mówiłem, że będzie wojna...

jedni płaczą patrząc na listę ofiar ubraną w mdłą melodię, a inni szydzą nie umiejąc uszanować powagi sytuacji.

zginęło 88 osób, z jednej strony to tragedia, z drugiej - dziennie na świecie ginie mnóstwo ludzi. Każdy powinien reflektować samotnie i wyciągnąć własne wnioski.

Proponuję jeszcze raz, by tem temat zniknął i już nikt go nie poruszał.
Krakos
Kontakt:

Post autor: Krakos »

Jozan O co ci chodzi z tym przepisem ze nie mozna wsadzac premiera, prezydenta i marszałka sejmu razem do samolotu?
Przecież premier i marszałek sejmu żyją

http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiado ... 07989.html

MAGIK_KRK_PL Taaa L.Kaczyński i koryto, przypomnijmy sobie jak chodził w poniszczonych butach przez co pół Polski się z niego śmiało... ale oczywiście Lech był burżujem i wydawał kasę na prawo i lewo. Nie można powiedzieć że prowadził złą polityke dla Polski. Jeśli tak narzekacie na to co zrobił to podajcie imię i nazwisko LEPSZEGO PREZYDETNA po 89'

Jaca No ginie wiele ludzi codziennie ale oni nie są głowami państw..
oby nie było IV rozbioru Polski i obyś nie sprechał po niemiecku albo po rosyjsku..
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3853780
jeżykBDG
Kontakt:

Post autor: jeżykBDG »

wfl Obawiam się że jednak w tej sytuacji też tak było. 70 rocznica zbrodni Katyńskiej to zbyt duże wydarzenie żeby prezydent był na niej nie obecny. Gdyby pilot poleciał do Moskwy bądź do Mińska(taki miał wybór) prawdopodobnie uroczystości nie odbyły by się ze względu na brak prezydenta RP. Nawet jeśli pilot nie dostał wyraźnej prośby o lądowanie ze strony prezydenta czy kogoś z jego otoczenia, to sam wiedział czym może to grozić(prawdo podobnie albo by został wyrzucony z roboty albo dostał konkretną naganę).

Jozan Masz racje. Czarna skrzynka dużo wyjaśni(nagrania rozmów itp.) ale już nigdy się nie dowiemy o czym myślał pilot,czy miał jakiegoś rodzaju nacisk na to by wylądować.

MAGIK_KRK_PL Proszę cię, zamilcz.

SIEMA MELON!
Hajdas
Kontakt:

Krakos pisze:na to co zrobił
właśnie o to chodzi że prawie nic :)

Wałęsa :) wg mnie zwykly - wielki czlowiek
Krakos
Kontakt:

B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

MAGIK_KRK_PL pisze:PutekKona napisał:
Tragedią narodową jest to że straciliśmy głowę państwa

wszystko ok ale ale czy gdy niemcy podczas wojny stracili głowę swojego państwa polska powinna sie rozniez smusic? nie za kazdym przywodca trzeba tęsknić.
1. Przemyśl to sobie dokładnie. Weź głęboki oddech, idź na spacer, a potem drugi raz przemyśl. Nie chciałem w tym wątku z nikim się kłócić, ale żeby napisać coś takiego to trzeba mieć naprawdę... Pokaż mi choc jeden przykład kiedy Lech Kaczyński zrobił zamach na demokrację, prawa mniejszości, kiedy choćby przebąknął, żeby napaść na inne państwo, kiedy zarządził prześladowanie kogokolwiek. To prawda, polityka jest brudna i nikt kto się nia para nie jest święty, do każdego polityka można mieć praktycznie te same zastrzeżenia. Obiecanki cacanki, bezpardonowa walka z konkurentami itd itp. Takie są standardy, taki fach. Ale Hitler? Zastanów się w jakim kontekście używasz takich nazwisk. Tak się składa, że oboje moi rodzice przeżyli wojnę, a ojciec w okresie stalinowskim przesiedział 8 lat w pudle (z 15 lat wyroku jaki dostał za działalność antykomunistyczną, przesiedziałby pewnie 15 i zaliczał w tym czasie kolejne "ścieżki zdrowia" gdyby nie to,że w międzyczasie Stalin odwalił kitę i była amnestia). nigdy też nie poznałem swojego dziadka, bo zamordowało go NKWD. Najpierw sobie z nimi porozmawiaj, jak bardzo chcesz to mogę ci to umożliwić, to będziesz wiedział co to znaczy Hitler czy Stalin i nie będziesz sypał takimi głupimi porównaniami.

2. Za nikim nie musisz tęsknić. Tak jak ja nie będę tęsknić za dowolnym twoim krewnym, który prędzej czy później umrze. Nie znam tych ludzi i nie będę tęsknić. Ale czym innym jest nie tęsknić a czym innym wieszać psy na osobie, której ani tak dokładnie się nie zna (bo szczerze wątpię, że wiesz cokolwiek o działalności L.K. jako prezydenta, patrząc po tekście o Hitlerze zwyczajnie nie masz o niczym pojęcia, jedziesz tylko stereotypami wykreowanymi przez głupkowane programy typu Kuba W. czy Jazda Figurowa).

3. Nie jestem zwolennikiem PISu jak dobrze poszukasz to forum to i tutaj znajdziesz przykłady mojego naigrywania się z różnych polityków, także z Kaczyńskich. Tak jak pisałem wczesniej - cała polityka to jest bagno i nikt kto się w tym tapla nie może być czysty. Ale Trzeba znać miarę. Nic nie jest czarno-białe, sam też odwaliłem w życiu masę złych rzeczy, których żałuję i każdy tak zrobił. Jedni mniej, drudzy więcej. Dlatego trzeba znać miarę, a tobie tego zabrakło. Dlatego tak jak mówiłem. Przemyśl, ochłoń, potem jeszcze raz przemyśl. jak nie pomoże to powtórz procedurę do skutku.

==================================================

Ktoś jeszcze pisał, o tym, że nic takiego się nie stało, że na miejsce tych co zginęli przyjdą następni i kraj będzie nadal funkcjonował. Pewnie, nie ma ludzi nieszastąpionych, ale niezastąpione bywa ich doświadczenie. Państwo będzie funkcjonować, ale nie ma wątpliwości że to poważny cios i kwestionowanie tego jest przejawem braku wyobraźni.
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

MAGIK_KRK_PL pisze:Wałęsa wg mnie zwykly - wielki czlowiek
wiesz co powiedział rano jak była z nim rozmowa o tragedii? że miał jeszcze iść do sądu z Lechem Kaczyńskim no ale już nie będzie mógł ...

nie będę nic więcej dodawał do sprawy "wielkiego człowieka".

jeśli PO dostanie władze w swoje łapska, to już będzie po wszystkim. Zginął człowiek który jako jedyny miał na tyle poparcia w narodzie, że miał szanse wygrać najbliższe wybory i przeciwstawić się różnym dziwnym inicjatywom Platformy. Naród teraz pójdzie, zagłosuje na marszałka Komorowskiego i na drugi dzień obudzimy się w państwie z nową konstytucją i kanclerzem Tuskiem.

i dlatego jest to dla mnie wielka tragedia, bo chociaż zmarłych osobiście nie znałem, kraj wiele mądrych ludzi stracił.
Hajdas
Kontakt:

B.Z. pisze:Kuba W. czy Jazda Figurowa
TV oglądam rzadko, jakiś film, wiadomosci i tyle, aktualnie jest wyłączony bo mam dość smęcenia wiadomości o tym samym, powiedzieli raz, zrozumialem wystarczy

chciałem pokazać że po upadek głowy państwa nie zawsze jest zły
Krakos
Kontakt:

MAGIK_KRK_PL Ta... upadek jest z własnych powodów a nie przez losowe wydarzenie w postaci wypadku lotniczego lub zamachu (jest taka możliwość, przecież wiadomo że rosja nie kocha nas za bardzo...)

Kaczyński źle robił? ta... ale to nie przez niego mieliśmy funta po 4,2 zł...

Ogólnie to idź na ten rower a nie pierdziel głupot.
Hajdas
Kontakt:

Krakos
niewiem jak tobie ale ja po jego wyborze nie czuje zadnych zmian, no moze tylko tyle ze papierosy ciagle drożeją, zreszta ogolnie nic niema teraz tanio
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Prosił bym moderatorów o zamknięcie temat, bo chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę z powagi sytuacji jaka zaistniała. Wszelkie gadanie zostawcie dla siebie....
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Bezprecedensowy przypadek , koszmarny chichot historii , 3 km od miejsca spoczynku pomordowanych w Katyniu.
Zginęła elita, taka jaką udało nam się ukształtować po wiekach rozbiorów i okupacji ,ale elita. Jeżeli ktoś tego nie rozumie, to znaczy, że zaborcy odnieśli sukces.
Nikt, nikomu nie każe po nikim płakać ale zrozum, jeden z drugim, że ta tragedia ma wymiar narodowy, na służbie zginęli ludzie, którzy byli naszymi reprezentantami , należy im się bezwględny szacunek.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

MAGIK_KRK_PL pisze:B.Z. napisał:
Kuba W. czy Jazda Figurowa

TV oglądam rzadko, jakiś film, wiadomosci i tyle, aktualnie jest wyłączony bo mam dość smęcenia wiadomości o tym samym, powiedzieli raz, zrozumialem wystarczy

chciałem pokazać że po upadek głowy państwa nie zawsze jest zły

Nie wiem co oglądasz, ale opowiadasz takie same głupoty jakie sprzedają w tego typu programach. Dość smęcenia o tym samym? Moze podliczymy czyich postów w tym wątku jest najwięcej i kto tak naprawdę smęci? Upadek głowy państwa nie zawsze jest zły? Pozwolisz że historia oceni ten konkretny przypadek?
Hajdas
Kontakt:

B.Z. pisze:Pozwolisz że historia oceni ten konkretny przypadek?
oczywiście nie można powiedzieć że teraz jest to dobre że upadł rząd, to się okaże po czasie
Zablokowany