Bike, lifestyle - pomoc w sprawie słownictwa rowerowego
-
- Kontakt:
Bike, lifestyle - pomoc w sprawie słownictwa rowerowego
Witam, mam nietypową prośbę do wszystkich „Riderów” oraz do „Riderek”. Pisze pracę zaliczeniową z przedmiotu kultura języka na kierunku filologia, o subkulturze rowerowej i potrzebuje jak najwięcej informacji na temat używanego słownictwa typu: ‘’ogień z dupy”, „dokręcanie”, ‘’sztywniak’’ itp. itd. Sam śmigam na bike-u (Enduro, FR,DH), więc wiem jak ludzie rozmawiają na zawodach, miejscówkach i że dużo osób tego nie ogarnia. Więc jeżeli macie jakiś słownictwo, którym się posługujecie to proszę o jego dodanie + komentarz. Po części praca będzie małym słownikiem slangu rowerzystów, więc będzie ciekawa. Słowa bądź zwroty mogą być w języku polskim, niemieckim i angielskim, oczywiście niektóre będą musiały być przetłumaczone na j.polski, ale te których się nie da zostaną wpisane w oryginalnej wersji. Pozdro 4all i czekam na odzew od was!!!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
http://www.pinkbike.com/video/6797/
Bardzo dobry przykład rowerowego slangu, choć nie wiem czy znajdzie on miejsce w Twojej pracy
Tak czy inaczej życzę powodzenia.
Bardzo dobry przykład rowerowego slangu, choć nie wiem czy znajdzie on miejsce w Twojej pracy

-
- Kontakt:
stoppie - jazda na przednim kole przy użyciu hamulca
manual, wheelie to jasne
OTB lot przez kiere
kiera - kierownica
amor - amortyzator
"snejk" przecięta dętka oponą
gleba - jasne
nazwy trików? tail whip, barspin, backflip, front.., inne..
manual, wheelie to jasne
OTB lot przez kiere
kiera - kierownica
amor - amortyzator
"snejk" przecięta dętka oponą
gleba - jasne
nazwy trików? tail whip, barspin, backflip, front.., inne..
http://marcin4.pinkbike.com/ PINKBIKE
-
- Kontakt:
Niedolot - gdy ktoś nie doleci do lądowania np. na gapie.
Może też hasło: "Puść te heble", lub "piecem!"
Jak mi coś przyjdzie do głowy jeszcze to dodam, dość sporo zostało już powiedziane.
Może też hasło: "Puść te heble", lub "piecem!"

Jak mi coś przyjdzie do głowy jeszcze to dodam, dość sporo zostało już powiedziane.
http://www.pinkbike.com/photo/6390082/ Wiosenne wygibasy.
-
- Kontakt:
http://www.pinkbike.com/video/118081/ tutaj tego troche jest:) a tak poza tym:
heble- hamulce
gap - skocznia
"dokrecaj" - oczywiste:D
"uginacz"- amortyzator
damper - tylni amortyzator
northshore - pomost z drewna
laczki - opony
dirty - rodzaj skoczni
ogien z dupy - forma motywacji na zawodach:)
Sam Skill - ktos kto napipeprza
whip - rodzaj triku stricte downhillowego.
full face - kask zjazdowy
gogle Scott'a ?- odpowiadasz nie.. mam z PSA!
zrywki - naklejki na szybke na gogle
heble- hamulce
gap - skocznia
"dokrecaj" - oczywiste:D
"uginacz"- amortyzator
damper - tylni amortyzator
northshore - pomost z drewna
laczki - opony
dirty - rodzaj skoczni
ogien z dupy - forma motywacji na zawodach:)
Sam Skill - ktos kto napipeprza

whip - rodzaj triku stricte downhillowego.
full face - kask zjazdowy
gogle Scott'a ?- odpowiadasz nie.. mam z PSA!
zrywki - naklejki na szybke na gogle
- ale nie każda bo gap jest wtedy kiedy między wybiciem a lądowaniem jest coś jeszcze, np droga.SLAWEK10007 pisze: gap - skocznia
, ale podpatrzonego z mxSLAWEK10007 pisze:whip - rodzaj triku stricte downhillowego
- równie dobrze może być mx, raczej chodzi o to że posiada ochronę na szczękę.SLAWEK10007 pisze:full face - kask zjazdowy
dabel od ang. double - czyli hopa bez stolika z dziurą pomiędzy wybiciem a lądowaniem.
korba, wajcha - kręć szybciej!

step up - hopa, dzięki której wskakuje się na coś. (nie wiem jak to określić inaczej)
step down - coś jak drop ale z profilowanym wybiciem i raczej skacze się na większej prędkości niż drop.
Nerwus step up to hopa, która charakteryzuje się tym że lądowanie jest wyżej niż wybicie.
Osobiście najbardziej mnie bawi kiedy niewtajemniczeni słuchają rozmowy pomiędzy bikerami typu "jeżdżę w XC, po bułki i czasem enduro", "a ja to tylko w DH"; "jaka jest Twoja ulubiona miejscówka? -Myślony, -ja jednak preferuję Czarną," "rama mi poszła pod główką jak zapałka"; i takie tam. Ogólnie rowerowy slang jest rzeczą tak oczywistą że trzeba się dogłębnie zastanowić żeby wyłowić słowa niezrozumiałe dla niewtajemniczonych
musisz jakby postawić się na miejscu kogoś kto jest zielony w tematyce rowerowej.
Osobiście najbardziej mnie bawi kiedy niewtajemniczeni słuchają rozmowy pomiędzy bikerami typu "jeżdżę w XC, po bułki i czasem enduro", "a ja to tylko w DH"; "jaka jest Twoja ulubiona miejscówka? -Myślony, -ja jednak preferuję Czarną," "rama mi poszła pod główką jak zapałka"; i takie tam. Ogólnie rowerowy slang jest rzeczą tak oczywistą że trzeba się dogłębnie zastanowić żeby wyłowić słowa niezrozumiałe dla niewtajemniczonych