Damper - zapowietrzony?

sznib
Kontakt:

Damper - zapowietrzony?

Post autor: sznib »

Zauważyłem dziś że przy silnym i dynamicznym ugięciu z dampera wyraźnie słychać dźwięk przepływającego oleju. Podczas normalnej pracy, tj. niegwałtowne ugięcia, jest cicho, hałasuje tylko podczas szybkiego i silnego ugięcia. Tak to mniej więcej słychać:
http://patrz.pl/mp3/damp
To normalny dźwięk przepływu oleju czy objaw zapowietrzenia (tłumienie działa, ale u brata w Foxie nie ma takich dźwięków)?
kamillr
Kontakt:

Post autor: kamillr »

Ekhm, tzn. nie stuka Ci nic przy końcu? Czy poprostu jak bardziej skręcisz tłumienie to uginasz a damper szybko wychodzi z początku a na samym końcu powoli?
Red Bull
Kontakt:

Post autor: Red Bull »

Od zawodów w Wiśle mam to samo w Vanilli RC. Nic nie stuka, damper teoretycznie pracuje normalnie tzn tlumienie dziala, tylko ten dziwny dzwiek.
sznib
Kontakt:

Chodzi płynnie na całym skoku, jedynie ten dźwięk mnie niepokoi.
Dodam że damper jest nowy, ma 3 miesiące gdzieś (Swinger 4Way).
kamillr
Kontakt:

sznib, Red Bull skoro dobrze chodzi na całym skoku, to po co kombinować? Damper to złośliwa rzecz :P kiedyś właśnie rozbierałem 4Waya i nie mogłem z nim dojść do ładu.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Panowie ale stukanie bedzie tylko w opcji gdy damper jest tłoczyskiem do góry skierowany, gdy bedzie nim w dół stukania mimo zapowietrzenia NIE BĘDZIE.
Wiec rodzi sie pytanie jak jest zamontowany?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kamillr
Kontakt:

off_road ja sobie to tłumaczyłem tak, że powietrze tak czy siak pójdzie do góry, btw. jak im chodzi dobrze(co prawda ten dźwięk to jak by był zapowietrzony) to jeździć a nie kombinować.
sznib
Kontakt:

U mnie jest tłokiem w dół. Tłumienie działa, ale trochę chyba go damper stracił, bo przy max. skręceniu, prostuje się baaaradzo wolno, a powinien chyba całkowicie się zablokować. Wiec możliwe że trochę zapowietrzony. Przyczyna? Czytałem że jak jest za niskie ciśnienie w komorze SPV może się zapowietrzyć. Byłem dziś w serwisie i jakże się zdziwiłem kiedy nanometr pokazał ZERO :shock: . Nabiłem gdzieś 120PSI, co po zejściu powietrza przy ściąganiu wężyka powinno dac ok. 80 i zaraz po wypłacie kupuje pompkę.
kamillr
Kontakt:

Po głębszym zastanowieniu jednak off_road ma racje, powietrze idzie do góry ofkors tyle, że jak damper jest ustawiony tłokiem w dół do tłumik zasysa powietrze z początku.
Red Bull
Kontakt:

Post autor: Red Bull »

Hm, w sumie to nie wiem dokladnie jak, ale problem sam sie rozwiazal. Rozkrecilem calkowicie tlumienie, i po paru wbiciach damper calkowicie sie uciszyl. Ustawilem poprzednia wartosc tlumienia, nabilem go na ok 8,5bar i smiga jak ta lala :)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

sznib pisze:Nabiłem gdzieś 120PSI, co po zejściu powietrza przy ściąganiu wężyka powinno dac ok. 80
Ktoś tu chyba nie ma pojęcia jak działa pompka do amortyzatorów. Zakładam ze pompką do amortyzatorów pompowałeś. One blokują komorę jeszcez zanim odkręcisz końcówkę.
Wiec jak pompujesz 120psi to po odkręceniu węza robi psyk i dalej w komorze masz 120psi.
Psyknięcie jest nie z komory a z wężyka tylko! Dla tego wiekszość niekumatych osób nieświadomie ma dużo wiecej ciśnienia niż chce mieć ;) Bo uważają, ze ciśnienie z komory im zwiewa a tak nie jest ;)
Przy tak małej komorze powietrze zeruje sie w ułamku sekundy wiec w jaki sposób obliczyłeś, ze 80psi bedziesz miał? :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
sznib
Kontakt:

Czytałem dość długą dyskusję na Forum rowerowym na ten temat, tj. czy powietrze ucieka po odkręceniu wężyka czy nie. No i większość opinii była że jednak ucieka, bo po nabiciu np. 100psi i ponownym wkręceniu wężyka jest już mniej, nawet o połowę czasem (zależy od pompki). Podobno nawet w instrukcji do pompek jest ten fakt uwzględniony i piszą żeby sprawdzić ile ucieka i o tyle więcej pompować.
O, nawet wygrzebałem w historii:
http://www.forumrowerowe.org/topic/3869 ... lem-z-spv/
Ja tam dużego doświadczenia z damperami nie mam, ale wolałem dać więcej, bo na razie nie mam pompki, a wolałem mieć pewność że nie będzie poniżej zalecanego min. czyli 50psi.
Swoją drogą dziwi mnie że pi powietrze uciekło po zaledwie 3 miesiącach jazdy...
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

sznibto są brednie, pompka przy ponownym przykręceniu do dampera pokazuje mniejsze ciśnienie niż było przed jej odłączeniam, bo powietrze które jest w zbiorniczku wypełnia pompkę(ciśnienie musi się wyrównać. W zbiroczniczku masz duże ciśnienie a w pompce przed dokręceniem jest ciśnienie atmosferyczne, znacznie niższe). To tłumaczy też dlaczego te wartości zależą od pompki. Bo każda pompka może mieć inną objętość, przez co więcej, lub mniej powietrza do niej ucieknie. Jednym słowem jak pompujesz 100 psi i odkręcasz pompkę to takie ciśnienie zostaje.
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
sznib
Kontakt:

Ok, dzięki za rady, teraz rzeczywiście damper jest bardzo twardy. Na razie zostaje jak jest, bo pompkę kupię dopiero po wypłacie, czyli za mniej więcej 2 tyg. Wtedy napompuję na 70psi, czyli pod moją wagę.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

sznib pisze:Swoją drogą dziwi mnie że pi powietrze uciekło po zaledwie 3 miesiącach jazdy...
Ja bym wymienil profilaktycznie wentylek :) Do kupienia na kazdej stacji, a takze w motorowych itp.
ODPOWIEDZ