Amortyzator nie wykorzystuje skoku

Blady214
Kontakt:

Amortyzator nie wykorzystuje skoku

Post autor: Blady214 »

Witam,

jestem użytkownikiem amortyzatora Marzocchi Super T z 2002 roku. Ogólnie jestem z niego zadowolony, ale ostatnio zaczął się pocić na lagach, więc postanowiłem zrobić mu serwis. Kupiłem olej Moterex 7,5W (tak, wiem za gęsty), uszczelki Marzocchi od Gregorio, pobrałem service manuala i do dzieła. Wszystko ładnie rozebrałem, wyjąłem tłumiki, wyczyściłem. Przyszedł czas składania i zalewania go olejem (tutaj pewnie popełniłem błąd). Niestety nie odpowietrzyłem tłumików. Zacząłem zalewanie olejem, amortyzator stał już cały złożony, więc wlałem do niego oleju tyle, ile jest w service manualu, czyli 80mm od górnej krawędzi. Zrobiłem dwa wypady na rower i niby wszystko ok, ale amortyzator nie wykorzystuje pełnego skoku.

W czym jest problem, czy jest to kwestia zbyt dużej ilości oleju :?:
Może w złej kolejności dałem sprężyny, albo coś nie tak poskładałem :?:
Bo kwestia regulacji to raczej nie jest, gdyż amortyzator wykorzystuje około 100mm skoku.

Co z tym zrobić :?:

Z góry dziękuję za pomoc.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Blady214 pisze:(tak, wiem za gęsty),
Dobry, taki leja fabrycznie.
Blady214 pisze:Niestety nie odpowietrzyłem tłumików
Co ty tam chcesz odpowietrzac? 2-3 ugiecia i tlumiki zassaja olej.

Ja bym odlal troche oleju i zobaczyl, najwyzej stracisz tlumienie/kompresje pod koniec skoku wiec nie taka tragedia.
adasiekdh
Kontakt:

Post autor: adasiekdh »

nie zakładajac nowego tematy poprosze o pomoc tutaj. mam marzocchi 55r i chyba ucieka z niego powietrze pomocy nie wiem co z tym zrobic. :cry: :cry: :cry: :cry:
Blady214
Kontakt:

No tak, nawet jeśli ich nie odpowietrzyłem, to i tak się same powinny odpowietrzyć, bo trochę jeździłem na nim.

A nie będzie to kwestia może sprężyn, albo czegoś innego?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

adasiekdh, albo uszczelki olejowe, albo oring w korku (na gwincie), lub wentyl do wymiany. Zacznij od wentyla, koszt nie wiecej niz 1zl :)
adasiekdh
Kontakt:

Post autor: adasiekdh »

blackdemon NO WŁASNIE ZAUWAZUŁEM TAKI JAKBY BĄBELKI MIEDZY DOLNYMI LAGAMI A USZCZELKAMI CO TO MOŻE BYC??
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Duże litery świadczą o małym czym innym, pomyśl o tym :wink:
A poza tym nie wtykaj każdemu do tematu tego samego pytania, 55r to awaryjny crap, więc użyj szukajki.
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

jeżeli przed serwisem wszystko było okej, to na pewno nie są to sprężyny.

Wydaje mi się, że masz po prostu za dużo oleju. Nie bardzo mogłeś coś sknocić w środku bo nie ma tam nic skomplikowanego.

Jeszcze jedno pytanie. Zalałeś oleju te 80mm na wyciągniętym amortyzatorze? Jeżeli tak no to te 80mm luzu to jest ten skok właśnie. To nie damper żeby zalewać go do pełna.

Marzcocchi zalewa się albo na ilość oleju w ccm (cm3), albo na ilość mm od górnej krawędzi ale na ugiętym amortyzatorze do końca.

Spróbuj tak:

Odkręć korki, ugnij go do końca. Tylko uważaj bo olej będzie wyciekał, a sprężyny będą wystawać. Jak wyleci nadmiar oleju to po prostu podnieś go i zakręć korki. Jeżeli będzie dobijał to dolej mu po 10ml na lage. Powinno pomóc.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Jednym slowem rob na wyczucie. Ilosc oleju w amortyzatorze to indywidualna sprawa kazdego rowerzysty.
Blady214
Kontakt:

Zrobiłem jak mówicie, lecę na rower sprawdzić :)
ODPOWIEDZ