Pierwszy solidny rower DH

klaster
Kontakt:

Post autor: klaster »

wiem ze gdzie była zapodana strona gdzie trzeba było właśnie podać wszystkie te wymiary nie tylko długość nóg aż pod krocze a rak ciała itp ale tego nie mierzyłem bo przeczytałem jeden temat o rozmiarach gdzie większość podawała swoja wysokość jak i wysokość do krocza i wychodziło jak mi 20' wiec z tego co wychodzi na tej stronie 20 cali mieści się w L choć kiedyś wyszło mi 21' nie wiem czemu.
Co do roweru to jednak kupie voltage 20 a nie 10 bo widzę ze rama ta sama tylko komponenty co niektóre się różnią wiec jak by mi spasował to będę mógł później przebudować go o leprze komponenty a jak nie spasuje to zawsze idzie sprzedać bądź na zamianę o ile da rade. Cena tez jest niższa wiec nie będzie dużo straty a kolor voltage 20 bardziej mi odpowiada. No i myślę iz będzie to odpowiednia decyzja nie ze tańszy ale dobra podstawa. Poza tym patrzyłem się tez na korbę i kasetę choć różnicy nie powinno być to jakoś 20 bardziej mi pasuje ustawieniami no i chyba jednak wielkość ramy L będzie odpowiednia.

Wielkie dzięki wszystkim za wszelka pomoc i zmiany decyzji z DH na FR
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

klaster Jeszcze jedno. Ile masz wzrostu? Jak poniżej 180cm to bym się jednak skusił na ramę w rozmiarze "S", ale to chyba też jest podyktowane moimi preferencjami, bo ja lubię mniejsze ramy. Na pewno nie chcesz voltage 10? Jak na niego patrzyłem to w zasadzie niewiele bym zmieniał co do podzespołów, jedynie kierownicę, sztycę i pedały.

Co do voltage 20 to już więcej.

Zależy od różnicy ceny, bo jak jest makabrycznie duża (tj w uk około 1000 funtów) to może rzeczywiście kup tańszy. Jedyne "ale" to takie, że jak już zaczniesz ulepszać komponenty to możesz końca nie zobaczyć i wydać więcej na podobny osprzęt jak w tym voltage 10. Zastanów się jeszcze.

Pozdrawiam.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
klaster
Kontakt:

w sumie to po części masz racje dokładnie to mam 183cm
tylko jak czytałem to mniejsze używa się typowo do zjazdów bodajże podobno jest większa kontrola nad mniejszym a większe do mieszanych ale mogę się mylić bo czytałem to jakieś pół roku temu
MadRider
Kontakt:

Post autor: MadRider »

Witam, podobnie jak osoba która założyła ten temat, mam problem z kupnem właściwego dla mnie roweru. Także mogę wydać maksymalnie 14 tysięcy, ale powiem szczerze, że wolałbym przeznaczyć na sprzęt trochę mniej, a za resztę kasy kupić jakąś zbroję i nowy kask. Postanowiłem tutaj zadać to pytanie, i nie zakładać nowego tematu. Jeżdże już dh jakieś 2,5 roku, mój obecny rower jest w sumie dobry (kona stinky), ale poszukuje czegoś przeznaczonego stricte do zjazdu. :) Chciałbym aby rower był nowy, ważył mniej niż 19 kg, ponadto by maszyna posiadała dużo skoku najlepiej ok. 200mm, dobry system amortyzacji i żeby był to rower wytrzymały, bo nie mam jakiejś super techniki i czasami zdarzają niedoloty albo ostra gleba. Jeśli chodzi o serwisowanie amora to jestem zielony, więc chciałbym w miarę możliwości widła bezawaryjnego i bezobsługowego, by można było go serwisować w rowerowym tak max. raz na 3 miesiące (sam narobiłbym chyba w nim więcej szkód niż napraw). Waże 70 kg, w ubraniu i ochraniaczach ok. 75 kg. Mam 180 cm wzrostu. Myślałem o Giant Glory dh, Norco team dh, Specialized Demo 8, Ktm Aphex, Scott Gambler, Trek Session, roczniki 2010 i 2009. Jakieś inne propozycje? W jakich sklepach w Polsce, ew. przez internet moge znaleść takowe rowerki? :) Bardzo proszę o jakieś linki, bo nie znalazłem nic ciekawego przez neta. :(
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Może to http://www.7anna.com.pl/oferta/mondrake ... aiser.html
zostanie ci kasa na ubrania , kask , zbroje , ew wymiane korby na coś lepszego lubinnych podzespołów które ci nie przypasuja
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

MadRider norco jak rocznik 09 to odpusc bo one miały problemy z wytrzymałoscia, treki 09 nie szły ale niektórym sie gniotły wiec twoja brożka. Kaiser jest niezły ale przy takiej kasie ja poczekalbym az spadna waluty i obce kraje atakował. Glory 01 ogarniesz, devinci willson (za 2000$ rame + wideł dobry kupisz na ebeyu amerykanskim), Demo 8 2010 tez mysle ze ogarniesz ale troche podobno ich na sklepach brakło.

Freeborn.co.uk ma dystrybucje devinci w uk. Demo ciezko moze byc ci znalesc ale szukaj po czeskich sklepach. Devinci z widłem jak mowilem - ebay.com. - mega ceny na te ramy sa.
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

klaster scott voltage FR 10 nie jest rowerem do dh, ale do slope'a i, jak sama nazwa wskazuje, do freeride'u.
Czyli markeciak co ma FR w nazwie jest istną maszyną do sadzenia dropów na płaskie?
Wybacz ale akuratnie Voltage FR bardzo udanym rowerem. W rozmiarze long jest idealny do zjazdu. Do tego polecam poczytać temat o takowym modelu scotta na Pinkbike'u.
Przepraszam za lekki OT.
Spaced
moderator
Kontakt:

hajsik dokladnie - zawodniczka w teamie scotta i paru innych riderów testuje voltage ze zjazdowa geo teraz - wystarczy redukcje pod katem kupic i do głowki wpakowac ;)
MadRider
Kontakt:

Post autor: MadRider »

Ok, dzięki za pomoc. Spróbuje jeszcze wyszukać wyżej wymienione rowery. :roll: Jak na razie przeszukałem sklepy, allegro i znalazłem Ktm Tribute 2009 za 9k :
http://www.allegro.pl/item1077760519_ro ... _2009.html
Specialized Demo I 2010 za trochę ponad 12k :
http://centrumrowerowe.pl/006203/Specia ... odukt.aspx
oraz Trek Session 8 DH 2010 za ponad 13k :
http://www.nartyrowery.pl/produkt/zobac ... woz_gratis
Co sądzicie o tych rowerach? Treki z tego roku też są mało wytrzymałe? Prawdę mówiąc jestem najbardziej skłonny do kupna demo, ale czy Waszym zdaniem warto dokładać te parę tysi do specializeda skoro ktm jest w lepszej cenie, a osprzęt ma porównywalny?
klaster
Kontakt:

właśnie się dowiedziałem ze scott już nie sprzedaje voltage fr a szkoda bo rama wyglądała na solidna no i teraz mam dylemat, bo obniżyłem budżet do 8tys na FR tyle ze patrząc się to już jest lekko ciężko w tym przedziale wybrać rower z dobra rama.
kandydaty która łapią się na to to :
giant regin x2
haibike zone 7.3
yt industries tues fr
bergamont big air 6.0 - kolor felg mi sie nie podoba
bergamont straitline 7.0
canyon 2010 torque 6.0 playzone - i przy tym mam wątpliwości tutaj nie wiem bo tylnie zawieszenie mi nie bardzo pasuje a najbardziej te dwie poprzeczne rurki które wyglądają jak by pręt byłby tam osadzony.
no i nie wiem co z mongose który byłby FR
Co do budżetu to przemyślałem wszystko dokładnie i skróciłem go bo obawiam się o to iż mogę go za bardzo zarysować przy pierwszych jazdach, a szkoda było by aż 12tys dawać za rower który i tak straci na wartości kolo 2tys po paru jazdach. Myślę, że po paru latach jak będę miał już lepszą wprawę to wtedy kupie lepszy.

Przy okazji chciałem się spytać czy dało by się do każdego z tych dodać jedna mała zębatkę na korbę czy raczej wiąże się to z wymianą dłuższej osi na korbie i innych elementów?
Spaced
moderator
Kontakt:

MadRider treki wzmocnili ale szczerze ja nie masz cisnienia na wage to osobiscie demo każdego dnia nad treka.

klaster reign nad katalogami canyona i bergamonta (to trudno mi nazwac katalogiem ale pod 2 markami widzialem big aira).
klaster
Kontakt:

znalazlem jeszcze Specialized-PITCH COMP 2010

wiesz bergamonta big air 6.0 mogę mieć od zaraz za 1599euro leci ale wole wybrać sprawdzony i pewny. w sumie to tylko ten Specialized ma dwie zębatki na przodzie wiec można było by powiedzieć iz sprzętowo byłby dobry lecz czy wytrzymałościowo jak zarówno w prowadzeniu byłby dobry najbardziej przypadl mi haibike zone 7.3 z powodu iz to czarna bestia, rama wygląda na porządna z wszystkich waga prawie 18 to nie aż tak dużo. nie jestem jedynie pewien co do reszty sprzętu

update:
w niemieckich sklepach rowerowych jest problem z zamówieniem jakiego kolwiek z tej listy jest tylko bargamont big air 7.0 i 6.0 które niestety mnie nie satysfakcjonują mnie wo gole, w jednym zaproponowali mi ktm nie słyszałem nic o tym ale sprawdziłem i rama mi spasowała jedynie co do osprzętu miałbym lekkie obawy czemu taka tandete dali za taka kase ale to można później wymienić wiec zamówiłem KTM 2010 Caliber 38 po dwóch dniach gościu dzwonił mi, że w listopadzie wychodzi nowy model i czy chce go wziąć , niestety nie mam zamiaru czekać aż do listopada tracąc jazdę w lato
ODPOWIEDZ