Boxxer Race 2004, BlackBox czyli tuning?

speedy
Kontakt:

Boxxer Race 2004, BlackBox czyli tuning?

Post autor: speedy »

Mam mały problem z moim boxxem.
Niby mam hc2, czyli to czerwone cosik, niby lepsze od poprzedniego..
Ale , zdarza się , że box się utwardza nagle , przy gwałtownych dobiciach.

Kto w temacie ten wie o co chodzi, problem dość znany z boxxerami z rocznika 2003-2004.

A niby , jak mam hc2, powinien działać pięknie i wyśmienicie:)

Rozebrałem amora, wypiąłem hc2, odgiąłem tą sprężynkę falistą, żeby bardziej dociskała.Pomogło, czuć różnicę, ale jednak czasem jeszcze poczuję że się utwardzi przy gwałtownych uderzeniach.
Nie jest to już tak mocno odczuwalne, ale jednak jest..
W necie znalazłem instrukcje tuningu mojego boxxa.

Plik w załączniku. http://wyslijto.pl/files/download/e0bzf62wwt

Czy ktoś już się bawił w ten sposób z boxxerem?
Co mi to da?
Załączniki
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg (17.48 KiB) Przejrzano 940 razy
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Te fotki które pokazałeś to są tłumiki modelu WC. I w nich niby wystarczy zrobić dziurkę.
A Ty jak piszesz że masz "to czerwone cosik" czyli HC2 to masz model race i już po tuningu w którym chodzi właśnie o wsadzenie HC2.

Też się borykałem z problemem utwardzania się boxxera przy szybkiej kompresji. Mi pomogło dorobienie nowej grubszej plastikowej obrączki by lepiej zamykała zawór.
Ale na początek możesz tam wsadzić kilka podkładek (np z puszki od piwa) pod tą sprężynkę falistą by jeszcze mocniej dociskała. A jak to nie pomoże to kawałek grubszego plastiku, wiertarka i wytocz tą obrączkę szerszą od tej oryginalnej :)
speedy
Kontakt:

Dużo grubsza podkładkę zrobiłeś?Tzn ile podkładek z puszki dać?3-4?
Ewentualnie, tą plastikową podkładkę mam rozwiercić, żeby była większa średnica wewnętrzna, tak?
speedy
Kontakt:

A wiec tak: wyciąłem z puszki 3 podkładki,skleiłem je, i wsadziłem w tłumik.I...działa:) Praca widelca o niebo lepsza, po dzisiejszych jazdach, alni razu się nie utwardzał, nawet tłumienie lepiej działa:)
THX za pomoc:)
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

No to dobrze :)
Jak byś coś tam jeszcze kombinował dorabianiem tej "podkładki" To chodzi o to żeby była grubsza od oryginalnej o jakiś 1mm. Średnica zewnętrzna była taka sama jak ta oryginalna a wewnętrzna mniejsza. Ale o ile to ciężko mi powiedzieć bo nie pamiętam. W każdym razie nie za mała... Tak żeby była ciągle odkryta taka mała okrągła dziurka znajdująca się najbliżej środka w tym czerwonym aluminiowym zaworze. :)
ODPOWIEDZ