Umiejętności vs. rower

mkw
Kontakt:

Umiejętności vs. rower

Post autor: mkw »

Drodzy forumowicze! Opiszę pokrótce moją sprawę - w szybszą jazdę na rowerze bawię się w zasadzie pół roku. Posiadam starego Coilera. Na początku byłem pod dużym wrażeniem jazdy i tego, co na takim rowerze można zrobić (pierwszy full).

Jednak z czasem jeździ mi się coraz gorzej. Np. zakręty ciągle sprawiają duże problemy. I teraz zacząłem się zastanawiać, czy to kwestia ciągle niskich umiejętności beginnera, czyli mnie, czy może ten rower sie po prostu "nie nadaje"?

Tak sobie myślę, że może gdybym miał maszynę z nieco inną geometrią tzn. gdzie kierownica jest znacznie wyżej od siodła, to byłoby lepiej... Albo jeszcze jakieś inne czynniki wchodzą w grę...

Doradźcie cos, prosze :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

mkw sam rower wiele nie daje ale jesli obecny rower miesza ci w głowie i czujesz sie przez niego niepewnie, a masz troche kasy do wydania to sie w to pakuj. Ogólnie jazda to głownie umiejetnosci i pewnie sporo ludzi by na takich coilerach mocniej pociskało od ciebie czy ode mnie ale rower na którym czujesz sie pewnie to fajna sprawa i troche daje, szczególnie jak chcesz sie w dh bawic.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Zmień na coś z mocno opadającą górą rurą i dłuższym tyłem. Na takim kwadratowym geo jak Coiler to się fajnie w enduro jeździ bo można ciekawe rzeczy z rowerem robić, ale FR/DH odpada jak się nie "wymiata".
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Pół roku jazdy to zdecydowanie mało. Co do kiery wyżej niż siodło to oczywiście staraj się zachować taką proporcję ale bez przesady, teraz wszyscy kokpity obniżają a co do siodła to masz chyba regulowaną wysokość (niektórzy jeżdżą z dość wysokim siodłem i pomagają sobie łydkami podczas skręcania czy panowania nad rowerem). Wg. mnie możesz spokojnie skończyć ten sezon i kupić coś lepszego na nowy. Moja rada- jeździł też w zimie bo to dużo daje :)
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

mkw Odpowiadając na pytanie z tematu postu:

UMIEJĘTNOŚCI
SuchyIHK
Kontakt:

Post autor: SuchyIHK »

najpierw zwiększ masę !
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9799706 !!
mkw
Kontakt:

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. W zimie oczywiscie tez jezdze. Podsumowujac - biore sie ostro do trenowania.
EZrider
Kontakt:

mkw powiedz jeszcze jaki wzrost i jaki rozmiar ramy oraz mostek i kierownicę? To też sporo opóźnia rozwój jak się na zbyt dużej jeździ, albo ma 80mm mostek na wzniosie kiery 50mm. Generalnie prócz treningów możemy ci troszkę pomóc sprzęt dobrać o ile nie jest.
mkw
Kontakt:

SuchyIHK pisze:najpierw zwiększ masę !
Mase czego?

EZrider pisze:powiedz jeszcze jaki wzrost i jaki rozmiar ramy?
180cm, M
EZrider
Kontakt:

Rozmiar dobry, jak z kokpitem? Edytowałem posta.
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

mkw Co do masy tak się tylko mówi :) Ale teraz możesz zacząć rzeźbić :D

Żeby osiągnąć dość widoczne postępy i ogarniać każdą trase to trzeba poświęcić minimum 2/3 sezony naprawdę porządnej jazdy. Po pół roku to się za dużo nie spodziewaj :) Ja jeżdżę 4/5 sezonów i niestety na ht ale nie mam problemów już z żadnymi trasami, hopami etc. Przez tyle ile jeździsz to ledwo się zapoznałeś z tym sportem :) Rower to jakieś 30%, reszta to umiejętności.
pozdro
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Spaced
moderator
Kontakt:

mkw ogólnie to jak o tym mysle to własnie zastanów sie czy rower ci rozmiarowo pasuje bo to chyba najbardziej prowadzenie sie maszyny psuje. Za długi lekko rower jeszcze moze byc ale za krótki i robi sie strasznie.
A z szybkich zmian to mozesz w szersza kierownie zainwestować.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

jesli rower nie jest totalnym złomem i nie ma jakiś absurdalnych ustawień (kierownicy, klamek, siodła, no i zawieszenia) to liczą się przede wszystkim umiejętności...

Taki przykład z życia: kumpel nie jeździł ponad pół roku (albo i rok), złożył rower z tego co było pod ręką (stara, za krótka rama - do tego ht, a jeździł wcześniej na fullach długo, opony stare, pożyczony amor, za wąska kierownica itd) i pojechał na dowstairs "z marszu" - i drugie miejsce zajął.
Tak więc popróbuj poustawiać wszystko w rowerze nieco inaczej, aż znajdziesz takie ustawienia które Ci najbardziej będą pasować i ćwicz po prostu. Najlepiej skupiając się na poszczególnych elementach jazdy - np. kilka razy przejedź sekcję zakrętów, przekmiń co było nie tak, i znowu. Idealnie by było "podczepić" się pod kogoś, kto dobrze jeździ i dzięki radom tej osoby i podpatrywaniu dużo szybciej można się poprawić w jeździe.
Powodzenia i nie zrażaj się, bo pół roku jazdy to mało jednak;)
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck może chłopak sie Aaron Gwin nazywa i po roku juz bedzie 10 w pś ;) Kto wie ;)
miki_ck
Kontakt:

Spaced no niestety Gwina nie znam;)
http://www.race-timing.pl/pliki/File/20 ... Stairs.pdf
2. miejsce w hobby ht - żeby nie było, że historia wymyślona jak na demotywatorach ;)

A tak w skrócie do czego zmierzam: szukanie źródła błędów w tym, że rower trochę za krótki, kierownica 2cm za wąska i ogólnie skupianie się na takich rzeczach nie przyniesie specjalnej poprawy :wink:
Zresztą sam mam za krótką ramę, i kilka cześci "z dupy", ale nie mam obecnie kasy na zmiany a mimo to mały progres w jeździe jest cały czas :)
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck no pewnie i tak jezdzic trzeba ;) Chociaz widzialem ile ludziom dawała przesiadka jak mieli BARDZO ZLE dobrany rower, a to sie u nas zdarza. Tylko, ze zdalnie to my sobie pomozemy tutaj peplać, a i tak tego nie sprawdzimy ;)
miki_ck
Kontakt:

Spaced pisze:Chociaz widzialem ile ludziom dawała przesiadka jak mieli BARDZO ZLE dobrany rower, a to sie u nas zdarza
tutaj muszę się zgodzić:)

mkw może wrzuć fotkę roweru, trochę to może wnieść do tematu jak już o zmianach części mowa.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

mkw jak chcesz to po weekendzie jak bd pogoda mozemy sie przejechac i moze sam zobacze co i jak i moze cos podpowiem :)
mkw
Kontakt:

Dzieki wszystkim za zyczliwe odpowiedzi! Fotke moge wrzucic, jak zrobie jakas przyzwoita. W sumie moze sie kiedys przydac, jak ktos sobie rumaka przywlaszczy (tak jak moje 3 poprzednie).
ODPOWIEDZ