Rama Paco DH-badanie rynku

pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

sudi mowisz o cenie 2.5-3tys musze Cie zmartwic ale jest to nie realne i nie dla tego ze chcemy zarobic krocie na na tej ramie,dopiero stojac na miejscu dystrybutora zdajesz sobie sprawe z wszystkich kosztow,gdyby bylo to takie proste to mielibysmy wysyp nowych ram w cenie2-3tys zl na rynku a jakos nie mamy.

Myslimy jak zbic cene ramy i moze sie nam to uda,ewentualnie zastanawiamy sie nad dozuceniem do kazdej ramy pakietu naszych czesci stery,kiera,mostek tak aby uatrakcyjnic nasza oferte.Na chwile obecna nie moge mowic o konkretach ale mozna spodziewac sie jednej z tych 2 opcji
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

pasior z zesawem komponentów dobry pomysł, pomyślcie też nad jakimś damperem w opcji - xfusion vector czy jakiś inny tańszy oem
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

sudi pisze:Cane Corso obecnie bije te ramę jak i wszystkie inne ceną w stosunku do możliwości.... 1999zł to cena za ramę bez dampera - śmiech na sali, bo można mieć 2 cane w tym jedną na zapas za cenę takiej ramy. Sytuacja obecna, a czemu jest taka - starczy spekulować. Ale to chwilówka....
Ale sie uśmiałem, hahaha :lol:

Najbardziej dziwi mnie to że ciśniesz po jakości wykonania astro a tymczasem cane corso jakoś super wykonane nie jest, nówka sztuka poległa kumplowi po 3 miesiącach, także jakby kupić dwie to może na farcie starczyły by na jeden sezon :mrgreen:
Sell: Rower - Intense M9
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

sudi dobrze gada. Waszym założeniem jest zrobić jak najtańszą ramę typowo do DH. Podobne założenie mieli ludzie z krosa wypuszczając signa fr na rynek jak tania rama do FR (każdy wie jak to się skończyło). Chłopaki orientowałem się w tematach części z Tajwanu. Za naprawdę sensowną kasę można tam mieć karbonową ramę do xc (full z damperem). Życzę wam aby udało się z tym projektem, lecz mam pewne obawy, ze nie przetrwacie na rynku.

Z czym wam się kojarzy PACO? Mi tylko z kierami. Tak naprawdę udało się wam z nimi, lecz nie koniecznie może być tak z ramą. Życzę sukcesu, pamiętajcie aby zarobić trzeba coś pierw zainwestować
pasior
Kontakt:

.proXof mylisz sie naszym celem nie jest wypuszczenie jak najtanszej ramy,gdyby tak bylo to sciagnelibysmy cos ala poison epo zwykle rury,spora waga,łatwiejsza w produkcji=maly koszt.
Chcemy wprowadzic Dobra rame ktora nie odbiega znacznie od drozszych konkurentow za mozliwie najnizsza cene.

podam Ci przykład małej firmy która ma małe zamówienia cześci i narazie stara sie wprowadzac cześci tanie ale dobre aby wyrobić marże.
cena ramy X (koszt zakupu na tajwaniew dolarach)
koszt po transporcie do Polskie y= X*1,2*1,047*3,3 (zawyżony nieco koszt dolara na zapas, frakt i cło, wychodzi cena netto koszt)
Cena hurt netto z=y*1,2 (marża standardowa dla małych firm)
Cena brytto detal w sklepie d=z*1,45*1,2 (sklep musi mieć 40-50% aby w ogłole chciał rozmawiać o wspópracy, take są realia jak bedzie za mała marża nikt nie bedzie współpracował)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

ta rama kosztuje mniej niz 600zl w zakupie?niecale 200usd?cos przekombinales chyba...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
pasior
Kontakt:

To nie jest wzor na policzenie ile nas kosztuje zakop ramy to przyklad z kad wychodzi cena produktu,czyli wszystko co trzeba ogolnikowo uwzglednic na drodze Taiwan-Sklep.Tak na szybko okresla sie cene danego towaru na sklep.W przypadku ramy wyliczenia te beda bledne nie liczcie na to ze podam ile placimy za rame czy ile na niej planujemy zarobic.

piotrex nie wiem jak Ci wyszło 200 usd,cos zle popodstawiales
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

faktycznie,podstawialem od razu w PLN i mnozylem potem 3,3,my bad.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

AlanCK Popatrz na obecną cenę ( mniejsza z jakich powodów ! ). Rama nie jest idealna - to fakt, ale proszę o wskazanie lekkiej ( waga na poziomie m6 a i niższa, bo dokładnie 3765g ), racingowej ramy ze skokiem koło 200mm i na sztywną oś 150mm z tyłu ... Znasz coś ? Przypominam - obecnie około 2000zł.

Wykonaniu cane daleko do ideału było acz 2k9, które ujeżdżałem 2 sezony nie klękło a widziało sporo ciekawych rzeczy. Kwestia serii, duncon eksperymentował z fabrykami... widać znajomy miał pecha, nic wieczne nie jest ale i tak się nie mam zamiaru pod pancernością ram DC podpisywać, bo jestem najlepszym przykładem, że nie są...lecz cane corso 2009 było jedyną ramą poza akitą, która poszła po mnie do ludzi !

pasior Doskonale znam realia rynku i z poziomu dystrybutora zdaję sobię sprawę jak ciężko jest wypośrodkować cenę. Rama sama jako produkt kosztuje bardzo mało ( nikt mnie nie przekona, że jest inaczej ), dochodzi malowanie, logistyka, marketing, narzuty... nie wspominam o zapewnieniu odpowiednij ilość ram/ części na wymiany gwarancyjne. Myślę jednak, że za 4 tysiaki Wam to schodzić nie będzie. Świetny za to pomysł z zestawieniem części i sprzedawaniem seta ! Wasze graty mają już pewne zdanie wyrobione wśród użytkowników.... to będzie dla Was niekoniecznie kosztowny krok a zarazem naprawdę sensowny z poziomu ekonomicznego jak i marketingowego. Wtedy przy powiedzmy cenie 3900-4000zł, mając w secie stery, kierę, mostek i coś tam jeszcze można już się zastanawiać, bo dostaniemy dość wiele.

Kwestia dampera - przy hurtowych zamówieniach ceny są nader atrakcyjne. Gdyby rama kosztowała powiedzmy 4200zł z dodatkami + do tego choćby fox van r czy też metel... naprawdę mogłoby to już mieć spore branie, bo dostajemy ciekawy set za ROZSĄDNE pieniądze. Jeszcze radzę przemyśleć kwestię umowy z jakimiś dystrybtorami amortyzacji ! Dunconowi jak i Zumbi ten krok się udał... Gdybym mógł kupić Waszą ramę i dokupić na dogodnych warunkach widelec... byłoby to już naprawdę atrakcyjne !

Jaki okres gwarancji Przewidujecie ?

Aha.. kwestia malowania - Wywalic napis Paco z kolorowej grafiki... Zdecydowanie wtedy mi się podoba i już widzę sensownie poskładaną maszynkę o ładnej prezencji na tej ramie.

Kwestia dystrybucji jeszcze i narzutu... Rozumiem, że sklepy muszą na swoje wyjść ale żyjemy w XXI wieku, w dobie gdzie świat żyje w sieci i myślę, że z pewnością Zrobilibyście lepszy biznes przy internetowej + targi dystrybucji tej ramy, gdyż marża sklepowa w pewnej jej części by odpadła, uatrakcyjniając cenę przy czym zwiększając popyt . Wiem, że trafienie do klientów namacalnie poprzez sieć sprzedaży to istotna kwestia ale dobrze obrany plan marketingowy, myślę, że mógłby przynieść ciekawe efekty z pominięciem dysrtybucji w sklepie stacjonarnym.

Tak czy inaczej - Powodzenia ! Będe obserwował projekt.
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

sudi co do dampera masz racje. OEMowe ceny damperów sa na prawde mega korzystne i 4tysie bez dampera o ile jest cena zrozumiała to średnio atrakcyjną. Jakby sie udało zbić cene bez do 3500, damper oemowo za 600-700zl spokojnie by mieli dobry, gorszy za mniej. A to ceny bezpieczne ;)

btw. gdzie ten cc za 2000zl?
pasior
Kontakt:

sudi Okres gwarancji to 2 lata,uwzglednia tez starty w zawodach.Zamiast napisu na grafice bedzie pewnie nazwa modelu(jak juz ja wymyslimy).W przyszlym tyg bede dokladniej mogl cos powiedziec na temat zestawu czesci czy tez obnizenia ceny
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Spaced Na allegro jest wysyp cane po 1999zl zresztą nie tylko, tyle, że trzeba pochodzić. Byłem sam w wielkim szoku bo drożej zdecydowanie sprzedałem mój używany set niż teraz nowy kosztowałby.

pasior 2 lata z zawodami... no to udczciwe warunki. Jak będzie wszystko dokładnie wyliczone, posprawdzane, pokompletowane... wtedy będzie można poddawać ocenie propozycję.

Jeszcze w kwestii oemów ... ja myślę, że 600zł za oema to i tak dużo Policzyłeś Spaced... wiem po ile wychodziły foxy w oemie ( dhx 5.0 coil ) i kwota była znacznie mniejsza.
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Spaced
moderator
Kontakt:

sudi 120$ ale rc4 teraz droższe i licze z zapasem bo mała firma ;)
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

Digas pisze:Naród prezydenta sobie sam wybrał, to ma Smile
a twoim zdaniem to prezydent podnosi Vat? :)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Coś niektórzy to tutaj prosto z imprezy "pod krzyżem" wrócili...

Dowiedziałem się, że customowe geo nie będzie możliwe + dopisek "hehehe".
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

zrezygnowalbym z dystrybucji przez sklepy, by zmiejszyc koszty, ktore z ich tytulu ponosicie Spooooore.

i skupil sie na sprzedazy bezposredniej, jako ze wchodzicie na rynek, moglibyscie z tej formy skorzystac, a jesli wasz produkt bedzie mial lepsza cene, a do tego jakociowo bedzie ok, klienci sami przyjda. to nie czasy gdy trzeba bylo rozdawac ulotki na ulicy( swoja droga NAJGORSZA forma reklamy) czy prosic duze sklepy zeby chcialy wasze produkty, bo od tego zalezy wasze zycie.

koszty prowadzenia sprzedazy wlasnej beda duzo mniejsze, a marke i tak wyrabiacie wlasna, wiec nie robi wam to roznicy.
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Spaced
moderator
Kontakt:

EZrider moim zdaniem to znacznie wartosc roweru obniza. Poison wejdzie z tym samym na rynek i bedzie średnio.
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

http://goodbike.com.pl/p/61/321/paco_dh ... -ramy.html
Można już zamówić sobie tą ramę ;) dostępne będą w lutym 2011
ODPOWIEDZ