[Leogang] Wyjazd

pit240
Kontakt:

[Leogang] Wyjazd

Post autor: pit240 »

Witam.

Poszukuję pomocy w zorganizowaniu wyjazdu do Leo. Jestem już po przeprawie z szukajką i wiem to i owo ale wciąż otwarty jestem na jakieś sugestie. Nie jest to wyprawa na lokalną traskę więc chcemy dobrze zaplanować. Wracając do sedna: jade z kumplem samochodem z pomysłem na nocleg w namiocie - bo kwaterka jednak droższa a wyprawa ma być niskobudżetowa. Podobno pole namiotowe to koszt 6 ojro a kwaterki od 20 w górę. Plan jest wstępny na 3 dni w samym Leo - karnet to 70 ojro (tu pytanie czy na tym samym karnecie możemy jeszcze cos zaliczyć?) potem może Saalbach i wracając do kraju jeszcze Schladming.
Jak tam z cenami "zycia codziennego" wygląda? Planujemy zabrać sporo prowiantu z karaju ale jeśli przebitka nie jest duża to może nie ma sensu? Na wyjazdach najcześciej żywimy sie zestawem bułka+parówka+bronek więc jak widać wybredni nie jesteśmy.
Jako że to piersza nasza wizyta w alpach latem to czy warto zabierać cieplejsze ciuchy?
Jeśli ktoś ma jescze sugestie wykraczające poza moje pytania to bardzo będziemy wdzięczni(co zabrać, na co zwrócić uwagę).

Dzięki i pozdrawiam
http://www.pinkbike.com/video/214241/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

pit240 w Schladming nie działa głowny wyciag ale podobno z sąsiedniego działajacego wyciagu na trase WC da sie dostać. Swoja droga to Schlad macie kapke nie po drodze. Nie rozwazaliscie może Wagrain/Schladming/Maribor? Bliżej siebie sa, a tutaj fajnie sie dzieje - 1 lamerska traska fr, 1 traska fr stroma i mocna, 1 trasa PS dh + codziennie odkrywanie nowej ukrytej nielegalki (które tez sa super). Leo dla mnie nie jest tak dobre jak sie o nim mówi. Co prawda dorobili jakas trase ale traska dh troche zaniedbana, frki to zalezy czy naprawili, jakos mi czy znajomym nie udało sie trafić ;)
pit240
Kontakt:

Spaced akurat trasy ściśle DH nie są naszym celem - prędzej "lamerskie" trasy fr i te mocniejsze fr. W zeszłym roku w Jasnej na Słowacji zakochałem się w trasce fr z drewienkami a ta DH zaliczylismy tylko kilka razy.
O widzisz - info o wyciągu w Schladming bardzo przydatne - faktycznie kawałeczek trzeb dojechac wiec raczej odpuścimy.
Maribor moze na kolejny wypad zostawimy bo z Salbach to kolo 350 km
Spaced
moderator
Kontakt:

pit240 5 minut od wyciągu to raczej nie jest problem wielki ;) Swoja droga jak szukacie tylko FRek to moze zamiast Schladming Semmering albo właśnie Wagrain. Ew. trip do winter. No chyba, ze opcja jest dalszy trip to francja tu wiecej wam oferuje.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Ogólnie plan jest taki:
docelowym miejscem naszego pobytu jest leo z którego następnie chcemy skoczyc do saalbach bo to koło 50km a jak mówisz, że w schladming jest nieczynny wyciąg to sobie je odpuścimy,
Plan zakłada wyjazd na jakieś 3-4 noce tak jak pisał pit240
Głównie nasze wątpliwości tyczą się noclegów i kosztów wyjazdu bo niby dużo ludzi jeździ w tamte rejony ale jak przychodzi do tematu to mało konkretów :) i zastanawiamy się też co tam warto odwiedzić oprócz leo może jakieś jeszcze ciekawe miejscówki w okolicy? No i czy polecacie coś konkretnego zabrać ze sobą bo jednak alpy to nie beskidy czy inne nasze "góry" :) oczywiście nic im nie umniejszając :)
Spaced
moderator
Kontakt:

marcin.g szczerze to o ile nie bedzie lało czy coś to nie ma co kombinować z ciepłymi ciuchami. Moze jeden zestaw na wszelki wypadek gorszej pogody ale nawet na wiekszych wysokosciach przy takich temp jakie są bedzie wam gorąco ;)
p.iwo
Kontakt:

Post autor: p.iwo »

Byłem w czerwcu w Leogangu, sytuacja wygląda tak, że w tym roku karnet kupiony w Leo działa tylko w Leo, a ten z Salbach działa w Salbach i obok w Hinterglem (odległość między wyciągami 4 km) gdzie są 2 raczej łatwe trasy, żeby nie powiedzieć, że bardzo łatwe, więc raczej szkoda czasu. W Salbach jest jedna, ale naprawdę konkretna trasa X-Line, 6,5 km długości i ponad 1 km przewyższenia. Schladming w tym roku nie działa. Z Salbach do Leo jest ok 35 km prostą drogą (o ile górskie drogi bywają proste). Nie wiem jak z cenami pól namiotowych, bo my nocowaliśmy w pensjonacie vis a vis wyciągu w Leo (cena 20 ojro ze śniadaniem i taniej raczej trudno znaleźć). Ceny żarcia w sklepach są wyższe niż u nas, ale można coś trafić w promocji i wtedy wychodzi podobnie. Natomiast ceny napoi i alkoholi niekiedy nawet niższe: browarek w puszcze od ok 50 centasów, dobre winko kupowaliśmy po 2 jurki (u nas widziałem je w sklepie za ponad 2 dychy) Nestee 1,5 l była w promocji za euro. Ale już np pół kurczaka z rożna to 6 ojro. Paliwo na tańszej stacji (trzeba się rozglądać za taką) kosztuje porównywalnie jak u nas. O trasach nie będę się wypowiadał, bo to każdy powinien zobaczyć na własne oczy - to jest inny śiwat. Powodzenia
niemłody zapaleniec
Spaced
moderator
Kontakt:

p.iwo Schladming dziala. Info od austryjaka jest, ze powinien działać sąsiedni wyciag - 5 min drogi od obecnego, z którego da sie na trase PŚ dojechać. Jezdzili chłopaki w tym roku. PŚ jest przełożone bo po prostu takiego logistycznego rozwiązania nie zaakceptowałoby UCI (zawodnicy musieliby dojezdzac na trase kawałek).
ABG
Kontakt:

Post autor: ABG »

Spaced a co we Francji Fr/dh polecasz?? w tym roku nie mam już ani urlopu ani kasy na dłuższe wyprawy stąd Słowenia, ale za rok rozważam albo la molinę albo alpi bike resort /IT/ no chyba że polecisz coś turbo we Francji
Spaced
moderator
Kontakt:

ABG ekipa z warszawy co roku jezdzi do francji i jednak mówia, ze Morzine lepsze od les 2 alpes i alpe d huez wiec wal tam. Masz tam bodajze 5 czy wiecej wyciagów - pod każdym kilka tras w tym trasa w Champery czy park w Morgins.

Les 2 alpes troche zaniedbane było w tym roku. Fajne niektóre trasy ale niektóre zupełnie nieprzemyslane wiec własciwie tylko po połowie sie spoko jezdziło. Alpe d huez to koło 4-5 tras na duzy rower, a reszta bardziej enduro.

Ja za rok celować bede w Morzine właśnie. Ew. jak ci kasy przypłynie to norweskie hafjell mozesz rozwazyc ale dla mnie Morzine na przyszły rok na 100%. Swoja droga na stronie dirta jest troche stron z ich wycieczek wiec jak poszukasz to znajdziesz opisy.
pit240
Kontakt:

lekko odświeżając temat mam pytanie odnośnie cen w saalbach. cennik ze strony leo ogarniam ale saalbach mnie zagina. Jest jakiś cennik na stronie bikeparku saalbach ale nie mam pojęcia o co tam chodzi. interesje mnie cena za karnet na dzień lub dwa. Może p.iwo z doświadczenia tego roku podpowie (tak przy okazji pozdrowienia od ekipy z k-koźla :wink: )
Przy okazji pytanie o noclegi w Saalbach - jest tam pole namiotowe? W leo wiemy że jest i bardzo na nie liczymy.
I ostatnie pytnie o rozkład pobytu między leo a saalbach. Planujemy 4 dni jazdy (jeśli będzie zajawka i pogoda dopisze to zostaniemy dłużej). Wstępnie miały być 3 dni w leo i 1 w Saalbach. Ale wynikało to tylko z tego, że ogólnie "słyszeliśmy" tylko o leo. Może Saalbach wcale nie ustępuje trasami leo i lepiej będzie spędzić po 2 dni w każdym miejscu?
pozdro i czekam na szybkie odpowiedzi bo wg prognoz to jedziemy juz w czwartek
Zeman
Kontakt:

Post autor: Zeman »

Wróciłem z leo tydzień temu i moge ci co nie co podpowiedzieć.
1 Leogang to dziura
2 Bike Park jest przereklamowany
3 pole namiotowe to prking pod kolejką 6ojro za plac 1-2 euro za prysznic w budynku kolejki
4 Jak bedziecie mieli słońce to mozecie się cieszyć jak traficie an deszcz to powodzenia suszenia ciuchów w namiocie itp
(jezeli chcecie miec przyjemnosc z jazdy podczas niepogody - jazdy w gnoju i niskiej temperaturze to polecam mój sposób [Zaopatrz sie w 3mm pianke windsurfingową Decatlon cena pianki ok 70kilku zeta] Moze lac wiac i byc zimno a ty popylasz sobie na bajo niczym po plazy jest ci sucho ciepło i miło tylko odlac sie w tym jest problem ale ogólnie najlepsze co mogłem wymyslec do jazdy w syfie.
5 Najblizszy market jest oddalony od wyciagu o 4km we wsi Leogang w weekendy wszystko jest pozamykane tylko kolejka działa wiec własny prowiant wskazany. Na parkingu jest umywalka i wc Jezeli o mnie chodzi to lepiej róbcie tripa po słoweni Maribor-Krańska 2 dni w leo to max później bedziecie sie nudzić chyba ze chcecie opanowac do perfekcji trase z pucharu swiata to tak bo trasa jest naprawdę miodzio (esencja korzeni i nachylenia - dla mnie boska)
6 Karnet w leo to 60 za 2 dni 70 za 3 dni + 20 dopłaty jezeli chcecie miec tensam karnet na salbach- salbach jest po 2 stronie góry co Leo wiec wyjazd na szczyt mała przerawa i zjazd na 2 strone góry i jestescie w salbach
http://www.bikeparkpalenica.pl tu się jeździ!!!
Zeman
Kontakt:

Post autor: Zeman »

pit240Jak chcesz sie dowiedziec wiecej o tym rejonie to dzwoń bo nie chce mi się klepać wiecej a jest jeszcze sporo informacji które mogą ci się przydac 504948439 jestem dostepny od 9 do 20 pozdro
http://www.bikeparkpalenica.pl tu się jeździ!!!
ODPOWIEDZ